Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 
στην πρόσφατη υπουργική απόφαση που αφορά τη λειτουργία του ολοήμερου δημοτικού νέου τύπου, ο υπουργός Παιδείας ανάμεσα σε άλλες "καινοτόμες καταργήσεις" , προχωρά και στην κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας της β' ξένης γλώσσας (Γερμανικά-Γαλλικά) και ορίζει ότι ως β' ξένη γλώσσα θα διδάσκεται αυτή που θα συγκεντρώνει την πλειοψηφία των προτιμήσεων σε επίπεδο τμήματος, όπως αυτή θα διαμορφώνεται από τις δηλώσεις των μαθητών που θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά στην Ε΄ Δημοτικού. 
Όπως καταλαβαίνετε αυτό συνιστά μια άσχημη εξέλιξη τόσο από ...παιδαγωγική άποψη, αφού στερείται η δυνατότητα  από τους μαθητές /τριες να επιλέγουν ποια β' ξένη γλώσσα επιθυμούν να διδαχθούν, όσο και από την εργασιακή άποψη, αφού θα μειώσει κατά πολύ τις θέσεις των συναδέλφων ΠΕ05 και ΠΕ07, τόσο στην Α/θμια όσο και στην Β/θμια, όπου θα μετακυλιστεί σταδιακά το πρόβλημα, πυροδοτώντας ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού ανάμεσα στους συναδέλφους. Αν σκεφτούμε ότι πριν 3 χρόνια με τις υποχρεωτικές μετατάξεις ένας μεγάλος αριθμός ξενόγλωσσων συναδέλφων μετατάχθηκαν εκόντες άκοντες στην Α/θμια, καταλαβαίνουμε τι εμπαιγμό συνιστά αυτή η νέα απόφαση. 
Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες των ειδικοτήτων αυτών τη Δευτέρα 30 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ.στο τακτικό Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, για να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα και να οργανώσουμε την αντίδρασή μας.
Ενημερωτικά σας επισυνάπτουμε 1. την υπουργική απόφαση 2. την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης καθηγητών Γερμανικής και 3. το κοινό Δελτίο Τύπου των Πανελλήνιων Ενώσεων καθηγητών Γερμανικής και Γαλλικής Γλώσσας.
                      Για το Δ.Σ. 
Η πρόεδρος                        Ο γεν. γραμματέας
Χαρά Νίκα                          Σταμάτης Κουρούπης