Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Η ΕΡΤ των λίγων

Αντιφατικά είναι τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Alco για την ΕΡΤ σχετικά με τις αντιλήψεις των τηλεθεατών για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου, πανελλαδικά, σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα το 69% των ερωτηθέντων αξιολογούν θετικά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ αρνητικά την αξιολογεί το 18% και το 13% απαντάει δεν ξέρω - δεν απαντώ.
Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι το ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ αναδεικνύει τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας μόνο το 17% απαντούν σίγουρα ναι και το 12% σίγουρα όχι. Το 35% απαντούν μάλλον ναι και το 16% μάλλον όχι. Στην ίδια ...ερώτηση όσοι δηλώνουν ότι παρακολουθούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση απαντούν σίγουρα ναι σε ποσοστό 24% και σίγουρα όχι σε ποσοστό 5%. Μάλλον ναι απαντούν το 48% και μάλλον όχι το 12%.

Σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένοι με την αντικειμενικότητα των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ το 17% απαντούν σίγουρα όχι, ενώ το 16% απαντούν σίγουρα ναι. Μάλλον ναι απαντούν το 25% των ερωτώμενων, ενώ το 23% απαντούν μάλλον όχι.

Στο ίδιο ερώτημα οι τηλεθεατές που επιλέγουν να παρακολουθούν ΕΡΤ απαντούν σε ποσοστό 23% σίγουρα ναι, ενώ το 12% απαντούν σίγουρα όχι. Μάλλον ναι απαντούν το 32% και μάλλον όχι το 19%.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ένα χρόνο μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ το 60% απαντούν ότι δεν γνωρίζουν ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση διαθέτει 6 ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και 19 στην περιφέρεια, ενώ το 36% απαντούν ότι είναι γνώστες.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι έλληνες ακροατές δεν είναι και πολύ πιστοί στους σταθμούς της ΕΡΤ αφού στην ερώτηση αν ακούν τους ραδιοφωνικούς της σταθμούς το 69% απαντάει αρνητικά και το 31% θετικά  

Την ίδια στιγμή στην ερώτηση αν θεωρούν χρήσιμη τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών ( που δεν ακούν) το 69% απαντάει ναι, το 18% όχι και το 13% δεν ξέρω - δεν απαντώ.

Εκείνο πάντως που προκύπτει με βεβαιότητα από την έρευνα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (91%) δηλώνουν ότι δεν παρακολουθούν τα προγράμματα της ΕΡΤ μέσω του Διαδικτύου, ενώ μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 8% απαντούν ότι τα παρακολουθούν.