Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΙΣ ΡΟΒΙΕΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παππά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς- Εύβοιας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε τους πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται στις Ροβιές Βόρειας Εύβοιας.
Στην περιοχή φιλοξενούνται 73 Σύριοι πρόσφυγες σε ξενοδοχείο, εκ των οποίων τα 40 περίπου είναι παιδιά. Οι πρόσφυγες έχουν τύχει θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής, απομονώνοντας στην πράξη αντιδραστικές φωνές μιας μικρής μειοψηφίας.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διακίνησε μεταφρασμένη ανακοίνωση στα Συριακά και συζήτησε σε καλό κλίμα με τους πρόσφυγες. Κατά τη συζήτηση ανέδειξε τις προτάσεις του...

Κόμματος για τα προβλήματα των προσφύγων:
•    Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) και από την Ελλάδα, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στις χώρες τελικού προορισμού του και δικής τους επιλογής, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
•    Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
•    Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμιά διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις.
•    Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
•    Πλήρη σεβασμό της συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Να δίνεται άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου.
•    Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
•    Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, χωρίς καμιά εμπλοκή ΜΚΟ. Σε αυτούς να παρέχεται ιατροφαρμακαυτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
•    Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για τους ασυνόδευτους ανήλικους, μητέρες και παιδιά.
•    Άμεση κρατική παρέμβαση για τα παιδιά για εκπαιδευτική στήριξη, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στην Ελλάδα.

Σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των προσφύγων από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Ριτσώνας.

Την περασμένη βδομάδα, η αδιαφορία της κυβέρνησης  είχε και  πάλι θύματα Σύριους πρόσφυγες. Δύο ανήλικα παιδιά 14 και 16 χρονών τραυματίστηκαν από την κατάπτωση τμήματος της στέγης σε κτίριο στον καταυλισμό στη Ριτσώνα. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ξημερώματα Τρίτης προς Τετάρτη. Τα δύο ανήλικα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, αφού κατάφεραν ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς, κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Οι γιατροί που πραγματοποίησαν την εξέταση διέγνωσαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τα δύο παιδιά νοσηλεύτηκαν για τέσσερις μέρες στη χειρουργική κλινική.
Αυτό το γεγονός αναδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο τις ευθύνες της κυβέρνησης και την ανάγκη υιοθέτησης της θέσης  του ΚΚΕ  για  δημιουργία αποκλειστικά ανοιχτών, δημόσιων και προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτά τα κέντρα να παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. Όσοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.
Τέτοιοι χώροι δεν μπορούν να είναι ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, πρώην στρατόπεδα κ.ά. Πρέπει να είναι ελεύθερα κτήρια του δημοσίου, ξενοδοχεία και άλλα κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, ασφαλή και κατάλληλα κατασκευασμένα για την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων