Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Εύβοιας

Ανακοίνωση με αφορμή το εργατικό «ατύχημα» στην επιχείρηση «Γλύκας»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
 Άλλος ένας συνάδελφος, σακατεύεται στο μεροκάματο στα 32 του χρόνια, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργατικών «ατυχημάτων» που τον τελευταίο καιρό παίρνουν πανελλαδικά μορφή χιονοστιβάδας και μάλιστα όχι τυχαία. 
Την Πέμπτη 11 Γενάρη, στο σκραπατζίδικο του Γλύκα «κουτάλα» παρέσυρε συνάδελφο, πολτοποιώντας το πόδι του με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ακρωτηριαστεί λίγο πάνω από τον αστράγαλο.
Άλλος ένας νέος εργάτης που ρίχνεται στη βιοπάλη με τους .....
νέους όρους που επικρατούν στην πιάτσα, της πολυειδικότητας που θέλει τους νέους εργαζόμενους να κάνουν τα πάντα χωρίς καμία ειδίκευση, εκπαίδευση και ασφαλώς προστασία, ανυπεράσπιστους μπροστά... στην κακιά την ώρα(!!!), καθώς τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι είδος πολυτελείας, κοστίζει και άρα δεν μπορεί να σπαταλιούνται χρήματα εκεί.
Τα εργατικά «ατυχήματα» όμως στους χώρους δουλειάς, όσο κι αν οι επιχειρήσεις κάνουν πάντα προσπάθεια να τα χρεώσουν στην κακιά την ώρα ή σε λάθος των ίδιων των συναδέλφων, θα μπορούσαν μια χαρά να προβλεφθούν αν
Α) οι εργάτες εκπαιδεύονται ολοκληρωμένα για τη δουλειά που προορίζονται και δεν αντιμετωπίζονται ως «εργαλεία για όλες τις χρήσεις». Πρόσθετα αμείβονταν με ψηλότερες αποδοχές, βάσει των ειδικοτήτων τους και όχι σαν ανειδίκευτοι. 
Β) δεν υπήρχε ο εκβιασμός με φόβητρο την επιστροφή στην ανεργία, σε κάθε συνάδελφο να κάνει οποιαδήποτε δουλειά υπάρχει σε ένα χώρο ανεξάρτητα από το αν γνωρίζει ή δεν γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εργασία του
Γ) δεν υπήρχε η εντατικοποίηση τους χώρους δουλειάς που κάνει ακόμα και τους πιο έμπειρους εργάτες να έχουν μειωμένα αντανακλαστικά τόσο λόγο της υπερβολικής ταχύτητας όσο και λόγο της κούρασης που συσσωρεύεται κάθε μέρα στο μεροκάματο
Δ) Υπήρχαν και λειτουργούσαν ελεύθερα από τις πιέσεις των εργοδοτών επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
Ε) δεν έδινε αέρα στα πανιά της εργοδοσίας το νομοθετικό πλαίσιο με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, έργο τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ _ΑΝΕΛ όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν στα χέρια τους το αίμα του συναδέλφου μας καθώς έχουν διαλύσει από το 8ωρο και το ωράριο ως και το καθεστώς της σταθερής απασχόλησης. Το τελευταίο δίχρονο αυτό που ξέραμε ως σταθερή δουλειά, μειώνεται δραματικά έναντι της δουλειάς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την part time εργασία που… όλοι το γνωρίζουμε πως πάνε κατά κανόνα χέρι με χέρι με την απλήρωτη υπερωρία για να μπορούν να βγάλουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη δική μας απλήρωτη δουλειά.
ΣΤ) Δεν υπήρχε η συνειδητή απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με τη διαχρονική του υποστελέχωση ώστε να μην μπορεί στην ουσία να παίξει το ρόλο του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πετσοκομμένο οργανόγραμμα προβλέπει 6 θέσεις εργασίας για ολόκληρο το Νομό της Εύβοιας, αριθμός που δε φτάνει ούτε για ζήτω για τις ανάγκες του, κι αυτές ακόμα δεν είναι στελεχωμένες! 

Το συνδικάτο μας θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να στηρίξει το συνάδελφο, να μην περάσει στα βουβά ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της τάξης μας.

Είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της δουλειάς και της ίδιας μας της ζωής και σωματικής ακεραιότητας στα χέρια μας!
Γιατί τα στοιχειώδη έως ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι γεγονός στους περισσότερους χώρους δουλειάς.
Γιατί δε μπορούμε να ανεχτούμε να πηγαίνουμε στη βάρδια και να μην ξέρουμε αν και πως θα γυρίσουμε σπίτι......

Σε καλούμε να ορθώσεις το ανάστημά σου μαζί μας!
Να οργανωθείς – να αντεπιτεθείς!
Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία!
Μόνο μέσα από το συλλογικό αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση μπορούμε να αποτελέσουμε υπολογίσιμη δύναμη απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, να επιβάλλουμε με την πάλη μας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής!
Μη στέκεσαι αμέτοχος!

Έλα μαζί να διεκδικήσουμε: 
μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, 
τήρηση των προβλεπόμενων διαλειμμάτων και χρόνων εργασιών,  
μόνιμη και σταθερή δουλειά με 5μερο, οκτάωρο, 40ωρο 
κανένας συνάδελφος κάτω από 751 βασικό μισθό 
κατάργηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης. 
Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου των σωμάτων κοινωνικής και τεχνικής επιθεώρησης εργασίας με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.