Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Καλημέρα

  - Φίλες και φίλοι αναγνώστες, καλή σας μέρα και χρόνια σας πολλά με υγεία. Η Γέννηση Του Χριστού Μας, ας μας δώσει την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι και ν΄ αγαπήσουμε περισσότερο τον συνάνθρωπό μας. Χρόνια πολλά σε όσους έχουν σήμερα την ονομαστική τους γιορτή.

Η Γέννηση του Χριστού για την αναγέννηση του ανθρώπου
«Καλά Χριστούγεννα»!!! 
Πόσες φορές και από πόσες χιλιάδες χείλη θα ειπωθεί και φέτος η συγκεκριμένη ευχή; Άραγε συνειδητοποιούμε τι ακριβώς συνέβη στο σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ; Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός της Γέννησης του Υιού και Λόγου του Θεού στη ζωή μας; Ή μήπως μένουμε στα εξωτερικά σημεία της εορτής, αυτά που καθιερώσαμε εμείς ως άνθρωποι και όχι σε εκείνα τα βαθύτερα, γεμάτα νόημα, των πρώτων χριστιανών; 
Ο Θεός έγινε άνθρωπος για έναν λόγο, για να λυτρωθεί ο άνθρωπος από τη φθορά του θανάτου. Και μέσα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου ο Θεός λαμβάνει ανθρώπινη σάρκα, στο ίδιο σπήλαιο ο άνθρωπος αναγεννιέται, απεκδύεται τον παλιό του εαυτό και ....λαμβάνει σάρκα αιώνια. Και με αυτή τη σάρκα πορεύεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
 Η αιωνιότητα του ανθρώπου συναντάται και συμπορεύεται, πλέον, με τον Θεό, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Και ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να καταφέρει ο άνθρωπος να γίνει Θεός. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της ενανθρώπησης. Η θέωση του ανθρώπου. 
Τα χρόνια πέρασαν από τότε και η γιορτή των Χριστουγέννων, στους περισσότερους ανθρώπους, σημαίνει ημέρες ξεκούρασης και για άλλους διασκέδασης. Τα μαγαζιά ντύνονται με γιορτινά και χαρούμενα χρώματα, οι δρόμοι της πόλης φωταγωγούνται, μουσικές χαρούμενες πλημμυρίζουν τους δρόμους. Παντού υπάρχουν δέντρα στολισμένα με λαμπιόνια να τα φωτίζουν. Τα ζαχαροπλαστεία έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια παραγωγής χριστουγεννιάτικων γλυκών. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ίσως, όλα αυτά τα παραπάνω να συμβολίζουν την εορτή των Χριστουγέννων. Το γεγονός, όμως, είναι άλλο. 
Η Γέννηση του Χριστού είναι εκείνη που άλλαξε την πορεία του ανθρώπου, αλλά και την ιστορία του κόσμου. Το γεγονός εκείνο είναι η αιτία που σήμερα κάνουμε λόγο για αδελφοσύνη, αγάπη, αλληλεγγύη, ισότητα, ισονομία κ.α. Μέσα από εκείνο, το μοναδικό γεγονός, βασίστηκαν και ξεπήδησαν διάφορα πολιτικά συστήματα και ιδέες, όπως ο σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός κ.α. Και αυτό είναι και το λάθος του ανθρώπου απέναντι στη δική του πορεία και ιστορία. 
Το ότι μετέτρεψε ένα αποκαλυπτικό γεγονός σε διάφορες ιδεολογίες, που αντί να τον ενώνουν με τον συνάνθρωπό του, αντί να του ομορφαίνουν την ύπαρξη και να του καλυτερεύουν τη ζωή, την καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη. 
Δημιούργησε ιδεολογίες απορρίπτοντας ουσιαστικά την δημιουργό αιτία. Πραγματοποίησε κοινωνικές επαναστάσεις χωρίς να συνειδητοποιήσει την πραγματική επανάσταση στην οποία καλούνταν να λάβει μέρος. Έφτιαξε καινούργιους δρόμους, χάραξε νέες πορείες, έχοντας απομακρυνθεί από την λεωφόρο που τον οδηγούσε στη σωτηρία. Αρκέστηκε στα ελάχιστα, αρνούμενος τα πολλά, τα αιώνια. 
Συμβιβάστηκε και εγκλωβίστηκε σε καθημερινά αναλώσιμα πράγματα, έχοντας αρνηθεί το γεγονός εκείνο που τον καθιστά αιώνιο μέσα σε έναν κόσμο θνητό.(14)Το γεγονός της Γέννησης του Υιού και Λόγου του Θεού έγινε για να επαναφέρει την τάξη στη Δημιουργία.
 Για να ξαναβρεί ο άνθρωπος τον χαμένο του εαυτό, μέσα στις συνθήκες του κόσμου που ο ίδιος δημιούργησε. 
Η Γέννηση του Χριστού έγινε για να ξαναγίνει ο άνθρωπος ανθρώπινος, για να λυτρωθεί από τα διάφορα ιδεολογικά συστήματα που του εγκλωβίζουν το μυαλό και την ύπαρξη. Η Γέννηση του Χριστού είναι η επανάσταση του Θεού για να σωθεί ο άνθρωπος. Είναι η φανέρωση της ανθρωπιάς του Θεού απέναντι στην αθεΐα του ανθρώπου. Το σπήλαιο της Βηθλεέμ καθίσταται ο τόπος όπου ο άνθρωπος, οφείλει για το καλό του, να μπει μέσα, να γνωρίσει την αποκάλυψη του Θεού, να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του με τον Θεό, αλλά και με τους συνανθρώπους του, να γνωρίσει, ουσιαστικά, το ποιος είναι και τι οφείλει να πράξει, ώστε να συμβαδίσει με αυτό το μοναδικό γεγονός. 
Και αυτό είναι πραγματικά γεγονός επανάστασης. Γιατί τότε μονάχα ο άνθρωπος μπορεί να διεκδικήσει την ύπαρξή του, όταν γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι.
                                                                                     Ανδρέας Φαρσάρης
                                                                                           Θεολόγος