Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Το χρυσό κρεβάτι
του... υπουργείου!
Η ρωσική κυβέρνηση δημοσίευσε διακήρυξη για την προμήθεια πολυτελών επίπλων, μεταξύ των οποίων και ένα... χρυσό κρεβάτι γεγονός που προκάλεσε αποδοκιμασίες σε μια χώρα όπου η οικονομική συρρίκνωση έχει φθάσει στο 10,9% το τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι χρειάζεται ένα κρεβάτι από ξύλο κερασιάς το οποίο πρέπει να είναι διακοσμημένο "στο κεφαλάρι και στο κάτω μέρος με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων".
Το συνολικό κόστος της αγοράς των επίπλων ανέρχεται σε 540.000 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας προμηθειών που δημοσιεύονται στον ιστότοπο
www.zakupki.gov.ru.
"Δεν μπορώ να φανταστώ την ανάγκη για την αγορά τόσο ακριβών αντικειμένων σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση", σχολιάζουν διάφοροι bloggers στο διαδίκτυο μετά τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών της διακήρυξης.
Στη διακήρυξη προμηθείας αναφέρεται ότι το κρεβάτι θα αποσταλεί στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου. Τα υπόλοιπα αντικείμενα θα αποσταλούν σε μια πολυτελή "ντάτσα" (βίλα) στα περίχωρα της Μόσχας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti, είναι αρκετοί οι ανώτατοι κυβερνητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών που διαμένουν σε οικήματα κρατικής ιδιοκτησίας.
"Χρυσές τουαλέτες ακούγονται ως κάτι πιο λογικό... και ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων από αλεξίσφαιρο γυαλί και ανθεκτικό στα χτυπήματα και στις δονήσεις", αναφέρει ένα σχόλιο της Vedomosti.
Η δημοσίευση των μειοδοτικών διαγωνισμών γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειας για τη βελτίωση της διαφάνειας και την αύξηση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στον αγώνα της κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά.