Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ

Κατσούλης: Είναι ώρες ευθύνης
Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ
είναι αναγκαία και αναπόφευκτη



Η πρώην επαρχία Καρυστίας, η Διαχειριστική ενότητα της Νότιας Εύβοιας, είναι η μοναδική περιοχή της Εύβοιας και από τις λίγες στην Ελλάδα όπου δεν έχει ακόμη προχωρήσει η κατασκευή ΧΥΤΑ και συνεπώς δεν υπάρχει ούτε η άμεση προοπτική για την διαμόρφωση ΧΥΤΥ, δηλαδή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, δηλαδή η εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων με ανακύκλωση.
Ο Σύνδεσμος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που λειτουργεί τουλάχιστον τυπικά για περισσότερο από δεκαοκτώ μήνες δεν έχει κατορθώσει να καταλήξει στην επιλογή του χώρου όπου θα κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.
Η προ διετίας περίπου απόφαση των Δημάρχων της Νότιας Εύβοιας να προωθηθεί η κατασκευή ΧΥΤΑ στην θέση «Μάκου» του Δήμου Στυρέων, μετά την άρνηση της Δημάρχου Ταμυναίων να δεχθεί την κατασκευή ΧΥΤΑ στον Γαβαλά, είχε ως αποτέλεσμα να οριστούν τα Στύρα ως έδρα του Συνδέσμου και η Δήμαρχος Στυρέων ως πρόεδρός του.
Η θέση «Μάκου» εγκαταλείφθηκε, η θέση στην χωματερή στο «Ρεούζι» επίσης εγκαταλείφθηκε και τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται για τα όρια του Τοπικού Διαμερίσματος Μεσοχωρίων και του Τοπικού Διαμερίσματος Ζαράκων.
Τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες σχετικά με την επιλογή του νέου χώρου. Όπως φαίνεται οι διαμαρτυρίες βασίζονται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και θυμίζουν επαναλήψεις αντίστοιχων διαμαρτυριών του παρελθόντος. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεπεραστούν έτσι. Το αντίθετο μάλιστα πρέπει να δούμε με προσοχή τα επιχειρήματα των φορέων που διαμαρτύρονται και να συζητήσουμε με διάθεση ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου με όλους τους πολίτες που έχουν επιφυλάξεις. Είναι λάθος να επαναληφθούν αστοχίες και πολιτικά σφάλματα του παρελθόντος γιατί όλα αυτά μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.
Πρέπει όλοι, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες να αντιληφθούμε πρώτα απ΄όλα ορισμένες ανυπέρβλητες παραδοχές:
Πρώτον, η κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ είναι απολύτως αναγκαία και αναπόφευκτη. Όποια άλλη συζήτηση για την μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι εκτός τόπου και χρόνου και έχει μόνο θεωρητική σημασία.
Δεύτερον, η κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην Νότια Εύβοια έχει καθυστερήσει. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ομφαλοσκόπησης ούτε χρόνος για πολιτικούς πειραματισμούς. Όλα έπρεπε να είχαν γίνει χτες.
Τρίτον, η έλλειψη του χρήσιμου χρόνου για την διαβούλευση δεν πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών να γνωρίζουν και να έχουν αποφασιστικό λόγο για τον τόπο τους άρα και για την φιλοξενία σε αυτόν αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου.Ακόμη και εάν χρειαστεί να ξεκινήσουν όλα από την αρχή, αυτό πρέπει να γίνει με ταχύτητα αλλά και παράλληλα με πλήρη, σαφή και κυρίως αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
Συνεπώς δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για στρουθοκαμηλισμούς.Το ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πληρώσουν οι πολίτες και να οδηγηθούμε σε αιφνιδιαστικές και αυθαίρετες αποφάσεις.
Συνεπώς έως το τέλος του Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνουν γνωστοί οι χώροι που είναι υποψήφιοι για επιλογή και εντός του Οκτωβρίου να εξαντληθεί η ενημέρωση και ο διάλογος με τους πολίτες.
Όλοι οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας πρέπει να γνωρίζουν ότι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής τους είναι μία υπόθεση που απαιτεί σεβασμό στο περιβάλλον, αυστηρή τήρηση κανόνων, έχει κόστος που θα επιμεριστεί στον καθένα και πρέπει να έχει αντισταθμιστικά οφέλη για τους οικισμούς που βρίσκονται σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από τον χώρο του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.
Το κόστος των αντισταθμιστικών οφελών πρέπει να το επωμιστούν όλες οι άλλες τοπικές κοινωνίες της Νότιας Εύβοιας. Αυτή η αρχή της αλληλεγγύης είναι βασικός κανόνας για να επιλύσουμε όλοι μαζί με ευθύνη και σοβαρότητα αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Οι επόμενες ημέρες είναι ακριβώς ημέρες ευθύνης.