Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΑΕΚ

Την πρόδωσαν οι ελλείψεις της
Υπάρχει ο Μπλάνκο και το... ΟΑΚΑ για την ΑΕΚ που διατηρεί τις ελπίδες της
Λαβωμένη από τις πολλές απουσίες
και με λάθη να σημαδεύουν το παιχνίδι της, η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να αποφύγει την ήττα από την Βασλούι στην Ρουμανία με 2-1 για το πρώτο παιχνίδι των πλέι - οφ του Europa League. Η «Ένωση» είχε τις ευκαιρίες να πάρει ακόμα και την νίκη, όμως προδόθηκε κυρίως από την άμυνά της. Το γκολ του Μπλάνκο στο 68ο λεπτό την κρατάει μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης, ωστόσο έδειξε πως χρειάζεται άμεση μεταγραφική ενίσχυση.
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρέταξε την ΑΕΚ σε διάταξη 4-2-3-1, με τον Ζεράλντο Αλβες να παίρνει τη θέση του Κυργιάκου στο κέντρο της άμυνας, τον Γεωργέα να αντικαθιστά τον Χουανφράν αριστερά και τον Λεονάρντο να παίρνει τη θέση του Νάτσο Σκόκο. Στον άξονα, ο Γκουστάβο Μαντούκα επωμίστηκε τη θέση του οργανωτή (ελλείψει και του Καφέ), εκεί όπου η «Ένωση» έτσι κι αλλιώς αναζητά επιτελικό μέσο, ενώ στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Μπλάνκο, έχοντας δεξιά του τον Τζιμπούρ.
Οι υπόλοιπες θέσεις καλύφτηκαν από τους αναμενόμενους Σάχα, Μαϊστόροβιτς, Κουτρομάνο, Μάκο και Ενσαλίβα.Οι «κιτρινόμαυροι» μπήκαν με όρεξη στο ματς αναζητώντας το γρήγορο γκολ, αλλά η Βασλούι έφτασε πρώτη κοντά στο γκολ με τον Ζερλέμ να μην μπορεί να νικήσει τον Σάχα στο τετ - α - τετ του 11ου λεπτού. Στο 20ό και στο 24ο λεπτό, η ΑΕΚ απάντησε στις ευκαιρίες, με τον Τζιμπούρ και τον Μπλάνκο να μην εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν, σε ένα σημείο που η ελληνική ομάδα είχε αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ό,τι δεν έκανε η «Ένωση» το έκανε η Βασλούι στο 29', με τον Γουέσλεϊ να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πρόβλημα της ΑΕΚ στο ψηλό παιχνίδι και να ανοίγει το σκορ με κεφαλιά, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ. Κάπου εκεί άλλαξε και ο ρυθμός του αγώνα, με τον 'Δικέφαλο' να επηρεάζεται από το γκολ που δέχτηκε και τους γηπεδούχους να φτάνουν με αξιώσεις στα καρέ του Σάχα, χωρίς πάντως να μπορούν να δημιουργήσουν κάποια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση.
Το 1-0 του Γουέσλεϊ έμελλε να είναι και το σκορ του ημιχρόνου, καθώς στην εκπνοή οι κακές επιλογές των Ρουμάνων στην τελική προσπάθεια, δεν άλλαξαν κάτι στο σκορ. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Μπάγεβιτς να μην αλλάζει κάτι στη σύνθεση της ΑΕΚ, η οποία άγγιξε την ισοφάριση στο 50ο λεπτό. Ηταν το φάουλ του Μαντούκα από αριστερά, με τη μπάλα να μην απομακρύνεται από τα καρέ του Χαϊσάν, αλλά τον Μάκο να μην μπορεί να την στείλει στα δίχτυα των ρουμάνων με κεφαλιά και σχεδόν προ κενής εστίας.
Τέσσερα λεπτά αργότερα, η «Ένωση» έχασε την καλύτερη της ευκαιρία στο ματς, με τον Μπλάνκο να σημαδεύει το δεξί «παραθυράκι» του Χαϊσάν και τον Ρουμάνο να απομακρύνει εντυπωσιακά σε κόρνερ.Το πολυπόθητο εκτός έδρας ήρθε τελικά στο 68ο λεπτό με τον Μπλάνκο να ευστοχεί από τα 11 βήματα, στο πέναλτι που κέρδισε ο Τζιμπούρ, έπειτα από πολύ ωραία κάθετη πάσα του Μάκου και συνδυασμό του Μπλάνκο με τον Λεονάρντο. Το γκολ αυτό αναπτέρωσε το ηθικό των φιλοξενουμένων, οι οποίοι ανέκτησαν και πάλι τον έλεγχο της μπάλας, επιδιώκοντας να φτάσουν σε ένα δεύτερο γκολ που θα έκανε ακόμα πιο εύκολη τη ρεβάνς του Ολυμπιακού σταδίου, μία εβδομάδα αργότερα. Το δεύτερο γκολ ήρθε στο ματς, αλλά όχι για την ΑΕΚ, καθώς η Βασλούι πέτυχε το 2-1 και πάλι με τον Γουέσλεϊ, αυτήν τη φορά από το σημείο του πέναλτι. Στην παράβαση υπέπεσε ο Μαϊστόροβιτς ο οποίος στην προσπάθεια του να απομακρύνει με τάκλιν τη μπάλα, ανέτρεψε τον Λουμπίνκοβιτς, σε μια εντελώς ανύποπτη φάση και ενώ ο μέσος των ρουμάνων είχε χάσει -ουσιαστικά- τον έλεγχο της μπάλας.
Το γκολ αυτό έκρινε και την αναμέτρηση, καθώς στα λεπτά που ακολούθησαν καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφεραν να φτάσουν σε άλλο τέρμα, με αποτέλεσμα να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το ΟΑΚΑ σε μία εβδομάδα, με την Βασλούι να έχει το ισχνό προβάδισμα του 2-1 και την ΑΕΚ τον αέρα της έδρας της.
ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
11' Ο Γκερλέμ
βγαίνει απέναντι από τον Σάχα, ο οποίος αποσοβεί το γκολ
21' Η πρώτη καλή ευκαιρία της ΑΕΚ: Η μπάλα ξεκινά από τον Ενσαλίβα και μέσω Μαντούκα καταλήγει στον Τζιμπούρ, ο οποίος σουτάρει από καλή θέση για να αποκρούσει ο Χαϊσάν
24' Ο Μπλάνκο πήρε την μπάλα από τον Τζιμπούρ, βρέθηκε σε τετ-α-τετ με τον Χαϊσάν αλλά δεν μπόρεσε να σκοράρει
28' ΓΚΟΛ 1-0: Κεφαλιά του Γουέσλι από το κέντρο της μικρής περιοχής, ανήμπορος να αντιδράσει ο Σάχα
55' Πολύ μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ. Εντυπωσιακό σουτ του Μπλάνκο έξω από την περιοχή, αποκρούσει σε κόρνερ ο Χαϊσάν
68' ΓΚΟΛ 1-1: Ο Μπλάνκο με εύστοχο χτύπημα πέναλτι ισοφαρίζει για την «Ένωση». Ο Τζιμπούρ ήταν αυτός που είχε κερδίσει την εσχάτη των ποινών
83' ΓΚΟΛ 2-1 Ο Γουέσλι με πέναλτι νικά τον Σάχα. Το πέναλτι υποδείχθηκε στον Μαϊστόροβιτς.
Διαιτητής: Σαϊντ Ενζιμί (Γαλλία)Κίτρινες: Ζουμπάρ, Ακάκπο - Μαϊστόροβιτς, Γεωργέας

ΒΑΣΛΟΥΪ (Αλεξάντρου Ντούλκα): Χαϊσάν, Γκέντσεφ, Ζερλέμ (85' Ζμέου), Ακάκπο, Ζουμπάρ, Μπαλάτσε, Τεμβανιέρα (90' Γιοβάνοβιτς), Λιουμπίνκοβιτς, Πάβλοβιτς (75' Γκαντζιοβεάνου), Φάρκας, Γουέσλι
ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Άλβες, Μαιστόροβιτς, Κουτρουμάνος, Γεωργέας, Ενσαλίβα, Μάκος, Λεονάρντο (90+2' Γκέντσογλου), Μαντούκα, Τζεμπούρ, Μπλάνκο (89' Ιορντάκε)
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.sport.gr