Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Υπεράνθρωπες προσπάθειες

Ανεξέλεγκτα μαίνονται οι φωτιές στο Γραμματικό, τον Βαρνάβα και τον Μαραθώνα. "Δύσκολη" χαρακτήρισε την κατάσταση στο Γραμματικό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, με δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων της "ΝΕΤ".

Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι διαπιστώνει ψυχραιμία και επισήμανε ότι "γίνεται ό, τι είναι δυνατόν". Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το βράδυ και με τον άνεμο να αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις, "συνέτρεξαν για να έχουμε αυτή την εξέλιξη". Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να διατηρηθούν οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Δηλώσεις του γγ Πολιτικής Προστασίας
Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά η ανησυχία για την εξέλιξη της φωτιάς εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή Γραμματικού, Βαρνάβα, Μαραθώνα καθώς και στη Σταμάτα προς την οποία κατευθύνεται το μέτωπο της φωτιάς και το οποίο πρέπει να αποκοπεί, ώστε να μην περάσει στην Πεντέλη.
Για το σκοπό αυτό, έχουν φθάσει στην περιοχή μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Η ευρύτερη αυτή περιοχή είναι κατοικημένη με οικισμούς και με διάσπαρτες κατοικίες, και νωρίτερα, κινδύνευσαν κατοικίες στα βορειοδυτικά του Γραμματικού και στα βόρεια του Βαρνάβα.
Ο κ. Μουζάς εκτίμησε, πως αν δεν αλλάξει η φορά του ανέμου η φωτιά θα φτάσει στην ήδη καμμένη περιοχή. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει ενταχθεί στην κατηγορία μεγάλης επικινδυνότητας λόγω θερμοκρασίας και δυνατού ανέμου, συνθήκες που προβλέπεται να διατηρηθούν έως και αύριο. Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στο Γραμματικό, λόγω των ισχυρών ανέμων, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Καπάκης, σε ενημέρωση που πραγματοποίησε σχετικά με την εξέλιξη των πύρινων μετώπων.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρόκειται για μια "δύσκολη" πυρκαγιά, καθώς εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων.
Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 12 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, 53 οχήματα με 160 πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 εθελοντικά οχήματα, 24 υδροφόρες ΟΤΑ και 10 υδροφόρες της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη, αναμένονται 25 επιπλέον οχήματα με 50 πυροσβέστες από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της επαρχίας, με τις δυνάμεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών να αυξάνονται συνεχώς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου, επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητα της Πυροσβεστικής είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων τη περιοχής και πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την πυρκαγιά.
Παράλληλα, ο κ. Καπάκης απηύθηνε έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν το οδικό δίκτυο της περιοχής, ώστε να μη δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και κίνδυνος εγκλωβισμού τους.
Ακόμη, ο εκπρόσωπος απηύθηνε έκκληση σε όσους φιλοξενούν άτομα που για διάφορους λόγους είναι ανήμπορα, να τα μετακινήσουν άμεσα σε ασφαλές μέρος, υπογραμμίζοντας ότι "σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός".
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το πρωί στις περιοχές Μαριές, Στρογγυλό και Στόμιο στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο, με 18 οχήματα 46 πυροσβέστες, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 1 ελικόπτερο, να επιχειρούν για την αντιμετώπισή τους.
Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στην Κάρυστο, στη θέση Πλατανιστός, όπου επιχειρούν 7 οχήματα με 15 πυροσβέστες, καθώς επίσης και στους Ασπούς, στη Σκύρο, με 7 οχήματα, εκ των οποίων και οχήματα εθελοντών, 19 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη.
Εξάλλου, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιφρούρηση της Μαγούλας και του Καλάμου, καθώς το ενδεχόμενο αναζωπύρωσής τους δεν έχει εξαλειφθεί.
Το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Καραθώνας Ναυπλίου. Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και καίει ξερά χόρτα κοντά στον οικισμό. Δεν απειλούνται σπίτια, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Αργολίδα και δυο αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων
Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού, μέτωπο της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική προσέγγισε το βορειοανατολικό όριο του ελικοδρομίου του Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρώνι του Μαραθώνα.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, προσωπικό, καύσιμα και πυρομαχικά είναι ασφαλή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.
Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε γνωστοποιήσει ότι το στρατόπεδο εγγύς περιοχής πυρκαγιάς Βαρνάβα δεν απειλείται άμεσα και δεν έγινε εκκένωση. Πραγματοποιήθηκε προληπτική κίνηση δυο οπλικών συστημάτων από αυτό προς άλλο στρατόπεδο, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Τέλος, αναφέρεται ότι στα μέσα που διαθέτουν διαρκώς οι Ένοπλες Δυνάμεις στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς έχουν προστεθεί δυο προωθητές γαιών, δυο ασθενοφόρα με τέσσερις γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση ειδικευμένα τμήματα μονάδων του νομού Αττικής. Κ. Καραμανλής: Προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής
"Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και φυσικά της περιουσίας των πολιτών" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής το οποίο επισκέφτηκε για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δίνεται μεγάλη και πολύ δύσκολη μάχη από την πυροσβεστική υπηρεσία, τα εναέρια μέσα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και όσους βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η αυτοθυσία όλων όσων μάχονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δυσκολεύουν πολύ το έργο της κατάσβεσης», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής και επεσήμανε πως εκείνο που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Τον κ. Καραμανλή ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ο διοικητής του Κέντρου κ. Πετρόπουλος.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για Σάμο όπου θα πήγαινε για τα εγκαίνια ενός διοικητηρίου και από χθες είναι συνεχώς στο γραφείο του. Από το πρωί ενημέρωνε συνεχώς το Μαξίμου ενώ κύρια μέριμνα είναι τώρα ο συντονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Πολιτική Προστασία και τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις.
Εξάλλου, κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου είναι σε εξέλιξη πυρκαγιές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, οι βουλευτές ενημερώνονται επί τόπου για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, για την κατάσβεση των πυρκαγιών.