Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Πρωτοβουλίες του ΥΠ.ΕΣ.

Αλλάζει το καθεστώς
για τις αδειοδοτήσεις καταστημάτων

Δύο θεσμικές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με το Βήμα, προωθείται Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο αποσαφηνίζονται οι όροι σφραγίσματος και αναστολής της λειτουργίας των καταστημάτων που παρανομούν και, παράλληλα, αφαιρείται από τους δημάρχους το δικαίωμα να αποσφραγίζουν τα καταστήματα αυτά.
Μάλιστα, το σφράγισμα ενός καταστήματος θα πραγματοποιείται μετά από έγγραφη εντολή του δημάρχου, αλλά θα συντάσσεται σχετική έκθεση, η οποία, εκτός των άλλων, θα αποστέλλεται και στα κατά τόπους Τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. ώστε η τελευταία να ελέγχει αν τηρείται.
Την ίδια ώρα, με νομοσχέδιο
που θα κατατεθεί στη Βουλή απλουστεύονται οι διαδικασίες έκδοσης των αδειών λειτουργίας, με τη σαφή πρόβλεψη ότι αν οι υπηρεσίες δεν έχουν ολοκληρώσει την αδειοδότηση σε διάστημα 50 ημερών τότε θα τεκμαίρεται ότι το κατάστημα μπορεί να λειτουργεί νόμιμα.
Επιπλέον, τα ΚΕΠ θα χορηγούν όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά στους ενδιαφερομένους, καθώς και τις αιτήσεις που θα είναι πλέον σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν από την αρχή, με βάση τα δικαιολογητικά που τους ζητούνται -και τα οποία μειώνονται περίπου στα μισά συγκριτικά με αυτά που ισχύουν σήμερα- αν θα τους δοθεί η οριστική άδεια, έτσι ώστε να λειτουργούν τα καταστήματά τους χωρίς τον φόβο ότι θα αναγκαστούν να τα κλείσουν.
Οι πρωτοβουλίες αυτές ελήφθησαν μετά τη διαπίστωση ότι η ασάφεια γύρω από το καθεστώς λειτουργίας και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στην αδειοδότηση των καταστημάτων εκκολάπτουν τα κυκλώματα διαφθοράς στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διατηρεί και τον έλεγχο νομιμότητας.
Newsroom ΔΟΛ