Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ -ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009

Τα ψηφοδέλτια καταρτίζουν οι ηγεσίες των κομμάτων

Ένα μήνα πριν από τις πρόωρες κάλπες, πυρετώδεις διεργασίες επικρατούν στα επιτελεία των κομμάτων, προκειμένου να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια και το πρόγραμμα της πολιτικής εξόρμησης. Στη ΝΔ θεωρείται δεδομένη η αποβολή προσώπων που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη. Στο ΠΑΣΟΚ εξετάζεται ο τρόπος δραστηριοποίησης του Κώστα Σημίτη.
Η εκκαθάριση στη ΝΔ
Σαρωτικές εκκαθαρίσεις
στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζει ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος και να αλλάξει την αρνητική ψυχολογία που υπάρχει.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αποκαλύψει τις προθέσεις του επισήμως από το βήμα της ΔΕΘ. Ενδεικτική είναι η αναφορά του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη: «Θέλω να απευθυνθείτεμε ειλικρίνεια στις νεοδημοκράτισσες και στους νεοδημοκράτες. Δώσαμε μαζί πολλούς και δύσκολους αγώνες. Κερδίσαμε σημαντικές νίκες. Περάσαμε όμως και δύσκολες στιγμές. Καταστάσεις που μας πίκραναν και τους πίκραναν. Υποθέσεις που μας πλήγωσαν και τους πλήγωσαν. Σε όλα αυτά βάζουμε οριστικό τέλος».
Σύμφωνα με την εφημερίδα
Το Βήμα, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να αποκλείσει αρκετά στελέχη από τις «γαλάζιες» λίστες και να απομακρύνει όσους πίκραναν την εκλογική βάση και για τους οποίους υπάρχουν αρνητικά αντανακλαστικά. Τέτοιου είδους πρόσωπα είναι οι λεγόμενοι Βατοπαιδινοί και ο Αρ.Παυλίδης.
Ο αποκλεισμός όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει αναίμακτα. Ο πρώην υφυπουργός Π.Δούκας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι υποψήφιος, αφού δεν έχει καμία περίεργη εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.
Ο Κ.Σημίτης και το επικρατείας
Οι συσκέψεις για την κατάρτιση
των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν ήδη από το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, ενώ το πρώτο στάδιο της σχετικής διαδικασίας θα έχει ολοκληρωθεί ως το βράδυ της Κυριακής. Ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, με απευθείας επικοινωνία μεταξύ των Γ.Παπανδρέου και Κ.Σημίτη, είναι ο τρόπος δραστηριοποίησης του πρώην πρωθυπουργού εν όψει της αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου. Ο κ. Σημίτης επιστρέφει το Σάββατο στην Αθήνα και αναμένεται ότι εντός των ημερών θα υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με Το Βήμα, μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή ανήκει στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος στην Α' Πειραιά. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να ηγηθεί του ψηφοδελτίου επικρατείας.
Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε θα ακολουθηθεί το δοκιμασμένο μοντέλο «Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου», με τον πρώτο να καταλαμβάνει μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να μην υπόκειται στους περιορισμούς του εκλογικού νόμου και να έχει δυνατότητα πολλαπλών τηλεοπτικών εμφανίσεων και παρεμβάσεων και τον δεύτερο να διατηρεί τη θέση του ευρωβουλευτή και την ιδιότητα του εκπροσώπου Τύπου.
Newsroom ΔΟΛ