Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ετήσια συνάντηση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας και Αποδήμων Ευβοέων

Με πρωτοβουλία του Νομάρχη Εύβοιας κ. Θανάση Μπουραντά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009 στη Χαλκίδα, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κοινή συνάντηση εκπροσώπων όλων της συλλόγων των Ευβοέων Ομογενών της Αυστραλίας, του Καναδά και της Αμερικής.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων, η σύσφιξη των σχέσεων, η συνεργασία και η αλληλοενημέρωση μεταξύ των ομογενών μας. Μέσα σε συγκινησιακό κλίμα ο κ. Νομάρχης καλωσόρισε τους ομογενείς, ανέφερε ότι, αν και πολύ θα το ήθελε, δεν ήταν δυνατόν λόγω χρόνου να οργανωθεί ένα ανοιχτό πολυμελές συνέδριο όπως τα προηγούμενα και γι΄ αυτό προτιμήθηκε αυτή η μικρή κοινή συνάντηση.
Στη συνέχεια ο Νομάρχης ανέπτυξε τα προβλήματα και τα έργα υποδομής που γίνονται για την ανάπτυξη της Εύβοιας.
Το παρών έδωσε και ο Σσβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας-Ιστιαίας και Β.Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια για τους αγώνες των ομογενών και τις προσπάθειες που καταβάλλουν να διατηρήσουν ζωντανά την πίστη, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους στις νέες τους πατρίδες.
Οι ομογενείς Ευβοιώτες μίλησαν με θερμά λόγια για την πρωτοβουλία της συνάντησης, την επιθυμία τους να έρχονται σε πιο συχνή επαφή με τη Νομαρχία και μεταξύ τους, την αγάπη τους για την πατρίδα και κυρίως την αγωνία για τη νεολαία της ομογένειας και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα και στη τρίτη γενιά. Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων:
1. Ο συντονισμός, η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ Νομαρχίας και ομογενών.
2. Οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων του εξωτερικού.
3. Η Νέα γενιά και οι σχέσεις της με την πατρίδα.
4. Προγράμματα φιλοξενίας παιδιών, νέων και ηλικιωμένων Ευβοέων ομογενών. Στη συνάντηση επανήλθε το θέμα της Αμφικτιονίας, της σύνδεσης δηλαδή όλων των Ευβοϊκών Συλλόγων του εξωτερικού υπό ενιαίο φορέα, ως μια ευκαιρία για γερούς δεσμούς. «Να ενωθούμε όλοι κάτω από μία ομπρέλα» είπε κάποιος ομογενής.
Επειδή αυτό απαιτεί χρόνο και συντονισμό συμφωνήθηκε να υπάρξει κατ' αρχήν ηλεκτρονική σύνδεση μεταξύ Νομαρχίας και Ευβοϊκών συλλόγων.
Η Νομαρχία αναλαμβάνει να φιλοξενήσει εκθέσεις έργων Ευβοέων ομογενών καλλιτεχνών και να οργανώσει συναυλίες με έλληνες του εξωτερικού. Επίσης θα γίνουν προσπάθειες και συντονισμός ώστε του χρόνου η Νομαρχία και η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας να φιλοξενήσουν στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης ή σε ξενοδοχεία παιδιά, νέους και ηλικιωμένους ομογενείς Ευβοιώτες.
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας-Ιστιαίας και Β.Σποράδων κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε τους ομογενείς και τους σύνεδρους σε παράκληση στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και κατόπιν μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στο προαύλιο του Ιερού Ναού παρέθεσε δείπνο. Στους αποδήμους προσφέρθηκαν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και το λεύκωμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τις ομορφιές της Εύβοιας.