Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου εγκαταστάθηκε η ανάδοχος εταιρία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» στην Υψηλή Γέφυρα, για την εκτέλεση του έργου «Επιθεώρηση και Συντήρηση Καλωδιωτής Γέφυρας Ευρίπου» με φορέα υλοποίησης το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η δημοπρασία του έργου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαΐου 2009, με προϋπολογισμό 2.150.000,00 € και ποσοστό έκπτωσης 8,26%.
Το έργο θα περιλαμβάνει την επιθεώρηση και την συντήρηση της υψηλής γέφυρας. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί συντήρηση και αποκαταστάσεις σε κιγκλιδώματα, πυλώνες, αρμούς, ασφαλτοτάπητα, καλωδιώσεις, καθώς και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και φωτισμό της γέφυρας.
Πρόκειται για έργο αναγκαίο και επιβεβλημένο, καθώς η Υψηλή Γέφυρα ούτε στοιχειωδώς δεν είχε συντηρηθεί από την κατασκευή της μέχρι και σήμερα.
Η εγκατάλειψη της υψηλής γέφυρας είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζει μεγάλα προβλήματα και να καθίσταται πλέον επικίνδυνη για τους χρήστες της. Ήταν συνεπώς επιτακτικό και εύλογο το αίτημα του δημάρχου Χαλκιδέων κ. Θ. Ζεμπίλη για την εκτέλεση του έργου, ο οποίος και εξασφάλισε πίστωση 2.150.000,00 €, από τον κωδικό ΣΑΕ 071.
Ωστόσο, οι εργασίες συντήρησης της Υψηλής Γέφυρας προκαλούν τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη της Χαλκίδας.
Ιδιαίτερα κατά την αποκατάσταση των αρμών, εργασία που θα εκτελεστεί κατά την περίοδο από 2 Σεπτεμβρίου έως και 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών του έργου.
Οι εργασίες αποκατάστασης των αρμών, περιλαμβάνουν οικοδομικές εργασίες και ρίψη σκυροδέματος, που προϋποθέτουν 24ωρη εργοταξιακή λειτουργία. Εξ αυτού του λόγου, κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελούνται οι εργασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, στεγανοποιούνται οι σκυροδετημένες βάσεις των αρμών.
Συγκεκριμένα οι εργασίες αυτές θα εκτελούνται κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, από Δευτέρα (9:30 π.μ.) έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οπότε και θα μονοδρομείται η υψηλή γέφυρα. Από Παρασκευή έως και Δευτέρα (9:30 π.μ.) η κίνηση θα γίνεται κανονικά.
Οι υπόλοιπες εργασίες, συμβατικής διάρκειας 7 μηνών, θα εκτελούνται κατά τις νυχτερινές ώρες, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφοριακή κίνηση.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (4/9), σύσκεψη του Δημάρχου Χαλκιδέων, κ. Θανάση ζεμπίλη, με τους κ.κ., Σκλιά Σωκράτη (Αντιδήμαρχο), Σπανό Ιωάννη (Δκτη Τροχαίας), Στούπα Δημήτρη (Υπολιμενάρχη), Μπουλακάκη Βαγγέλη (Λιμ. Αστυνομία) και τον εκπρόσωπο του Αναδόχου του έργου, Τσακωνιάτη Αλέξανδρο (Μηχανικό).
Κατά τη σύσκεψη ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, για την έναρξη των εργασιών, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση, προκειμένου να υπάρξει πληροφόρηση των πολιτών και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Ο Δήμαρχος επίσης ανέφερε, ότι η μονοδρόμηση της Υψηλής Γέφυρας δημιουργεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και στη παλαιά (συρταρωτή) γέφυρα του Ευρίπου και στις συνδετήριες οδούς (Λ. Καραμανλή, Λ. Μακαρίου, Καρώνη, Αγ. Γοβιού, Φαρμακίδου, Λιάσκα, Καλογεροπούλου κλπ). προκαλώντας κυκλοφοριακή ασφυξία στο κέντρο της πόλης.
Κατόπιν όλων αυτών, ο δήμαρχος ζήτησε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός και κινητοποίηση από το σύνολο της δύναμης της Τροχαίας, του Λιμενικού Σώματος, της Δημοτικής Αστυνομίας και κυρίως της Ο.Ε.Π.Τ.Α., ώστε να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων στις ανωτέρω οδούς.
Συγκεκριμένα, το Λιμενικό σώμα θα έχει την ευθύνη των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στην παλαιά γέφυρα, η τροχαία του κόμβου της πλατείας Αθανάτων, στον οποίο κατά τις ώρες αιχμής, θα γίνεται εκτροπή της κίνησης, κατευθύνοντας τα οχήματα προς τις οδούς Λιάσκα και Παπαστρατή (περιφερειακή κίνηση). Τέλος, η δημοτική αστυνομία θα εποπτεύει το κέντρο της πόλης και κομβικά σημεία που παρουσιάζουν έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Ο Δήμος Χαλκιδέων, θα βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με την Τροχαία Χαλκίδας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο, για τον καλύτερο συντονισμό και την παρακολούθηση της οδικής κατάστασης, ενημερώνοντας σχετικά τους οδηγούς των οχημάτων, οι οποίοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων κυκλοφοριακών συνθηκών.