Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΠΑΣΚΕΤ

Συνάντηση Οικονομίδη-Μπερτομέου για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ
Στην αναγκαιότητα σταθεροποίησης των σχέσεων ULEB-Ευρωλίγκας, που διαταράχτηκαν μετά το σχέδιο της δεύτερης για νέο «χάρτη» από φέτος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στάθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης, στη συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου.
Ο πρόεδρος της ULEB, Εντουάρντο Πορτέλα, είχε χαρακτηρίσει παράνομη την απόφαση που έλαβε η Ευρωλίγκα στη γενική συνέλευση των μετόχων στη Ρώμη, ενώ με επιστολή του ο κ. Οικονομίδης είχε ενημερώσει τον κ. Μπερτομέου πως «η παρουσία μου στο Τορίνο, στην άτυπη συνάντησή μας, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συμφωνία για το σχέδιό σου από τη στιγμή που σ΄ αυτό δεν προβλέπεται η απευθείας συμμετοχή 3ης ελληνικής ομάδας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και όπως την δικαιούται το ελληνικό μπάσκετ".
Οικονομίδης και Μπερτομέου δείπνησαν σε εστιατόριο της Αθήνας το βράδυ της Τετάρτης, με κεντρικό θέμα συζήτησης το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Μπερτομέου ανέλυσε στον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ τα σχέδια και τους στόχους του όσον αφορά στην Ευρωλίγκα και κατέθεσε τις απόψεις του για την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία της ULEB με την Ευρωλίγκα.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Οικονομίδης εξήγησε στον Μπερτομέου ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για σταθερές σχέσεις ανάμεσα σε ULEB και Ευρωλίγκα.
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης, δήλωσε για τη συνάντηση με τον Τζόρντι Μπερτομέου:
«Η συζήτηση με τον κ. Μπερτομέου διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, με αμοιβαία διάθεση κατανόησης και συνεργασίας.
Εστιάσαμε πάνω σε όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό μπάσκετ, μπαίνοντας στην ουσία των μέχρι τώρα πεπραγμένων, αλλά και των μελλοντικών εξελίξεων.
Ο κ. Μπερτομέου γνωρίζει καλά τις ελληνικές απόψεις και θεωρώ πως μέσα από αυτή την συνάντηση μπήκαν οι βάσεις για έναν νέο, ακόμα πιο εποικοδομητικό, κύκλο επαφών».
Η ULEB και η λίγκα "ACB" (ισπανικό πρωτάθλημα) είχαν καταψηφίσει την εφαρμογή του σχεδίου για συμμετοχή στη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκα σε 13 ευρωπαϊκές ομάδες με εγγυημένα συμβόλαια (εκ των οποίων τα δύο σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό), 10 ομάδες με συμβόλαια ενός χρόνου, ανάμεσα στις οποίες οι δύο που θα εξασφαλίσουν συμμετοχή από τους προκριματικούς γύρους, καθώς και τον νικητή του EuroCup (32 ομάδες).