Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010


Χρηματοδότηση προς τις Ομοσπονδίες
Προτάσεις της ΕΟΕ στη ΓΓΑ για τον εθνικό σχεδιασμό με το βάρος στα Ολυμπιακά αθλήματα
Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην συνεδρίαση της την Πέμπτη, στην οποία παρέστησαν 24 μέλη, αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τις θέσεις - προτάσεις της για τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό.
Αναλυτικά:
- Ο Σχεδιασμός που προτείνει η Πολιτεία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς επιδιώκει τον εξορθολογισμό στη χρηματοδότηση των αθλημάτων, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τη χώρα. - Όλες οι Ομοσπονδίες των Ολυμπιακών Αθλημάτων, πρέπει υποχρεωτικά να χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία. Από εκεί και πέρα η Πολιτεία μπορεί να τα .........

κατατάξει σε διαφορετικές κατηγορίες με κριτήρια που θα θέσει η ίδια. - Στα κριτήρια για τη χρηματοδότηση, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσπάθειες που κάνει η κάθε Αθλητική Ομοσπονδία, για την μάχη κατά του ντόπινγκ, για την καταπολέμηση της βίας και για την επικράτηση του «ευ αγωνίζεσθαι». - Να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση αθλημάτων που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 - οι οποίοι θα γίνουν στην πατρίδα μας - προκειμένου να υπάρξει επάξια εκπροσώπηση της Ελλάδας στη διοργάνωση του Βόλου και της Λάρισας. - Να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες των Ομοσπονδιών των Ολυμπιακών αθλημάτων, όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων, η στέγη, τα υπογεγραμμένα συμβόλαια και οι δεσμευτικές συμβάσεις (προπονητές, τεχνικοί σύμβουλοι κλπ.). - Οι περικοπές στην επιχορήγηση των Ολυμπιακών Αθλημάτων πρέπει να γίνουν σταδιακά, ώστε να δοθεί ο χρόνος για έγκαιρο προγραμματισμό και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα αθλήματα, πρέπει να είναι η χρηματοδότηση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων όλων των ηλικιακών κατηγοριών, προκειμένου να μην χαθεί το κίνητρο της συμμετοχής στους αθλητές και στις αθλήτριες. - Να επιχορηγείται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή από το Δημόσιο, ώστε τα χρήματα της Ολυμπιακής Προετοιμασίας να πηγαίνουν στους αθλητές υψηλού επιπέδου, βάση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί. - Το Κράτος να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση χορηγιών. Παράλληλα οι χορηγίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να μοιράζονται σε όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα. - Να αποκλειστούν από κάθε κρατική χρηματοδότηση όλα τα σωματεία - «σφραγίδες», που θα διαπιστώνει με ελέγχους της η Πολιτεία.