Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΣΚΥΡΟΣ


Απόκριες στη  Σκύρο

Περίοδος της  αποκριάς. Σε όλη την Ελλάδα τα γλέντια  κυριαρχούν. Έτσι και στη Σκύρο, οι ντόπιοι κάτοικοι γιορτάζουν, μόνο που........
εκεί το παραδοσιακό Σκυριανό καρναβάλι εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο…! 
Εκεί, στα κατάλευκα  γραφικά δρομάκια του νησιού, θα δεις τους «γέρους», τις «κορέλες» και τους «φράγκους» να ξεπετάγονται από το πουθενά και να σε παρασύρουν στον πολύ ξεχωριστό χορό τους σε συνδυασμό του ήχου των κουδουνιών.
Οι άντρες (γέροι  και φράγκοι), καλυμμένοι με προβιές, οι γυναίκες (κορέλες) με παραδοσιακή Σκυριανή στολή, θα χορεύουν ασταμάτητα στα σοκάκια του νησιού, σε ανάμνηση ενός τσοπάνη που έχασε όλα του τα πρόβατα απ' τη βαρυχειμωνιά κι αφού τα έγδαρε, ήρθε στο χωριό τον καιρό της αποκριάς ζωσμένος στη μέση με τα κουδούνια και τα δέρματά τους για να διαλαλήσει το νέο, μαζί με την κουρελιασμένη γυναίκα του (κορέλα).
Τα λόγια πάντως στην περίπτωση της όμορφης Ανεμόεσας  είναι περιττά, για όσους δε το έχουν ζήσει ένα μπορώ να πω…υπάρχει ακόμα χρόνος για να έρθετε στο νησί, μας μένουν 2 βδομάδες περίπου μέχρι το τέλος του μεγάλου καρναβαλιού..!!! 
Τσεκούρα Μαρία