Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΑΕΚ


«Έχουμε μεγάλο κίνητρο»
«Διπλό» για τον κόσμο της ΑΕΚ θέλει ο Μαντούκα...
Η ΑΕΚ μετά την νίκη επί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη θα προσπαθήσει να κερδίσει και το δεύτερο... κολλητό ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Γκουστάβο Μαντούκα υπογράμμισε ότι αυτός και οι συμπαίκτες του θα προσπαθήσουν για τη νίκη, ώστε να δώσουν χαρά στους οπαδούς της «Ένωσης».
Ο Βραζιλιάνος άσος μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εξέδρα» για τη κακή εφετινή χρονιά της ΑΕΚ, αλλά και τις αποδοκιμασίες των «κιτρινόμαυρων» οπαδών.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
- H ΑΕΚ αντιμετωπίζει αύριο τον Παναθηναϊκό. Έχεις παίξει και έχεις..........
σκοράρει σε τέτοιο ντέρμπι. Τι σημαίνει για σένα και για την ομάδα αυτό το παιχνίδι;
«Eνα ντέρμπι δίνει πάντα επιπλέον κίνητρο γιατί είναι μεγάλο ματς, με έναν μεγάλο αντίπαλο και σημαίνει πολλά για τους οπαδούς. Από τη στιγμή που εμείς δεν κυνηγάμε κάποιον τίτλο, το να δώσουμε μια χαρά στους οπαδούς μας με μια νίκη θα ήταν πολύ καλό. Το βιώσαμε με τον Ολυμπιακό και είναι κάτι που μας δίνει μεγάλο κίνητρο. Θέλουμε να δώσουμε αυτό το 'δώρο' στον κόσμο. Είναι ένας αγώνας γεμάτος συναίσθημα, όχι μόνο για τους παίκτες, αλλά και τους φιλάθλους. Είναι πολύ σημαντικό ματς για εμάς».
- Η νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν απρόσμενη για πολλούς, αφού η ΑΕΚ με καλύτερη ομάδα δεν τα είχε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια στο Καραϊσκάκη. Εσείς το πιστεύατε;
«Ναι. Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή δεν έχει καλή ομάδα, αλλά έχει μεγάλους ποδοσφαιριστές. Οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές μπορούν να κρίνουν έναν αγώνα. Και ο Ολυμπιακός έχει, αλλά δεν είναι σε καλή φάση. Το ντέρμπι είναι πάντα ένα ματς όπου όλα μπορούν να συμβούν, γιατί αγωνίζονται δύο ομάδες με μεγάλους ποδοσφαιριστές, που έχουν διαφορετικές ικανότητες, μεγάλη ποιότητα και μπορούν να καθορίσουν ένα παιχνίδι. Σε ένα ντέρμπι όλα μπορούν να συμβούν».
- Πολλοί πίστεψαν ότι η νίκη επί του Ολυμπιακού θα αποτελούσε το έναυσμα για μια νέα αρχή, αλλά αυτό δεν συνέβη. Μπορεί μια νίκη επί του Παναθηναϊκού να επιφέρει αυτή την αλλαγή; «Και εγώ πίστευα ότι η νίκη στο Καραϊσκάκη θα μπορούσε να αλλάξει πολλά, αλλά αυτό δεν συνέβη. Τελικά τέτοιες νίκες μπορούν να αλλάξουν εν μέρει την κατάσταση, αλλά είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν. Δεν ξέρω αν ένας αγώνας μπορεί να αλλάξει την ιστορία, πιστεύω πως όχι».
- Είναι αυτό που λένε ότι οι μεγάλοι παίκτες φτάνουν από μόνοι τους να πάρουν ένα ντέρμπι, αλλά όχι να δώσουν σε μια ομάδα διάρκεια σε μια σεζόν;
«Συνήθως μια ομάδα με μεγάλους παίκτες θα έπρεπε να έχει και διάρκεια, αλλά αυτό που συμβαίνει στην ΑΕΚ είναι ότι αυτοί οι μεγάλοι παίκτες δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Έχουν μεγάλη δυναμική, αλλά δεν καταφέρνουν σε κάθε αγώνα, κάθε μέρα, να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους. Δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από πλευράς αυτοπεποίθησης. Σε ένα ντέρμπι ο ποδοσφαιριστής έχει επιπλέον κίνητρο και βρίσκει δυνάμεις από εκεί που δεν έχει. Σε άλλα ματς αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό που κυριαρχεί πάντα είναι το κεφάλι (σ.σ.: το δείχνει). Και το κεφάλι δεν είναι πολύ καλά στην πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών».
- Αυτό οφείλεται στο γενικότερο περιβάλλον;
«Ναι, όλα επηρεάζουν. Και ένα αρνητικό αποτέλεσμα βεβαίως παίζει τον ρόλο του. Οταν χάνεις δεν παίζεις καλά, έχεις πίεση, κάποιοι το αντιμετωπίζουν καλύτερα και άλλοι όχι. Μια απλή ήττα πληγώνει την αυτοπεποίθηση, σου αφαιρεί πολλά από μέσα».
- Τι περιμένεις την Κυριακή μετά το ματς; Οι οπαδοί θα έρθουν στο ξενοδοχείο να σας αποθεώσουν ή να σας αποδοκιμάσουν;
«Ελπίζω να έρθουν για να μας δώσουν συγχαρητήρια. Δεν μου αρέσει να σκέφτομαι κάτι άλλο. Αφήνομαι στα χέρια του Θεού, δουλεύω για το καλύτερο και περιμένω το αποτέλεσμα. Από τον άνθρωπο μπορείς να περιμένεις τα πάντα».
- Ο Νίκος Γεωργέας είπε αστειευόμενος ότι οι Παναθηναϊκοί θα αλλάξουν ομάδα μετά το ματς. Συμμερίζεται όλη η ομάδα την αισιοδοξία του;
«Ναι, υπάρχει αισιοδοξία, γιατί η νίκη επί του Ολυμπιακού μας έδωσε αυτή την ελπίδα. Όμως πρέπει να σεβόμαστε τον Παναθηναϊκό, είναι σε καλή κατάσταση, καλά οργανωμένη και πολύ δυνατή ομάδα, πλήρης σε όλες τις θέσεις. Είναι ένα ντέρμπι και εμείς πάντα παίζουμε στα ντέρμπι για τη νίκη. Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη».
- Τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ τους χωρίζουν 19 βαθμοί. Είναι η πραγματική διαφορά των δύο ομάδων;
«Όχι, είναι πολύ μεγάλη. Πολύ μεγάλη».
- Τι έχει η ΑΕΚ που δεν έχει ο Παναθηναϊκός για να πάρει τη νίκη; Τη δίψα ενδεχομένως;
«Όχι, και ο Παναθηναϊκός διψάει. Αλλά εμείς δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει, αφού υπάρχουν ομάδες που τον ακολουθούν και πιέζουν όπως ο ΠΑΟΚ, ο οποίος βρίσκεται σε καλή φάση, κι αν δεν κάνω λάθος θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Είναι λοιπόν ένα πολύ σημαντικό ματς για εκείνους, γιατί με νίκη μπορούν τρόπον τινά να 'κλειδώσουν' τον τίτλο. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα ματς τους μέχρι το τέλος της σεζόν. Για εμάς είναι ένα σημαντικό ματς, γιατί μπορεί να καθαρίσει λίγο την εικόνα μας, την εντύπωση ότι δεν έχουμε καλούς ποδοσφαιριστές... Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αλλάξουμε το κλίμα».
- Τι θα έλεγες στους φίλους της ΑΕΚ για το ντέρμπι; Στο ματς με τον ΠΑΣ έβαψαν κιτρινόμαυρα τα καθίσματα για να δώσουν έτσι το δικό τους «παρών» στο ντέρμπι, παρότι δεν θα είναι στο γήπεδο...
«Έχουμε διαπιστώσει πόσο μας στηρίζουν, αφού είναι μαζί μας και στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Διαμαρτυρήθηκαν με το δίκιο τους σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά νιώθουμε και ξέρουμε ότι είναι μαζί μας και θέλουν το καλύτερο για εμάς. Και εμείς ως επαγγελματίες θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και πολλές χαρές στους φιλάθλους».
- Εσύ θα σκοράρεις;
«Θα προσπαθήσω, αλλά στο μυαλό μου πάντα βάζω την ομάδα πάνω απ' όλα. Αν δώσω μια πάσα από την οποία προέλθει ένα γκολ, θα είναι τέλειο για μένα».

«Καταλαβαίνω την απογοήτευση του κόσμου»

- Τα προηγούμενα χρόνια γνώριζες μόνο στιγμές επιβράβευσης από τους οπαδούς. Φέτος γνώρισες και την άλλη πλευρά. Πώς βιώνει ένας ποδοσφαιριστής αυτή την... αλλαγή;
«Εγώ κατανοώ τον κόσμο και πιστεύω ότι έχει κάθε δικαίωμα να είναι δυσαρεστημένος, γιατί κι εγώ αν ήμουν οπαδός θα αποδοκίμαζα. Η ΑΕΚ έχει παθιασμένο κοινό και αυτό είναι καλό. Εχει κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρεται, να απαιτεί, αλλά πάντα με σεβασμό, να καταλαβαίνει ότι πίσω από κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να κάνει λάθη, όπως και ο φίλαθλος. Πρέπει να υπάρχει αυτή η κατανόηση, αλλά έχει κάθε δικαίωμα ο οπαδός να απαιτεί και να διαμαρτύρεται».
- Αν ήσουν οπαδός τι θα έλεγες στον Μαντούκα, παραδείγματος χάριν, μετά την ήττα από τον Θρασύβουλο;
«Είναι δύσκολο να απαντήσω, γιατί εγώ είμαι ο πρώτος που με κρίνω. Έπειτα από κάθε ματς θα έλεγα κάτι διαφορετικό. Στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου είχα την ευκαιρία να σουτάρω και πάσαρα στον Μπλάνκο. Αν ήμουν οπαδός θα φώναζα 'σούταρε προς το τέρμα!' (γελάει). Κάθε αγώνας έχει διαφορετικά πράγματα. Το ματς εξελίσσεται πολύ γρήγορα και πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις πολύ γρήγορα. Εγώ είμαι ο πρώτος που μου ασκώ κριτική, γυρίζω σπίτι και βλέπω στο βίντεο τα ματς».
- Ο Μπάγεβιτς δήλωσε πρόσφατα ότι η είσοδος της ΑΕΚ στην πεντάδα είναι ένας δύσκολος στόχος. Πιστεύεις ότι είναι η θλιβερή πραγματικότητα ή δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση για την ομάδα; «Η ΑΕΚ πρέπει και μπορεί να είναι ψηλότερα στη βαθμολογία. Δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο. Πρέπει να συμπληρώσουμε το λιγότερο τρεις-τέσσερις σερί νίκες. Ηρθε η στιγμή που πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση». - Όπως έχεις δει τους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Αρη, θεωρείς ότι αυτή η ΑΕΚ που βλέπουμε μπορεί να κάνει κάτι καλό στα πλέι οφ, με δεδομένο ότι θα ξεκινήσει με βαθμολογικό μειονέκτημα; «Ναι, το πιστεύω, γιατί στα πλέι οφ όλα μπορούν να συμβούν. Είναι αγώνες μεταξύ των συγκεκριμένων ομάδων και μπορούμε σίγουρα, αν όχι δεύτεροι, τουλάχιστον τρίτοι να τερματίσουμε». - Έχεις παίξει δίπλα σε μεγάλους ποδοσφαιριστές. Ποιοι σε σημάδεψαν περισσότερο ως άνθρωπο, από ποιους έμαθες περισσότερα;
«Αναμφίβολα, ο καλύτερος παίκτης με τον οποίο αγωνίστηκα μαζί ήταν ο Ριβάλντο. Εκτός από μεγάλος ποδοσφαιριστής είναι και σπουδαίος ως άνθρωπος. Είναι καλός φίλος, διατηρούμε επαφή, τον αγαπώ πολύ, αλλά και όλη η οικογένειά του κρατάει επαφές με τη δική μου, τα παιδιά μου. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που με σημάδεψε πολύ εντός και εκτός γηπέδου. Υπήρξαν και άλλοι μεγάλοι παίκτες: Ρουί Κόστα, Σιμάο Σαμπρόζα, Νούνο Γκόμες. Κανείς όμως δεν με 'σημάδεψε' όπως ο Ριβάλντο».
- Για τον Ριβάλντο, ο Σέρα Φερέρ έλεγε ότι είναι ο πρώτος που έρχεται στην προπόνηση και ο τελευταίος που φεύγει...
«Ο Ριβάλντο ήταν παράδειγμα για εμάς, γιατί είναι ένας παίκτης που έχει κερδίσει τα πάντα. Θα μπορούσε να είναι χαλαρός, αλλά ο 'Ρίμπο' δούλευε περισσότερο από οποιονδήποτε».
- Έκανες φίλους στον χώρο του ποδοσφαίρου;
«Εχω πολλούς φίλους στον χώρο, οι οποίοι παραμένουν μέχρι σήμερα, όπως ο Ζούνιορ του Εργοτέλη, ο Ζούλιο Σέζαρ που παίζει στην Τουρκία και ακόμα διατηρούμε στενή επαφή. Τώρα στην ΑΕΚ ο Ζεράλντο, αλλά και άλλοι παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι, όπως ο Γκερέιρο. Υπάρχει και ο Μαρσέλο Μορέτο, με τον οποίο διατηρούμε επαφή. Έχω πολύ καλούς φίλους».
Μιλώντας τέλος για τον Νίκο Λυμπερόπουλο και τα όσα ακούστηκαν σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής του, τόνισε: «Αναμφίβολα θα είναι πολύ σημαντικό αυτό αν γίνει. Η ομάδα χρειάζεται παίκτες όπως ο Λυμπερόπουλος. Όχι μόνο ως ποδοσφαιριστή, αλλά και ως άνθρωπο, ως ηγέτη μέσα στα αποδυτήρια. Συν τοις άλλοις, είναι ένας παίκτης έμπειρος, με ποιότητα, είναι Έλληνας και πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικός εντός και εκτός γηπέδου για την ομάδα».