Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ


ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 
ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ
 ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» 
 
     Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέοι Ορίζοντες» 
και Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς κόβει την πίτα.
 Διακρίνονται η Αντέλλα Μπίλιου και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παππάς.

Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, γεμάτη παλμό και ενθουσιασμό, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στο εξοχικό κέντρο  «Αγνάντι» στην Κύμη, ο συνδυασμός «Νέοι Ορίζοντες για την Κύμη και την Περιφέρεια» έκοψε την πίτα του, με την συμμετοχή μεγάλου πλήθους δημοτών και την παρουσία δημοτικών συμβούλων του Δήμου Κύμης και γειτονικών Δήμων. Ο επικεφαλής του συνδυασμού και Δήμαρχος Κύμης, Δημήτρης Θωμάς, στην ομιλία του παρουσίασε το ..........
έργο που έγινε κατά την περασμένη χρονιά, αλλά και το προηγούμενο διάστημα στον Δήμο Κύμης και τη θέση του σε ό,τι αφορά τον Δήμο γίγαντα, που προσπαθούν να δημιουργήσουν, εν όψει της εξαγγελθείσας διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», με την συνένωση των Δήμων Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος, Δυστίων και Ταμυνέων. Εξέφρασε της ανησυχίες που δημιουργεί αυτό το ενδεχόμενο τόσο στην Δημοτική Αρχή, όσο και στους δημότες της περιοχής.  
ΣΤΟΧΟΣ  ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ
ΚΑΤΑ  ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 
   Διακρίνονται από αριστερά, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 
Αρετή Μπάτσα, το μέλος του συνδυασμού Αντέλλα Μπίλιου, 
ο επικεφαλής των Νέων Οριζόντων και Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, 
οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παππάς και Ευαγγελία Βελισσαρίου 
και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φιλιππής.

Αναφερόμενος στον συνδυασμό  «Νέοι Ορίζοντες», τόνισε ότι τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ο υπερκομματικός προσανατολισμός, η ανιδιοτελής προσπάθεια και η σκληρή δουλειά με πρόγραμμα και συγκεκριμένους στόχους. Χαρακτηριστικά που διατηρήθηκαν έως σήμερα και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και στο μέλλον.
   Υπερασπίστηκε τις λαϊκές συνελεύσεις, που γίνονται κάθε χρόνο σε όλα σχεδόν τα δημοτικά διαμερίσματα για την ενημέρωση των δημοτών, ώστε να διαμορφώνουν άποψη και να γίνονται συμμέτοχοι και ενεργοί πολίτες.
   Κατέστησε σαφές ότι στόχος του δεν είναι η εξασφάλιση της επανεκλογής του, όπως ψιθυρίζουν μερικοί, αλλά το συμφέρον της περιοχής και η θέση που αρμόζει στον Δήμο Κύμης κατά τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση.     
   Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο έργο του και σε όσα έχουν γίνει για το Λιμάνι της Κύμης, τον νέο οδικό άξονα Χαλκίδα-Κύμη, το κεφάλαιο Παπανικολάου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τον Βιολογικό Καθαρισμό, τα έργα υποδομής και ανάπτυξης, τα έργα στους τομείς εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού και τουριστικής προβολής του τόπου. 
ΟΙ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ 
ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΩΝ 
 Κατάμεστη η αίθουσα από κόσμο 
για την κοπή της πίτας των Νέων Οριζόντων.


  Παρουσίασε  τα στατιστικά στοιχεία, που καταδεικνύουν το έργο του Δήμου Κύμης, γιατί εκεί που οδηγούνται τα πράγματα, όπως είπε,  πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τις δυνατότητες κάθε Δήμου.
Ο Δήμος  Κύμης:
·                     είναι από τους πρώτους Δήμους σε απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων σε όλη τη Στερεά Ελλάδα. Λήφθηκαν οριστικές εντάξεις, δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε το 92% του προγράμματος  «Θησέας».
·                     Από το πρόγραμμα  «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του ΕΣΠΑ, του οποίου σταμάτησε η χρηματοδότηση λόγω οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Κύμης έχει εξασφαλίσει τόσα ώστε να εκτελεί ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις 1.200.000 ευρώ σε όλο τον Δήμο, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι περισσότεροι Δήμοι που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα.
·                     Είναι ο μόνος Δήμος μετά τον Δήμο Χαλκιδέων, από τους 27 σε όλη την Εύβοια, που έχουν πάρει Πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας, χωρίς την οποία κανένας Δήμος δεν μπορεί να διαχειρίζεται και να εκτελεί έργα του ΕΣΠΑ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ 
     Στην ιστορική αναδρομή της Κύμης, ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι η ιστορία της ξεκινά το 3.500 π.Χ., όταν η Κύμη ίδρυσε τις αποικίες σε Μικρά Ασία και Κάτω Ιταλία. Ο Δήμος Κύμης ιδρύθηκε το 1835 και έως σήμερα αποτελεί την έδρα της Επαρχίας Καρυστίας. Το 1912 καταργούνται όλοι οι Δήμοι στην Εύβοια, πλην του Δήμου Χαλκιδαίων. Το 1946 οι πρώτοι Δήμοι που επανιδρύονται στον Νομό είναι ο Δήμος Κύμης και ο Δήμος Καρύστου. Οι υπόλοιποι Δήμοι ιδρύονται πολύ αργότερα. Ο Δήμος Ταμυνέων μόλις το 1985 και οι υπόλοιποι το 1999.  
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ  ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΥΜΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 
     Η Κύμη με το λιμάνι της έχει χαρακτηριστεί από τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό ως «πύλη εξόδου της χώρας προς τα νησιά του Αιγαίου και την Τουρκία», καθώς το λιμάνι της Κύμης κρίθηκε ικανό να αποσυμφορήσει εκείνα του Πειραιά και της Ραφήνας. Το γεγονός αυτό δίνει δυνατότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και την καθιστά κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο προς Ανατολάς.
    Η περιοχή του Αλιβερίου χαρακτηρίστηκε  ως «ενεργειακό κέντρο», γεγονός που της δίνει  εντελώς διαφορετική ανάπτυξη και προοπτική.  
ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ
ΚΑΤΑ  ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
ΚΥΜΗΣ ΚΑΙ  ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 
   Στις δύο συγκεντρώσεις που έγιναν στην Κύμη, η μία τον Νοέμβριο του 2008 και η άλλη τον Δεκέμβριο του 2009, οι Κυμαίοι και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών βροντοφώναξαν ΟΧΙ στην δημιουργία του Δήμου γίγαντα. Ενός Δήμου, δηλαδή, με 34.000 κατοίκους, 800.000 στρέμματα, 47 τοπικά Διαμερίσματα και 111 οικισμούς. Όταν όλη η Εύβοια με τους 9 Δήμους της έχει μόνον 146 Τοπικά Διαμερίσματα και 405 οικισμούς. Δηλαδή, ο προτεινόμενος Δήμος θα έχει περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των Τοπικών Διαμερισμάτων όλης της Εύβοιας και το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των οικισμών.  
«ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΥ ΥΠΟΠΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ» 
     Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Κύμης έκανε εκτεταμένη αναφορά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ν. Ευβοίας, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Σε ό, τι αφορά το χωροταξικό, αποφασίστηκε ομόφωνα η πρόταση στη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου, να είναι αυτή που προβλέπει τον σχηματισμό εννέα Δήμων. Μεταξύ αυτών έναν Δήμο να αποτελούν οι Δήμοι Κύμης και Κονιστρών. Και άλλον οι Δήμοι Ταμυνέων, Αυλώνος και Διστύων.
  Παρόλα αυτά, όλοι οι Δήμαρχοι που συγκροτούν τους δύο προτεινόμενους Δήμους, εκτός του Δήμαρχου Κύμης, αντιπρότειναν, άμεσα ή έμμεσα, τον σχηματισμό του ενιαίου Δήμου από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι. Αυτή η θέση αποφασίστηκε να αποτελέσει επικουρική πρόταση της ΤΕΔΚ προς το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Δήμαρχος Κύμης ανέλυσε την συμπαιγνία που παίχτηκε εις βάρος του Δήμου. «…Όσον αφορά τον Δήμο Κονιστρών, εννέα φορείς του Δήμου και Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν δηλώσει  σε ανοικτή συγκέντρωση ότι τάσσονται κατά του ενιαίου Δήμου. Πώς λοιπόν νομιμοποιείται (ο Δήμαρχος Κονιστρών), χωρίς μάλιστα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να παίρνει τέτοια θέση. Είναι μια κίνηση πολύ ύποπτη για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Δεν είναι δυνατόν να μιλάς για την τύχη άλλων Δήμων, αλλά ακόμη και του δικού σου, όταν προηγουμένως δεν έχεις συγκαλέσει τους φορείς του Δήμου σου και δεν έχεις πάρει απόφαση του Δημοτικού σου Συμβουλίου… Το λέω και για τον Δήμο Αυλώνος και για τους υπόλοιπους Δήμους. Κανένας από τους Δήμους αυτούς δεν έχει πάρει απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου για το θέμα αυτό».
   Κλείνοντας την ομιλία του, ο δήμαρχος Κύμης δήλωσε ότι αναμένουμε τις εξελίξεις και τόνισε ότι η θέση του στα νέα δεδομένα δεν καθορίζεται από την επανεκλογή του ίδιου ή της παράταξής του στον μικρό Δήμο, γιατί, όποια πρόταση και αν υπερισχύσει, ο ίδιος θα είναι υποψήφιος. «Είμαστε αντίθετοι στον Δήμο γίγαντα γιατί θεωρούμε ότι θα είναι καταστροφικό και για την περιοχή του Αλιβερίου και για την περιοχή της Κύμης. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μας χρεώσει η ιστορία κάτι που θα είναι πολύ άσχημο για την περιοχή μας. Και θα μας το χρεώσει αν δεν το παλέψουμε». 
   Στη συνέχεια πήραν τον λόγο και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Δήμου Κύμης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κονιστρών κ. Βλάχος, Διστύων κ. Μπότης, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κύμης κ. Πάφρας, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ανδρονιάνων κ. Ταμβάκου, ο πρόεδρος των εν Αττική Κυμαίων κ. Ελευθερίου και ο δημότης Κύμης κ. Σ. Σιδεράκης.  
«ΑΝ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΩ»  
   Μετά τις τοποθετήσεις των ανωτέρω ομιλητών και με αφορμή όσα ειπώθηκαν για ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του Δήμου Κύμης, με στόχο όμως το πρόσωπο του Δημάρχου, ο ίδιος δήλωσε: «Αν εγώ είμαι το εμπόδιο, τότε να αποχωρήσω. Αρκεί η Κύμη να μην αφανιστεί. Να το δηλώσουν όμως δημοσίως».
 Στην κοπή της πίττας παραβρέθηκαν επίσης: ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ωρολογίου, η πρόεδρος και η γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Κονιστρών, εκπρόσωπος της Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Κονιστρών, εκπρόσωπος της Αθλητικής Ένωσης Κονιστρών και άλλοι.
   Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του συνδυασμού  «Νέοι Ορίζοντες» κ. Αντέλλα Μπίλιου.
   Ακολούθησε η κοπή της πίττας από τον επικεφαλής του συνδυασμού, ενώ σε όλους τους παραβρισκόμενους μοιράστηκαν αναμνηστικά γούρια του 2010.