Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Κοντά στην οριστική ρήξη
 Σαμαράς-Μπακογιάννη
με φόντο τα μέτρα λιτότητας

Πολύ κοντά στην οριστική ρήξη βρίσκονται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στη σημερινή ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα νέα οικονομικά μέτρα. Η επίσημη θέση της.....
 ΝΔ είναι να πει «όχι» επί της αρχής, αλλά να υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις, ενώ η κ. Μπακογιάννη έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη και ζητεί να υπεψηφιστεί το σχέδιο νόμου.
Αργά το βράδυ της Τρίτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε πως η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, «όχι γιατί αρνούμαστε τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον, αλλά διότι διαφωνούμε με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης».
Χθες, Τετάρτη, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κωνσταντίνος Τασούλας διευκρίνισε πως η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά θα υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις του, π.χ. για την αύξηση της εγγυοδοσίας στις τράπεζες, την αύξηση των φόρων σε ποτά, τσιγάρα και είδη πολυτελείας, διατάξεις που σχετίζονται με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και επί μέρους παραγράφους της συμφωνίας στήριξης που κρίνεται ότι ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, προγράμματα για στήριξη ανέργων που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και τις προβλεπόμενες διευκολύνσεις στις αποπληρωμές στεγαστικών δανείων από τον ΟΕΚ.
Η επίσημη στάση της ΝΔ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιθυμεί την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να γίνει σαφές πως η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη συμφωνία με τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τα Νέα, οι περισσότεροι στη ΝΔ θεωρούν ότι το πολιτικό διαζύγιο του κ. Σαμαρά με την κ. Μπακογιάννη βρίσκεται προ των πυλών, δεδομένης και της κομματικής πειθαρχίας που έχει τεθεί.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει με ποιο τρόπο θα επιλέξει η πρώην υπουργός να καταδείξει τη διαφωνία της με την ηγεσία του κόμματος. Η ίδια αποφεύγει να γνωστοποιήσει την τελική στάση της στη Βουλή, ενώ είχε συνεχείς διαβουλεύσεις με στενούς συνεργάτες της και στελέχη του κόμματος.