Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

Κ.Α.Π.Η.
ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γιώτα Οκτωνιάτη, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Ν. Αρτάκης, μαζί με το Δ.Σ. πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα την .....
αναβίωση του εθίμου του «Κλήδονα».
Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Την παραμονή του Αϊ Γιαννιού οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα σπίτι του χωριού, οπού αφού έχουν φέρει το «αμίλητο νερό», ρίχνει η κάθε κοπέλα ένα αντικείμενο. Στη συνέχεια απαγγέλλονται ένα δίστιχο, ανασύρουν κάθε φορά και ένα αντικείμενο, που αντιπροσωπεύει την ιδιότητα του μελλοντικού γαμπρού. Εκτός από την τέλεση του «Κλήδονα» ανάβουν φωτιές καίγοντας τα μαγιάτικα στεφάνια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά μέλη της χορωδίας του ΚΑΠΗ και στη συνέχεια η χορευτική μας ομάδα χόρεψε διάφορα παραδοσιακά τραγούδια. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, μέλη και μη μέλη του ΚΑΠΗ, καθώς και πολλές κοπέλες, παρά τη βροχή που έπεφτε συνεχώς. Μετά το τέλος της διαδικασίας, στήθηκε μεγάλο γλέντι και προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα στους καλεσμένους.

Η Αντιδήμαρχος
Πρόεδρος του ΚΑΠΗ
Γιώτα Οκτωνιάτη