Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Κερδοφόρα και το 2009
η Τράπεζα της Ευβοίας

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΨΗΦΙΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ

«Η ΕΥΒΟΪΚΗ Συνεταιριστική Τράπεζα συμπλήρωσε αισίως 11 χρόνια συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας, χάρη στην εμπιστοσύνη, αλλά και στην αποφασιστική συμπαράσταση των μετόχων της.
»Στην διαδρομή των χρόνων αυτών το Πιστωτικό Ίδρυμα κατάφερε να σημειώσει σταθερούς ρυθμούς αναπτύξεως, κατακτώντας ήδη σημαντικό μερίδιο της αγοράς με την εφαρμογή μάλιστα από την διοίκηση νέων μεθόδων στην οργάνωση και λειτουργία τους με βασικούς στόχους την περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικής της, τη .......
στήριξη της τοπικής οικονομίας και, βέβαια, το όφελος των μελών της».
Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Ευβοϊκής Τράπεζας, την περ. Κυριακή 20 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδρίων του Κεντρικού Καταστήματός της στη Χαλκίδα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημήτρης Παπαγρηγορίου.

Εσωτερική ηρεμία και οργάνωση
«Όπως γνωρίζετε – συνέχισε – από τον Ιούνιο του 2009 υπάρχει νέα διοίκηση στην Τράπεζα, η οποία ανασυγκροτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και η οποία, παρά το εξαιρετικά δυσμενές – ήδη από τις αρχές του 2009 – οικονομικό περιβάλλον χάρη στο νέο τρόπο διοικήσεως που καθιέρωσε και στη ριζική αναδιοργάνωσή της – με την εφαρμογή για πρώτη φορά συγκεκριμένου οργανογράμματος κ.λ.π. – κατάφερε να κλείσει θετικά η Τράπεζά μας και την περασμένη χρήση.
»Έτσι, στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, παρά την κρίση, αλλά και τα γνωστά εσωτερικά – διοικητικά προβλήματα που ανέκυψαν μετά τις περσινές εκλογές, που ήδη ανήκουν στο παρελθόν, έδωσε προτεραιότητα στην διαφύλαξη της αξιοπιστίας της Τράπεζας, στην περαιτέρω διείσδυσή της στην αγορά, στην προσέλκυση νέων μετόχων και στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών. Και τα πήγε πολύ καλά».


Σε ύψος ρεκόρ οι καταθέσεις
Σαν απόδειξη των παραπάνω ο Δημ. Παπαγρηγορίου ανέφερε ότι στο διάστημα αυτό η Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει θεαματική αύξηση των καταθέσεων κατά 16 εκατ. ευρώ και να τις φθάσει στο ύψος ρεκόρ των 105 εκ. ευρώ, γεγονός που – όπως τόνισε – αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της πλήρους εμπιστοσύνης των μετόχων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, γενικότερα, στην Τράπεζα.
Παράλληλα, μειώθηκαν σημαντικά οι καθυστερήσεις, με προφανές το όφελος στα κέρδη της, ενώ ανάλογη – με τις καταθέσεις – αύξηση σημειώθηκε και στις χορηγήσεις.


Εμπιστοσύνη από την Τράπεζα της Ελλάδος
Τα παραπάνω στοιχεία – διευκρίνισε – αιτιολογούν πλήρως την διατήρηση της κερδοφορίας που εμφάνισε η Τράπεζα και στην χρήση του 2009, γεγονός που εγγυάται ανάλογη πορεία της και στο μέλλον, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα και την Ευβοϊκή Τράπεζα, λαμβάνοντας αφορμή τα παραπάνω στοιχεία και, γενικότερα, την θετική πορεία της, έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή της, αφενός, αλλά την απόλυτη στήριξή της στη σημερινή διοίκησή της.
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ την εισαγωγική ομιλία – χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση, υπό τα θερμά χειροκροτήματα του συνόλου σχεδόν των παρισταμένων μετόχων, ο πρόεδρος της Ευβοϊκής Τράπεζας κάλεσε τους συνεταίρους να εξακολουθήσουν να περιβάλλουν με την ίδια πάντα εμπιστοσύνη την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΑ, βέβαιοι όντες ότι η διοίκησή της, μαζί με τα πανάξια στελέχη, αλλά και το άριστο προσωπικό της θα την οδηγήσουν σε ακόμη καλύτερες ημέρες, παρά τις όποιες δυσκολίες κι αν προκύψουν από την ολοένα και αυξανόμενη ανατροπή των οικονομικών δεδομένων στη Χώρα μας, τις συνέπειες της οποίας υφίσταται ήδη ο Ελληνικός λαός.


Στοιχεία από την έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Δ.Σ. της Ευβοϊκής Τράπεζας ο πρόεδρός της Δημ. Παπαγρηγορίου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Παρά την πρωτόγνωρη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την διεθνή ύφεση, που επηρέασε καταλυτικά τα αποτελέσματα των Ελληνικών Τραπεζών, η Ευβοϊκή Τράπεζα επέδειξε αξιοπρόσεκτη αντοχή και ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά, με προτεραιότητα του Δ.Σ. της στην θωράκισή της έναντι πιθανών ή απρόβλεπτων κινδύνων και στην διασφάλιση θετικών προοπτικών για το μέλλον.
»Προτεραιότητές μας – συνέχισε – ήταν και παραμένουν η αυξημένη ρευστότητα, η προσέλκυση νέας πελατείας και νέων καταθέσεων, η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας και η εξωστρέφεια, με στοχευμένο άνοιγμα της Τράπεζάς μας στην αγορά, αλλά και στην κοινωνία.
»Σ’ αυτό το περιβάλλον – πρόσθεσε – λειτούργησε και προσέγγισε τους στόχους της η Ευβοϊκή Τράπεζα, με συνέπεια τα αποτελέσματά της το 2009 – παρά την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία – να κρίνονται ικανοποιητικά, αφού για άλλη μια χρονιά ήταν κερδοφόρα, η δε πορεία της να αποτελεί επιχειρηματικό επίτευγμα για τοπική Τράπεζα, με ζωή μόλις 11 χρόνων».


Ομιλία του καθηγητού Θεόδ. Πελαγίδη
και χαιρετισμός μετόχων
ΣΤΗΝ έναρξη της γενικής συνελεύσεως και πριν από την έκθεση του Δ.Σ. από τον Δ. Παπαγρηγορίου, μίλησε ο εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης της Ευβοϊκής Τράπεζας Θεόδ. Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Αναλύσεως στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και συνεργάτης του London School of Economics, χειροκροτηθείς θερμά από τη συνέλευση.
Ο εξαίρετος επιστήμων έδωσε αισιόδοξη νότα για την Ελληνική οικονομία, με βασική αναφορά στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας, όπως και στις άλλες αντίστοιχες Τράπεζες, τονίζοντας ότι «αυτές δεν είναι εκτεθειμένες, ούτε στα τοξικά ομόλογα, ούτε στα κρατικά».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε κατάθεση γίνεται σ’ αυτές τις Τράπεζες οδηγείται αυτή άμεσα στην τοπική αγορά και το γεγονός τις καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση ρευστότητος στην αγορά.
ΣΥΝΤΟΜΟ χαιρετισμό στο Σώμα απηύθυνε στο τέλος το ιδρυτικό μέλος της Τράπεζας και άλλοτε βουλευτής μας Μιχ. Σίδερης, ο οποίος συνεχάρη την διοίκησή της για τα θετικά αποτελέσματα, εξήρε το άριστο κλίμα μεταξύ των μελών της, που αποτελεί – όπως είπε – εγγύηση για ανάλογη πορεία και στο μέλλον και στο τέλος κάλεσε τους Ευβοείς να στηρίξουν περισσότερο «την δική τους Τράπεζα».
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ έδωσαν στην διοίκηση και στο προσωπικό της και οι επόμενοι ομιλητές Γ. Μητροπέτρος, οικονομολόγος, Βας. Αρμόνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδος, Δημ. Λιώρης και Στ. Χαρλαβάνης, οι οποίοι με την ευκαιρία κατέθεσαν και διάφορες προτάσεις για την περαιτέρω διεύρυνση της Τράπεζας.
ΤΕΛΟΣ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα Νίκος Δημητρίου, λογιστής, τόνισε ότι «τα μέλη του, από κοινού με την διοίκησή της και τα κορυφαία διοικητικά στελέχη της, πράττουν το καλύτερο για την ασφαλή πορεία της», απηύθυνε δε κι αυτός έκκληση στους Ευβοείς να τη στηρίξουν ακόμη πιο πολύ και για το δικό τους όφελος.
ΚΥΡΙΟ χαρακτηριστικό της γενικής συνελεύσεως της Ευβοϊκής Τράπεζας ήταν η εντυπωσιακή προσέλευση μετόχων της, που έφτασαν τους 351, αριθμός πρωτόγνωρος για ετήσια τακτική – μη εκλογική, ενώ εξαιρετικό ήταν και το κλίμα που επεκράτησε στην διάρκειά της.
ΝΑΙ στην απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη: 309. Όχι: 11. (3 λευκά και 3 άκκυρα)
ΝΑΙ στην απαλλαγή του ορκωτού λογιστή: 315. Όχι: 7 (1 λευκά και 3 άκυρα).
ΤΕΛΟΣ ομόφωνα σχεδόν εγκρίθηκαν ο Ισολογισμός της 14ης Χρήσεως (2009), ο λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσεως, ο πίνακας διαθέσεως αποτελεσμάτων και των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΜΕΤΑ το πέρας της εκθέσεως των πεπραγμένων του Δ.Σ., ο πρόεδρος της Ευβοϊκής Τράπεζας έκανε σύντομη αναφορά στο πολυσυζητημένο θέμα της οριστικής παραλαβής του κτιρίου της, στην οδό Αρεθούσης 245, τονίζοντας ότι για την διαμόρφωση τελικής γνώμης η διοίκηση είχε αναθέσει σε δύο μηχανικούς τη σύνταξη τεχνικής εκθέσεως, όπως και σε δύο νομικούς τη νομική διερεύνηση της όλης διαδικασίας ανεγέρσεως του κτιριακού συγκροτήματος.
Ο Δημ. Παπαγρηγορίου ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη η Τράπεζα έχει συγκεκριμένα στοιχεία για τα οποία η ανάδοχος εταιρία πρέπει να δώσει, μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, επαρκείς εξηγήσεις ώστε το θέμα να τακτοποιηθεί συμβιβαστικά, αλλιώς η διαφορά τους θα λυθεί διά της δικαστικής οδού.