Έκτακτη συνεδρίαση
στo Επιμελητήριο Εύβοιας
για την Οικονομική Κρίση.
To Επιμελητήριο Εύβοιας πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την ΔΕΥΤΕΡΑ 28/06/2010 με θέμα συζήτησης : Οικονομική Κρίση.
α) Οι Επιπτώσεις στην Πραγματική Οικονομία. β) Η Σημασία του Πρωτογενούς Τομέα για την Ανάκαμψη της Οικονομίας. - Νέο Οικονομικό Περιβάλλον.
Στη Συνεδρίαση παρέστησαν ως κεντρικοί εισηγητές ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας κος Ευριπίδης Δοντάς, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κος Νικόλαος Παπαδιόχος και ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του .........
Νομού Ευβοίας κος Αντώνιος Πανούσης. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, Μέλη του Επιμελητηρίου Εύβοιας, εκπρόσωποι συλλόγων και επαγγελματικών σωματείων, παραγωγικών τάξεων, διευθυντές τραπεζών και πλήθος ενδιαφερομένων.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Παναγιώτης Σίμωσης ανοίγοντας την συνεδρίαση κάλεσε τους παρευρισκόμενους να διερευνήσουν και να καταγράψουν τα αίτια της οικονομικής κρίσης την ένταση τις συνέπειες και τις παρενέργειες της στην πραγματική οικονομία με τρόπο ώστε να προταθούν απόψεις και θέσεις, τέτοιες που θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας κος Ευριπίδης Δοντάς στην εισήγηση του εστίασε το πρόβλημα της οικονομίας στον παγκοσμιοποιημένο χαρακτήρα της που επηρεάζει το σύνολο των χωρών και στην απώλεια της παγκόσμιας εμπιστοσύνης στον διατραπεζικό δανεισμό που επηρέασε το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Ο κος Δοντάς όρισε βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας την απώλεια της παραγωγικής βάσης της χώρας μας η οποία με την παράλληλη πλαστή γιγάντωση της αγοράς, την λανθασμένη καταναλωτική συνείδηση και κοινωνική νοοτροπία, αλλά και την χρόνια κακοδιαχείριση δημιούργησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα που ταλανίζει τη χώρα. Υποστήριξε όμως πως μέσα από αυτή την κρίση θα γεννηθούν νέες ευκαιρίες διότι η χώρα διαθέτει δυναμικό ανθρώπινο υλικό, αρκεί να αξιοποιηθεί το έδαφος και το υπέδαφος της Ελλάδας, με την σύγχρονη εκμετάλλευση των πρώτων υλών και την άνοδο της μεταποίησης, με την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και των εξαγωγών. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας πρότεινε να στραφούμε σαν λαός προς την ανάκαμψη, αλλά πρωτίστως με συνείδηση και με σωστή νοοτροπία.
Ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού Ευβοίας κος Αντώνιος Πανούσης εστίασε το πρόβλημα στην ανισορροπία παραγωγής και κατανάλωσης που οδήγησε στον εξωτερικό δανεισμό και την υπερχρέωση. Τόνισε όμως πως πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή σαν λαός το πως πρέπει να κινηθούμε στο νέο οικονομικό περιβάλλον να μελετήσουμε την οικονομική ιστορία και να διδαχθούμε από αυτήν, αντιμετωπίζοντας την κρίση όχι με ρηχότητα αλλά με μελέτη και με οργάνωση, με νέα εργαλεία. Με σωστή οργάνωση της παραγωγής από την βάση η χώρα θα πρέπει να αναπτύξει το συγκριτικό πλεονέκτημα στα προιόντα της, θα πρέπει ο στρατηγικός της στόχος να είναι ο καθορισμός του συγκριτικού πλεονεκτήματος στον Γεωργικό και Κτηνοτροφικό τομέα και τότε ίσως η κρίση αποδειχτεί φαινόμενο προοδευτικό που θα γεννήσει το καινούργιο και το υγιές. Ο κος Αντώνιος Πανούσης πρότεινε πέρα από την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, εξωστρέφεια συμμαχίες, συνεργασίες, οργάνωση και εκσυγχρονισμό.
Ακολούθως κατέθεσαν κατά σειρά θέσεις και προτάσεις τους σε εισηγήσεις που ακολούθησαν οι : Βασίλης Βεργέτης νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου Ευβοίας, Γιάννης Λιονάκης αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Λαλανίτης Ιωάννης μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου, Δέσποινα Σεπετή μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου, Βασίλης Αρμόνης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, Επιτήδειος Ευάγγελος επιχειρηματίας, Σπύρου Σταμάτιος Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Εύβοιας, Κούκος Παντελής αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, Βούλα Αγιοστρατίτη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, Ηλίας Θαλάσσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Εύβοιας.
Στην συνέχεια οι κεντρικοί εισηγητές της συνάντησης κος Ευριπίδης Δοντάς και κος Αντώνιος Πανούσης απάντησαν στα θέματα που τέθηκαν από τους παρευρισκομένους μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο.
Την συνάντηση έκλεισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Σίμωσης Παναγιώτης ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της χώρας και την ανάγκη επιστροφής στην παραγωγή με την ταυτόχρονη όμως αλλαγή των υπαρχουσών συνθηκών και του ισχύοντος περιβάλλοντος.