Με αλλαγές σε ποσά και δόσεις
κατατίθεται στη Βουλή
το νομοσχέδιο για την περαίωση
Με αλλαγές εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη.
Οι αλλαγές αφορούν:
Μείωση του ποσού της προκαταβολής στο 20% (από 25%)
Αύξηση του ανώτατου αριθμού των δόσεων σε 24 (από 12)
Επιπλέον, όσοι έχουν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση για.....
το 2008 και το 2009, θα πληρώσουν το 50% του φόρου.
Επίσης, θα υπάρχει 10% έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού της οφειλής.
Το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη, οπότε θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, παραμένουν εκτός ρύθμισης οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι υποθέσεις ακίνητης περιουσίας, οι εκδότες εικονικών τιμολογίων.
Εντούτοις, στο Υπουργικό Συμβούλιο διατυπώθηκαν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να ενταχθούν στο μέτρο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, διαφορετικά θα μείνουν έρμαια των εφοριακών.
Η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) τόνισε από την πλευρά της ότι «η εξαίρεση των εισηγμένων εταιρειών απλά και μόνο επειδή διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά είναι αδικαιολόγητη, άδικη, αντιαναπτυξιακή και αντισυνταγματική ενώ ταυτόχρονα νοθεύει τον ανταγωνισμό».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Νοεμβρίου και στόχος είναι η είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας και περίπου 500 εκατ. ευρώ εντός του 2010.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Yπουργικού Sυμβουλίου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως νέα αρχή, σημειώνοντας ότι ούτε ο αρτιότερος φορολογικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει τις 2,5 εκατομμύρια υποθέσεις που εκκρεμούν.
«Αν παρατείνουμε αυτή την εκκρεμότητα ουσιαστικά κρατάμε και τον πολίτη σε μια αντίληψη ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, ότι είναι σε ομηρία, ότι πρέπει να μπει σε συναλλαγή, ότι πρέπει να βρει τον τρόπο, κάποιον μεσάζοντα ή κάποιον άλλον, για να μπορέσει να αλλάξει το καθεστώς ή τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.