Σώοι και οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή,
ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού
Με την ανέλκυση και του τελευταίου διασώστη και σε χρόνο πολύ λιγότερο απ' ότι υπολογιζόταν, η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων στην Χιλή ολοκληρώθηκε με επιτυχία τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Ο τελευταίος μεταλλωρύχος που ανέβηκε στην επιφάνεια της γης ήταν ο 54χρονος Λουίς Ουρθούα, ο άνθρωπος που εμψύχωνε τους εργάτες όλο αυτό το.......
διαστήματα, αλλά ειδικά τις πρώτες 17 ημέρες, όταν κανείς δεν ήξερε ότι είναι ζωντανοί. Τα δικά του γράμματα ήταν επάνω στο σημείωμα που «εστάλη» στην επιφάνεια και έγραφε «είμαστε καλά».
Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε μία τιτάνια προσπάθεια για τη διάσωση των εργατών. Ειδικά τρυπάνια άρχισαν να ανοίγουν διόδους, ώστε να είναι δυνατή η τροφοδοσία των 33 ανθρώπων, ενώ ειδικοί επιστήμονες άρχισαν να σχεδιάζουν το πώς θα τους ανελκύσουν στην επιφάνεια. Σημαντική ήταν η συμβολή σε όλη την επιχείρηση και των ειδικών της NASA.
Η τελική φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Για την ανέλκυση κάθε μεταλλωρύχου χρειάστηκαν περί τα 40 λεπτά. Με τη βοήθεια διασωστών, ένας ένας οι μεταλλωρύχοι έμπαιναν στην ειδική κάψουλα που τους μετέφερε στην επιφάνεια. Οι προβλέψεις ήθελαν την επιχείρηση να ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Τελικά διαψεύστηκαν... Είκοσι τέσσερις ώρες ήταν τελικά αρκετές για το «θαύμα»!
Εκεί έξω, στο ορυχείο Σαν Χοσέ, στην έρημο Ατακάμα, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες συγγενείς και φίλοι που τους περίμεναν, και φυσικά τηλεοπτικά συνεργεία και φωτορεπόρτερ. Άλλωστε, τα βλέμματα εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο ήταν στραμμένα επάνω τους.
«Σας παραδίδω τη βάρδια»
«Σας παραδίδω τη βάρδια κι ελπίζω ότι δε θα ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο» είπε ο Ουρθούα στον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, αγκαλιάζοντάς τον. «Είμαι περήφανος που είμαι Χιλιανός» πρόσθεσε, με τη σημαία της χώρας τυλιγμένη στους ώμους.
Ο Φράνκλιν Λόμπος, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που έγινε μεταλλωρύχος και οδηγός ταξί για να τα βγάλει πέρα, είπε ότι «αυτός ήταν ο σκληρότερος αγώνας της ζωής μου».
Η επιτυχής κατάληξη της επιχείρησης αποτελεί σημαντική ώθηση για τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, που περίμενε τους διασωθέντες για να τους χαιρετίσει, έναν προς έναν. Η κυβέρνησή του επαινέθηκε για τη διαχείριση της κρίσης αλλά και το γεγονός ότι διέταξε να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία μετά το επεισόδιο.
Συγχαρητήρια έστειλε στην κυβέρνηση της Χιλής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και πολλοί άλλοι ηγέτες. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες πήγε στο ορυχείο για να υποδεχθεί τον συμπατριώτη του Κάρλος Μαμάνι όταν βγήκε από τη στοά κι ευχαρίστησε προσωπικά τον Πινιέρα για την διάσωσή του.