Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
 Στα πλαίσια του προγράμματος «Leonardo Da Vinci» με τίτλο Σχεδίου «Πρακτικές πράσινης επιχειρηματικότητας: αλλαγή ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων- μικρών, μεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων- σε.....
 πράσινες επιχειρήσεις» το Επιμελητήριο Εύβοιας διοργάνωσε εκπαιδευτική αποστολή στην Ισπανία διάρκειας 14 ημερών (16/11/2010 έως 29/11/2010). Στην αποστολή συμμετείχαν 21 μέλη του Επιμελητηρίου και ακολούθησαν το πρόγραμμα το οποίο είχε τρεις βασικές θεματικές ενότητες (Κατάρτιση αναφορικά με τα πρότυπα πιστοποίησης, Επισκέψεις σε Επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πρακτικές πράσινες επιχειρηματικότητας και Πολιτιστικές Επισκέψεις) αναλυτικότερα:
Μαθήματα:
Αναφορικά με πράσινη επιχειρηματικότητα, την πράσινη επιχειρηματική λογική.
Για τα Πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν.
Για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας
Για το σύστημα «ISO 14001» είναι ένα διεθνές πρότυπο για την εφαρμογή ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Το ISO 14001 καθορίζει τις απαιτήσεις ενός ΣΠΔ έτσι ώστε η κάθε επιχείρηση να καταφέρει να μειώσει την περιβαλλοντική της.
Για τα Περιβαλλοντικά Πρότυπα Διαχείρισης και των Οργανισμών πιστοποίησης –ΕMAS.
Επισκέψεις σε Επιχειρήσεις (case study):
Επίσκεψη σε Παλαιό εργοστάσιο, το οποίο έπειτα από σημαντικές αρχιτεκτονικές επεμβάσεις μετατράπηκε σε ένα χώρο υπόδειγμα εφαρμογών αειφορικής διαχείρισης και περιβαλλοντικών καινοτομιών. Το πρώην εργοστάσιο και νύν μουσείο χρησιμοποιείται από τον δήμο της Βαρκελώνης ως παράδειγμα με θέμα τις αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος.
Επίσκεψη στην εταιρία ENPLATER Envaσes Plásticos del Ter - Η εταιρία είναι μια από τις πρωτοπόρες στον τομέα τις συσκευασίας τροφίμων. Η γραμμή παραγωγής βασίζεται σε καινοτόμες μεθόδους περιβαλλοντικής διαχείρισης ενώ παράλληλα λειτουργεί και τμήμα ανάκτησης των υπολειμμάτων –διαλυτών με πρόβλεψη σχετική με την νομοθεσία εκπομπών ρύπων COV (Οργανικά υπολείμματα αέριας μορφής).
Επίσκεψη στην εταιρία El tinter, arts gràfiques, edicions i produccions, S.A.L.- Εταιρία οικολογικού σχεδιασμού προϊόντων από πράσινα υλικά στην οποία εφαρμόζονται αρχές περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά τη διαδικασία παραγωγής, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στον εργασιακό χώρο με το πρόγραμμα συμμετοχής των εργαζομένων στην όλη διαδικασία παραγωγής.
Επίσκεψη στο Acondicionamiento Tarrasense (Leitat) - Ινστιτούτο περιβαλλοντικής καινοτομίας στο οποίο οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εφαρμογές περιβαλλοντικής διαχείρισης ενός σύγχρονου κτιρίου καθώς και όλες τις περιβαλλοντικές επεμβάσεις όσον αφορά αυτό. Παράλληλα γνώρισαν το τμήμα ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.
Επίσκεψη στο PARADOR DE CARDONA- Ξενοδοχειακό συγκρότημα ανακαινισμένο (παλαιός μεσαιωνικός πύργος) στο οποίο έχουν εφαρμοστεί αρχές περιβαλλοντικής διαχείρισης ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
Πολιτιστικές επισκέψεις:
Γνωριμία με την πόλη- επίσκεψη σε τουριστικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής της Μαδρίτης. Επίσκεψη στο παλάτι Escorial, στο μουσείο Prado, Parque Retiro και Ιστορικό Κέντρο της πόλης.
Γνωριμία με την πόλη- επίσκεψη σε τουριστικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης της Βαρκελώνης. Ισπανικό χωριό, Σαγράδα Φαμίλια, Καθεδρικός Ναός και Γοτθική Συνοικία και Τουριστικό Λιμάνι, Ενυδρείο.
Πολιτιστική επίσκεψη στο Μονσεράτ, είναι ένα πανέμορφο Μοναστήρι των Βενεδικτίνων, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Βαρκελώνης.
Το τμήμα συνόδευε ο υπάλληλος Χαρ. Γουναρόπουλος.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο θα ολοκληρωθεί με μία ακόμα αποστολή 19 συμμετεχόντων και θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. Γι αυτή την αποστολή καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέλη να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Επιμελητήριο. Στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα ληφθεί υπόψη και η σειρά προτεραιότητας.
Όλο το κόστος της αποστολής (μεταφορά, εκπαίδευση και διαμονή) ήταν χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Επιμελητήριο.