Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΜΠΙΛΗΣ

Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Χαλκίδας 
Διαβάστε τα οσα ειπε
ο Δήμαρχος κ. Ζεμπίλης στην ομιλία του.



 «Σεβασμιότατε, άγιοι πατέρες, κύριοι βουλευτές, κύριε Νομάρχη, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, επίσημοι προσκεκλημένοι.
Κυρίες και Κύριοι
Η ορκωμοσία αυτή, δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία. Ο όρκος που δώσαμε πριν από λίγο, είναι όρκος τιμής και ευθύνης απέναντι στον τόπο μας, απέναντι στους ανθρώπους του. Σήμερα είμαστε εδώ για να δηλώσουμε τη βούληση μας για διαρκή προσπάθεια και αγώνα, για την προοπτική του νέου μεγάλου ενιαίου Δήμου Χαλκιδέων. Μια ιστορική αφετηρία, ένα νέο ξεκίνημα για τον τόπο μας. Μια νέα αρχή για......
τους δημότες μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας, για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό μου και στο συνδυασμό μας.
Προσήλθαμε στη λαϊκή κρίση, έχοντας δοκιμαστεί στην υψικάμινο της δημόσιας ευθύνης, εκεί όπου αξιολογούνται με αυστηρότητα τα δείγματα του δημοσίου ήθους και της πολιτικής συμπεριφοράς .
Τύχαμε τις λαϊκής έγκρισης.
Οι πολίτες ανανεώσαν την εμπιστοσύνη τους, διατυπώνοντας ακόμα ποιο ηχηρά το αίτημα για μια διακυβέρνηση με ήθος, εντιμότητα, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση.
Προσωπικά είμαι αποφασισμένος να τιμήσω την καθαρή και ισχυρή λαϊκή εντολή και να μην ανεχθώ κρούσματα και συμπεριφορές που αποκλίνουν από τις αρχές και το αξιακό σύστημα, που με προσήλωση υπηρετώ.
Κυρίες και Κύριοι
Από σήμερα κιόλας πορευόμαστε όλοι μαζί, με όλους τους πολίτες που συγκροτούν το διευρυμένο Δήμο Χαλκιδέων… . Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς περιχαρακώσεις. Χωρίς μικροκομματικές αγκυλώσεις. Χωρίς ξεπερασμένες αντιλήψεις.
Αυτή η Δημοτική Αρχή έρχεται για να δημιουργήσει. Έρχεται για να ενώσει. Να συνεγείρει όλους τους άξιους, ικανούς και δημιουργικούς πολίτες του τόπου. Μέσα από τη συμμετοχή, την κατάθεση προτάσεων , την ανάληψη πρωτοβουλιών.
Το εγχείρημά μας εκφράζει τις προσδοκίες των πολιτών για την αναμόρφωση της Αυτοδιοίκησης μέσα από ένα σχήμα που ενσωματώνει αρχές και αξίες.
Έχουμε επίγνωση των σοβαρών δυσκολιών, ιδιαίτερα της κρίσιμης συγκυρίας την οποία διανύουμε.
Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα με επιπτώσεις τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και τον κοινωνικό ιστό. Όλοι δοκιμαζόμαστε από την ένταση των συνεπειών της. Όλοι αντιμετωπίζουμε -και κυρίως οι ασθενέστεροι-, μια νέα καθημερινότητα, εντελώς διαφορετική και βέβαια, πιο δύσκολη.
Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να στεκόμαστε απέναντι στα προβλήματα, να τα βλέπουμε κατάματα και να τα αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι υποχρέωσή μας είναι να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τις μέχρι τώρα κοινωνικές παροχές, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα αλληλεγγύης και προστασίας, για τους αναξιοπαθούντες, τους μη έχοντες, τους πολύτεκνους, τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Την υποχρέωση μας αυτή την επιβάλλουν οι καιροί, κυρίως όμως την επιβάλλει ο χαρακτήρας και ο ρόλος της Τ.Α, μιας Αυτοδιοίκησης που υπηρετεί την αρχή της εγγύτητας προς το πολίτη.
Σ’αυτή τη ζοφερή συγκυρία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να συμβάλλει με τίμημα πραγματικά δυσβάσταχτο. Η οριζόντια και αιφνίδια περικοπή των Κ.Α.Π ( τακτικών εσόδων) οδήγησε πολλούς δήμους σε οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και στο νομό μας, Ο.Τ.Α αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
Επί πλέον η αναστολή των χρηματοδοτήσεων των προγραμμάτων ΣΑΤΑ και ΘΗΣΕΑ οδηγεί μοιραία στη καρκινοβασία των εκτελούμενων έργων, με συνέπεια να ακυρώνεται σταδιακά ο αναπτυξιακός ρόλος της Τ.Α .
Υπό τις δυσμενείς αυτές συνθήκες ερχόμαστε να εφαρμόσουμε την νέα αρχιτεκτονική της Τ.Α . Είμαστε εξ ορισμού υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στο νέο διοικητικό πλαίσιο, με τον πλέον επωφελή για το Δήμο μας τρόπο.
Ωστόσο ο «Καλλικράτης» μπορεί να αποτελέσει την αναγκαία δομική πολιτική αλλαγή για μια νέα αναπτυξιακή αντίληψη, για ένα σύγχρονο πλαίσιο τοπικής διακυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τύχει της αναγκαίας κρατικής αρωγής και υποστήριξης. Πέρα από τις όποιες μείζονος ή ήσσονος σημασίας αντιρρήσεις, ενστάσεις αλλά και διαφωνίες ως προς το εγχείρημα, καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις αλλαγές και το πλήθος των νέων αρμοδιοτήτων που αναλογούν στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.
Από τη δική μας αποφασιστικότητα και από τη δική μας δυναμική εξαρτάται το πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά θα υλοποιήσουμε τις αρμοδιότητές μας, Από εμάς εξαρτάται να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο σε κανένα κέντρο εξουσίας να ροκανίσει την αυτονομία που ο νέος θεσμός έχει προβλέψει για εμάς.
Αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε απλή, ούτε στιγμιαία.
Όλο αυτό το διάστημα από τις εκλογές μέχρι και σήμερα δουλεύουμε πυρετωδώς. Ενημερωνόμαστε και οργανωνόμαστε. Κυρίως όμως, προβληματιζόμαστε δημιουργικά για το πώς θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Είμαστε λοιπόν πανέτοιμοι να θέσουμε σε τροχιά τη δημιουργική μας πρόθεση.
Η αυτοτέλεια και η αυτοδυναμία των θεσμών αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης. Και σ’ αυτό δεσμευόμαστε απόλυτα και προς κάθε κατεύθυνση. Τιμούμε την εντολή των πολιτών και δεν δεχόμαστε καμία άνωθεν νόθευσή της. Παράλληλα επιδιώκουμε τη συνεργασία με το νέο θεσμό της Περιφέρειας, που αποτελεί μοχλό της περιφερειακής ανάπτυξης, για να δημιουργήσουμε δράσεις με τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας .
Πιστεύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα. Αξιοποιούμε ως εκ τούτου το ανθρώπινο δυναμικό, τους εργαζόμενους στο νέο Δήμο Χαλκιδέων.
Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Δημότες και ιδιαίτερα εκείνους των νέων περιοχών που τώρα συνενώνονται, είναι ότι ο σχεδιασμός μας αντιμετωπίζει ενιαία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς όλα τα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα.
Η ισόρροπη ανάπτυξη είναι απαράβατος κανόνας και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, τόσο για τις οργανωτικές δομές όσο και για τα μικρά και τα μεγάλα έργα καθώς και για τις κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες υποδομές.
Στο νέο Δήμο Χαλκιδέων αρνούμαστε τις περιοχές δύο ταχυτήτων, όπως αρνούμαστε και τους πολίτες δύο κατηγοριών.
Άλλωστε, δεν βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση παρά μόνο για ένα λόγο. Να κάνω πράξη τη μετάβαση σ’ ένα Δήμο αυξημένων δυνατοτήτων. Μαζί με τη Νέα Χρονιά ξεκινάει και ο δικός μας αγώνας . Ένας αγώνας με πίστη στη δημιουργικότητα. Με πίστη στις δυνατότητες του τόπου μας. Με εμπιστοσύνη στους δημότες μας. Ένας αγώνας με θέληση για δουλειά. Με πείσμα για βελτίωση. Ένας αγώνας που αισιοδοξεί να αλλάξει τους όρους ποιότητας ζωής των πολλών.
Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Αυτό είναι το στοίχημά μας, γιατί οι στοχεύσεις μας δεν υπηρετούν ιδεολογίες. Υπηρετούν τον τόπο. Υπηρετούν την κοινωνία. Υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Δήμος Χαλκιδέων θα είναι πρότυπο και παράδειγμα αποτελεσματικής λειτουργίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας και ισόρροπης ανάπτυξης. Αυτό εξασφαλίζει το σχέδιο δράσης που θα καταθέσουμε και πολύ αυστηρά θα υπηρετήσουμε. Αυτό διασφαλίζουν οι σταθερές αρχές μας, που επιβάλλουν συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα και απόλυτη διαφάνεια στο κάθε μας βήμα. Αυτό διασφαλίζει η σταθερή βούλησή μας να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, υπερβαίνοντας κάθε αντίδραση, κάθε ανάχωμα, κάθε συντηρητικό αντανακλαστικό.
Και να είστε απόλυτα σίγουροι. Μαζί θα πετύχουμε.
Ο νέος Δήμος Χαλκιδέων έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα πολυσυλλεκτικό και δημοκρατικό οπλοστάσιο, το νέο Δημοτικό του Συμβούλιο. Θέλω να συγχαρώ για την εκλογή τους όλους τους συμβούλους όλων των δημοτικών παρατάξεων.
Κυρίες και Κύριοι
Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά. Υγεία. Προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Γόνιμη, δημιουργική και παραγωγική θητεία σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και στα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Πρόοδο και επιτυχία στο Δήμο μας και στους συμπολίτες μας».