Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΕΠΟ

Εναντίον του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου καταφέρθηκαν οι περισσότεροι πρόεδροι των Ενώσεων στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας την Παρασκευή. Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκου Τζώρτζογλου που έκανε λόγο για σουξέ στην... κασέτα του Πιλάβιου, ενώ «είστε λίγος, παραιτηθείτε» είπε π Βασίλης Χατζηαποστόλου. «Η ΕΠΟ δεν είναι ....
μέρος του προβλήματος, αλλά στέκεται απέναντι στο πρόβλημα» δήλωσε από την πλευρά του ο Πιλάβιος.

«Η πορεία σας κύριε πρόεδρε μοιάζει με τρελό φορτηγό με τα φρένα σπασμένα. Το λέει και ο Γιάννης Πάριος σε μια παλιά κασέτα. Είπα κασέτα και δεν ξέρω αν πιάσατε το υπονοούμενο, διότι έχετε κι εσείς τις κασέτες σας, έχετε κι εσείς τα σουξέ σας κύριε Πιλάβιε. Το σουξέ το δικό σας έχει τον τίτλο: «Τι ορισμός είναι αυτός; Θα τρελαθώ, θα τρελαθώ! Σε στίχους Αχιλλέα Μπέου, τραγούδι: Σοφοκλής Πιλάβιος, ενορχήστρωση: Ζαχαριάδης», τα λόγια του κ. Τζώρτζογλου.

Αφού διάβασε όλη τη συνομιλία Μπεόυ-Πιλάβιου που περιέχεται στη δικογραφία, συνέχισε λέγοντας:

«Στον Αχιλλέα Μπέο πρόσφατα επιβάλατε τέσσερα χρόνια αποκλεισμό για δυσμενείς κρίσεις και τέσσερα χρόνια απαγόρευση συμμετοχής στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τώρα όμως το κάνατε που είναι στη φυλακή. Προηγουμένως δεν θα βάζατε ούτε ένα μήνα. Πείτε μου αυτός ο διάλογος σε ποια χώρα μπορεί να ειπωθεί. Να υπάρχει πρόεδρος ομοσπονδίας που να συμμετέχει σε τέτοιο διάλογο. Σε ποια χώρα δεν θα είχε παραιτηθεί.

«Εσείς κ. Πιλάβιε δεν έχει ιδέα τι σημαίνει η λέξη ευθιξία. Την ίδια μέρα που σας απειλεί ο Μπέος, τον συναντήσατε μαζί με άλλους για την καταπολέμηση της βίας. Την ίδια ημέρα! Εσείς θα λύσετε το πρόβλημα της βίας; Είστε πολύ λίγος. Σας ρωτάω γιατί τόση αυστηρότητα στον Ιωνικό που τον υποβιβάσατε, γιατί δεν τιμωρήσατε και τον ΟΦΗ; Θα σας πως εγώ. Γιατί είχατε παρανομήσει και δεν είχατε τα κότσια να τον υποβιβάσετε, όπως δεν κάνατε το ίδιο με τον Αλέξη Κούγια, διότι έχει κι αυτός ένα σουξεδάκι. Αυτά που συμβαίνουν όμως σύντομα θα τα μάθουν κι άλλοι εκτός Ελλάδας».

«Ευτυχώς που παίζει στα πλέι-οφ ο ΟΦΗ, γιατί αλλιώς θα είχες έρθει με Καλάσνικοφ», το σχόλιο του Σοφοκλή Πιλάβιου με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Κρητικού παράγοντα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ατάκα του: «Η ΕΠΟ δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά στέκεται απέναντι στο πρόβλημα! Να το λύσει θέλει η ΕΠΟ. Εμείς αναστείλαμε τη λειτουργία του ποδοσφαίρου για να στείλουμε ένα μήνυμα που ελήφθη και έπιασε τόπο. Στην Ελλάδα χρειάζεται φοβέρα γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με αγίους. Κλείσαμε την ΕΠΟ για να ανοίξουμε τη δίοδο της αξιοπιστίας».

Για τις πλαστογραφίες είπε:
«Προσπελάσαμε τα εμπόδια, τα στείλαμε όλα στον εισαγγελέα».
Για τις αδειοδοτήσεις σχολίασε: «Πρώτος εγώ είχα πει πως τα κριτήρια έπρεπε να είναι πιο ελαστικά. Ήρθε η UEFA και δεχθήκαμε την εισήγησή της», ενώ για τις προσφυγές ομάδων στα πολιτικά δικαστήρια, υποστήριξε πως θα έπρεπε να έχει παρέμβει η Λίγκα, αλλά τελικά η ΕΠΟ έδωσε λύση και σε αυτό.

Τέλος, προανήγγειλε πως από την επόμενη σεζόν στα παιχνίδια Κυπέλλου θα υπάρχουν πέντε διαιτητές.

«Είστε λίγος, παραιτηθείτε…»


Εκτός του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου, όμως, ευθεία επίθεση εναντίον του Σοφοκλή Πιλάβιου εξαπέλυσε και ο Βασίλης Χατζηαποστόλου. Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ χαρακτήρισε «ανεπαρκή» και «ανίκανο» να ανταπεξέλθει τον πρόεδρο της ομοσπονδίας και τον κάλεσε -για αυτό το λόγο- να παραιτηθεί άμεσα:

«Για τις πλαστογραφίες υπήρξε επιλεκτική επίλυση του προβλήματος, με βάση μικρά ή μεγάλα συμφέροντα σε βάρος της νομιμότητας. Αν κάθε ομάδα είχε πρόεδρο τον Κούγια, δεν θα είχε πέσει καμία; Ο Κούγιας είναι ο πιο έξυπνος Έλληνας; Γι’ αυτό έβγαινε κάθε τρεις και λίγο και έλεγε καλά λόγια για σας, κ. Πιλάβιε; Σας θυμίζω ότι δεσμευτήκατε ότι θα τον καλέσει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας γι’ αυτό που είπε ότι ο Τσακογιάννης έστηνε παιχνίδια με την ΚΕΔ και με υπαλλήλους της ΕΠΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαποστόλου και συνέχισε:

«Σας ρωτώ: Γιατί αποζημιώθηκε ο υπάλληλος της ΕΠΟ, ο οποίος απολύθηκε λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο; Δεν απολύθηκε με υπαιτιότητά του; Όλοι γράφουν για «παράγκα Νο2». Εγώ ρώτησα τον κ. Τεροβίτσα αν συνεργάζεται με την «παράγκα», ρώτησα και τους συμβούλους. Όλοι μου είπαν «όχι». Αλλά βγήκαν οι συνομιλίες και ακούγεστε εσείς, κ. πρόεδρε, να μιλάτε για τους διαιτητές με τον Α.Μ. Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια, κ. πρόεδρε. Γι’ αυτό το καλύτερο θα ήταν να παραιτηθείτε. Όσο παραμένετε, μόνο καλό δεν κάνετε. Δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε».

Η ομιλία του Πιλάβιου


«Αγαπητοί Φίλοι,
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει το τελευταίο χρονικό διάστημα τις πρωτοφανείς εκδηλώσεις μιας πολυεπίπεδης κρίσης, οι αφετηρίες της οποίας χάνονται στο παρελθόν της Ομοσπονδίας και οι ενδιάμεσες περίοδοι συνέβαλαν αποφασιστικά στη διόγκωση των φαινομένων, που σήμερα κάνουν όλους να πέφτουν από τα σύννεφα και να οδηγούνται σε δημόσιες δηλώσεις αποκήρυξης των πρωταγωνιστών.
Πρόκειται για μια κρίση αξιών, κρίση οργάνωσης και διαχείρισης θεσμών και προσώπων και κρίση όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής στο άθλημα και ειδικά στην επαγγελματική μορφή του.

Από την προηγούμενη Γενική μας Συνέλευση ήταν σαφές ότι είχε έρθει η ώρα για μας να κοιταχτούμε στον καθρέπτη. Είχα τότε θέσει κάποιες ερωτήσεις για τους ίδιους μας τους εαυτούς. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε καλό ποδόσφαιρο χωρίς καλές ομάδες; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε καλές ομάδες, αν σε κάθε αγώνα όλων των πρωταθλημάτων και των κατηγοριών, δεν κερδίζει ο καλύτερος ή ο πιο τυχερός; Τι ποδόσφαιρο διαχειριζόμαστε; Το ποδόσφαιρο των μπράβων, των χούλιγκαν, της οργανωμένης αλητείας;

Τώρα έχει έρθει η ώρα να απαντήσουμε στις ερωτήσεις αυτές αλλά και σε πολλές ακόμα που καθημερινά μας θέτει ο ίδιος ο χώρος. Ποιος είναι στόχος μας: Η διαμόρφωση, σε συνεργασία με όλους τους συμμάχους μας - και υπάρχουν και τέτοιοι - των όρων και προϋποθέσεων να αποκτήσει, επιτέλους, το ελληνικό ποδόσφαιρο τις δομές και τις λειτουργίες που αντιστοιχούν στα προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

Αντί λοιπόν κάθε φορά να λαϊκίζουμε, αντί να μεταθέτουμε πάντα σε κάποιους άλλους τα λάθη και τις ευθύνες μας ή να αρκούμαστε απλά στην επισήμανση των ευθυνών, είναι η ώρα να εξασφαλίσουμε, με επιθετική διάθεση, τους όρους διαμόρφωσης του μέλλοντος.

Πως θα γίνει αυτό; Με την διασφάλιση, μέσω και της επαναβεβαίωσης από όλους μας, πως το άθλημα και στα επόμενα χρόνια θα πορευτεί με μοναδικό οδηγό την πλήρη και απρόσκοπτη εφαρμογή του αυτοδιοίκητου της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για τη λυδία λίθο που θα οριοθετήσει τις έως σήμερα κατακτήσεις μας και θα διαμορφώσει τα δεδομένα για τη διεύρυνσή τους και σε άλλους τομείς. Το αυτοδιοίκητο για την ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι σε καμία περίπτωση καπρίτσιο. Είναι η μοναδική βάση πάνω στην οποία μπορεί να πατήσει το άθλημα και να προχωρήσει δυναμικά προς τα εμπρός.

Το αυτοδιοίκητο ήταν που επέτρεψε στην Ομοσπονδία να κινηθεί για να υπερασπίσει τον εαυτό της και το άθλημα απέναντι στην κρίση με ταχύτητα, πληρότητα και αξιοπιστία. Όλες οι αποφάσεις των τελευταίων μηνών πολύ δύσκολα θα λαμβάνονταν αν δεν είχε θεσμοθετηθεί το αυτοδιοίκητο και εάν η Ομοσπονδία δεν είχε αποφασίσει να το ασκήσει με το κύρος της.

Το ποδόσφαιρο, που εμείς θέλουμε, δεν είναι φέουδο, ούτε βασίλειο κανενός. Όσο κι αν δεν αρέσει, ή και δε βολεύει κάποιους, δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλουν το κάθε επιμέρους συμφέρον πάνω από το συλλογικό καλό του ποδοσφαίρου.

Εμείς -και το λέω με παρρησία και ειλικρίνεια- θα είμαστε το μόνιμο εμπόδιο σε κάθε σχέδιο για το απόλυτα ελεγχόμενο και υποτιμημένο ποδόσφαιρο. Εμείς, όλοι εδώ. Εμείς που ξέρουμε πως αν αγαπάς πραγματικά το ποδόσφαιρο τότε αγωνίζεσαι για να το κάνεις καλύτερο. Δεν αγωνίζεσαι ούτε για την καρέκλα ούτε για τα λεφτά. Δεν αγωνίζεσαι για το ποδόσφαιρο του κατεστημένου αλλά για το ποδόσφαιρο του φίλαθλου. Αυτή είναι η πραγματική δεξαμενή του ποδοσφαίρου. Ο κόσμος.

Και είμαι, μέσα σε αυτή εδώ την αίθουσα, περήφανος να πω πως από όλη αυτή την κρίση εσείς όλοι οι αγνοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου βγαίνετε ηθικά και κοινωνικά δικαιωμένοι. Όλοι αυτοί, που έχουν διαβάσει και ακούσει, από καθοδηγούμενες πένες και μικρόφωνα όλα τα προηγούμενα χρόνια τα εξ αμάξης αποδεικνύεται πως είναι ό,τι πιο ηθικό και έντιμο διαθέτει ο χώρος. Την διαπίστωση αυτή κανείς δεν πρέπει να την ξεχνάει πλέον.
Ο νέο ελληνικό ποδόσφαιρο, στη διαδικασία της συγκρότησής του, δεν μπορεί παρά να ξεκινάει και να καταλήγει στο αυτοδιοίκητο του αθλήματος. Πως όμως ο γενικός αυτός κανόνας μπορεί να εξειδικευθεί σε επιμέρους δράσεις και στοιχεία που θα δώσουν αργά αλλά σταθερά την εικόνα μιας νέας δυναμικής;

Τα πεδία δράσεως της Ομοσπονδίας είναι συγκεκριμένα:
1. Καταστατικό Ε.Π.Ο. / Πολιτικά Δικαστήρια: Η συνέλευσή μας έχει ως ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης τις τροποποιήσεις του Καταστατικού. Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο προτεινόμενων τροποποιήσεων που είχαν συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το σχέδιο αυτό όμως έχει, αντικειμενικά, ένα έλλειμμα. Δεν αγγίζει καθόλου τις διατάξεις του Καταστατικού που αφορούν στην προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Η εκτίμησή μου; Οι διατάξεις αυτές πρέπει να σκληρύνουν εξαιρετικά. Να μην αφεθεί ούτε μια χαραμάδα. Ούτε καν τα δικαιοδοτικά ή διαιτητικά όργανα της Ομοσπονδίας να μην μπορούν να αναφέρουν στις αποφάσεις τους δυνατότητα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια, όπως έγινε πρόσφατα.

2. Διαιτητικό Δικαστήριο: Η υιοθετημένη ως βασική αρχή της οργάνωσης του ποδοσφαίρου και από τη ΦΙΦΑ διάκριση των εξουσιών πρέπει να ισχύει απολύτως και για την δική μας Ομοσπονδία. Η συγκρότηση λοιπόν ενός ανώτατου διευρυμένου ακυρωτικού δικαστηρίου που θα μπορεί να δικάσει, γρήγορα και με επάρκεια, όποιες διαφορές προκύπτουν ακόμη και από τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Να μετέχουν στη σύνθεσή του δικαστές της ανώτατης κατηγορίας, αρεοπαγίτες δηλαδή και δικηγόροι - εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων πλευρών με εμπειρία και κύρος. Οι αποφάσεις του πρέπει να μην μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα, να δημιουργούν δίκαιο και να είναι η κορυφή των αποφάσεων της αθλητικής δικαιοσύνης.

3. Διαιτησία/Νέα Δομή: Από την κρίση που εξελίσσεται θεωρώ πως η διαιτησία έχει υποστεί μικρές, σε σχέση με όσα φημολογούνται όλα αυτά τα χρόνια, απώλειες. Η νέα δομή που αποφασίστηκε, σε εφαρμογή του Κανονισμού της ΦΙΦΑ, είμαι βέβαιος πως θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο ένα ήδη καλό επίπεδο και θα προσφέρει στους ίδιους τους διαιτητές ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκπαιδευτούν, να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν προς όφελος της ισονομίας και της εφαρμογής των κανονισμών χωρίς καμία διάκριση. Όλοι εμείς πρέπει να σταθούμε και να θωρακίσουμε το νέο πρόεδρο, τον αναπληρωτή πρόεδρο και τα μέλη, να βοηθήσουμε το έργο τους, να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους και να σταματήσουμε να θεωρούμε την υπόθεση διαιτησία προνομιακό χώρο για διάφορα, άνευ σημασίας τις περισσότερες φορές, ρουσφέτια ή ρουσφετάκια.

4. Πειθαρχικός Κώδικας: Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε μεγάλες και σημαντικές τροποποιήσεις για την αυστηροποίηση των ποινών, σε έκταση ακόμη μεγαλύτερη και από την προσδοκώμενη. Το οργανωμένο ποδόσφαιρο αποδεικνύει την επιθυμία του να αλλάξει δραματικά το τοπίο και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας με τόλμη και αποφασιστικότητα. Το κενό που υπάρχει, βρίσκεται στην πλευρά της Πολιτείας που δεν μπορεί, ίσως και για αντικειμενικούς λόγους, να κινηθεί με την ταχύτητα που επιβάλλεται για να διασφαλίσει σύγχρονες προϋποθέσεις εφαρμογής των ποινών.

5. Υπόθεση «Στημένων Αγώνων»: Θεωρώ σημαντικό το έργο των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων της ΕΠΟ. Εκδηλώνω, λοιπόν, την ευχαρίστησή μου για την ταχύτητα, την πληρότητα και την αρτιότητα του έργου τους. Επομένως, δεν υπολείπεται η ΕΠΟ πουθενά και η ταχύτητα αντίδρασής της είναι μεγάλη.

6. Οργάνωση πρωταθλημάτων: Στη διατυπωμένη από την Σούπερ Λίγκα πρόταση να αναλάβει η Ομοσπονδία την ευθύνη οργάνωσης και διεξαγωγής των πρωταθλημάτων των επαγγελματικών κατηγοριών πρέπει να τοποθετηθούμε δημόσια και με παρρησία. Η Ομοσπονδία κρίνει ότι με τις σημερινές συνθήκες δεν είναι εφικτό και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται πως θα λύσει. Είμαστε όμως έτοιμοι να ξεκινήσουμε το διάλογο και τις διαδικασίες συζήτησης σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ενός έτους, μιας αγωνιστικής περιόδου και αφού η ΕΠΟ διαμορφώσει και στο εσωτερικό της συνθήκες ασφαλούς και αξιόπιστης οργάνωσης και διεξαγωγής των πρωταθλημάτων αυτών. Στις συζητήσεις αυτές θα χρειαστεί και η Πολιτεία καθώς απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με τον Συνεταιρισμό.

Εν τάχει λοιπόν επιτρέψτε μου να αναφερθώ μόνο στα σημαντικότερα από αυτά που έχουμε κάνει ως ΕΠΟ, ως Διοικητικό Συμβούλιο:
Πρώτα απ' όλα έχουμε βάλει τάξη στα του οίκου μας. Κλείνουμε με θετική χρήση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, που υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ και για την ακρίβεια 3.096.190. Και το επιτύχαμε αυτό παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, την τακτοποίηση φόρων παρελθόντων ετών και τη μετεγκατάστασή μας στο Γουδή, όπου πραγματικά το ελληνικό ποδόσφαιρο απέκτησε ένα σπίτι - στολίδι.

Σας βεβαιώνω πως τίποτα, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, δεν έχει αφεθεί στην τύχη του. Κάτω από το φακό βάλαμε ακόμη και την μισθοδοσία των υπαλλήλων, επιτυγχάνοντας την εξοικονόμηση ενός εκατομμυρίου ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν αφήνουμε τις Ενώσεις να τα βγάλουν πέρα μόνες τους. Η ΕΠΟ είναι δίπλα τους, αρωγός και συμπαραστάτης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εκπονήσουμε πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη, με κατά τόπους εκπαίδευση των στελεχών των Ενώσεων ανά γκρουπ σε έδρες νομών. Ουσιαστικά πρόκειται για ταχύρρυθμα σεμινάρια εκπαίδευσης που θα διαρκέσουν ένα διήμερο-τριήμερο και οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε θέματα marketing, media, νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος της καθημερινής λειτουργίας των Ενώσεων. Αυτό το πρόγραμμα θα διαρκέσει συνολικά έξι μήνες και είναι μια μεγάλη επένδυση για το μέλλον.

Έρχομαι στην τρίτη ενότητα δράσεων -πρώτη έπρεπε να την πω- που αφορά στην Εθνική ομάδα Ανδρών. Όπως γνωρίζετε η Εθνική συμμετείχε τον Ιούνιο του 2010 στο Μουντιάλ της Αφρικής και στις 17 Ιουνίου 2010 πέτυχε την πρώτη ιστορική νίκη της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου με 2-1 επί της Νιγηρίας. Σήμερα η Εθνική βρίσκεται σε διαδικασία πρόκρισης για τα τελικά του EURO 2012 και στον όμιλό της είναι πρώτη, δηλαδή κρατάει την τύχη της πρόκρισης στα χέρια της.

Το πιο σημαντικό που οφείλουμε να αναφέρουμε σε αυτό το κομμάτι είναι η μετάβαση σε μία νέα εποχή. Έκλεισε ο κύκλος του Οτο Ρεχάγκελ του μεγάλου αυτού προπονητή μας ύστερα από εννέα χρόνια και μπήκε η ομάδα σε μία νέα πραγματικότητα με τον Φερνάντο Σάντος. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες όπως συμβαίνει κατά κανόνα σε περιπτώσεις μετάβασης σε «νέα εποχή», αλλά είμαστε δίπλα και αισιοδοξούμε για το καλύτερο.

Εδώ θέλω να σημειώσω πως στο πλαίσιο της συνεργασίας με το νέο ομοσπονδιακό τεχνικό, ζήτησα ένα πλάνο ανάπτυξης όλων των Εθνικών Ομάδων, που να βασίζεται κυρίως σε κεντρικούς εκπαιδευτικούς άξονες των διεθνών ποδοσφαιριστών. Στόχος μας να «χτιστούν» ομάδες με κοινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, ν' αποκτήσουν ενιαίο αγωνιστικό στιλ και να μάθουν οι διεθνείς παίκτες ό,τι χρειάζεται έτσι ώστε να είναι πανέτοιμοι όταν έρχεται η ώρα να επιλεγούν στην Εθνική Ανδρών.

Ο κ. Σάντος έχει κάνει αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το αναπτυξιακό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στο σημείο εκκίνησης με τη δημιουργία νέων Εθνικών Ομάδων. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στην Εθνική Νέων, η οποία αύριο δίνει το δεύτερο παιχνίδι της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και να της ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Οι δράσεις μας είναι σαφείς και στοχευμένες. Ξεκινάμε με την αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου. Η ανοχή έχει εξαντληθεί προ πολλού. Ανοχή στη βία μεταφράζεται σε αποχή των φιλάθλων. Αυτό σκοτώνει το ποδόσφαιρο.
Αναγνωρίζουμε ασφαλώς ότι η βία είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο. Το ποδόσφαιρο είναι θύμα αυτού του φαινομένου, πράγμα όχι ασυνήθιστο με βάση την παγκόσμια εμπειρία.

Επίσης, από την αμέσως προσεχή ποδοσφαιρική περίοδο γίνεται πιλοτική χρησιμοποίηση πέντε διαιτητών σε αγώνες Κυπέλλου. Είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και από την UEFA και μάλιστα το διαφημίζει ως κάτι καινούργιο, ρηξικέλευθο, που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Κάνουμε κι εμείς το ίδιο για να δώσουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κερδίσει σε αξιοπιστία και σεβασμό.

Κι έρχομαι τώρα στο θέμα των ύποπτων παιχνιδιών. Αγαπητοί μου φίλοι, η ΕΠΟ μπορεί να κοιτάζει την κοινωνία στα μάτια χωρίς να ντρέπεται. Η αποφασιστικότητα να ρίξουμε άπλετο φως στο συγκεκριμένο ζήτημα και να είμαστε εμείς που στείλαμε τους ύποπτους αγώνες στη δικαιοσύνη, μας δικαιώνει.

Πριν ενάμιση μήνα περίπου, κάναμε μια δυναμική κίνηση, μια κίνηση- σοκ για τη σωτηρία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πήραμε όλοι μαζί μια δυναμική και ριζοσπαστική απόφαση. Κλείσαμε την ΕΠΟ για να προστατευτεί το ίδιο το ποδόσφαιρο, για να ανοίξουμε τη δίοδο της αξιοπιστίας και της εξυγίανσης. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Αλλά όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς και ευθυνόφοβοι. Το μέλλον το διαμορφώνει κανείς με αποφασιστικότητα και τόλμη. Κι εμείς ως ΕΠΟ αποδείξαμε πως έχουμε και τη βούληση και την αποφασιστικότητα. Κάποιοι βεβαίως βιάστηκαν, έσπευσαν να λοιδορήσουν την προσπάθεια και να προβλέψουν την αποτυχία του εγχειρήματος.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η ΕΠΟ δεν παίζει. Η ΕΠΟ είναι σοβαρός θεσμός και η διοίκησή της δεν παίζει με τους θεσμούς. Αναστείλαμε τη λειτουργία μας και στείλαμε σαφές μήνυμα παντού. Το μήνυμα της αναστολής λειτουργίας λοιπόν ελήφθη. Σας βεβαιώνω πως ελήφθη. Όταν σέβεσαι και παίρνεις στα σοβαρά τον εαυτό σου, αναγκάζεις και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Αποδείχθηκε τελικά και πάλι, ότι δυστυχώς στην Ελλάδα χρειάζεται φοβέρα και δυναμική αντίδραση. Ιδιαίτερα, όταν δεν έχουμε να κάνουμε και με αγίους.

Τα μεγάλα αγκάθια που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε βεβαίως συνεχίζουν να είναι πολλά. Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες ναι. Αλλά με τη στάση μας δείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάμε το ποδόσφαιρο στην επόμενη εποχή. Να το εξυγιάνουμε, να το αναβαθμίσουμε και να το προσφέρουμε στην κοινωνία και τον φίλαθλο κόσμο.
Στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών. Γνωρίζετε πως με την επιμονή και την υπομονή μας και παρά την πίεση που μας ασκούσε το τέλος της αγωνιστικής σεζόν, προσπελάσαμε τα εμπόδια που συναντήσαμε παρότι φάνταζαν ανυπέρβλητα σε αυτή την υπόθεση.

Στείλαμε όλες τις ελεγχόμενες περιπτώσεις στον εισαγγελέα, κατέθεσα και προσωπικά. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, δηλαδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα ποινικού δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις. Προέκυψαν πολλές εκκρεμότητες και διαπιστώθηκαν αντικρουόμενες απόψεις. Ήλθαν στην Ελλάδα και συζητήσαμε με υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΥΕΦΑ. Ήρθε το Νο 2 της ΟΥΕΦΑ, ο κ. Ινφαντίνο. Τους ακούσαμε στην ΕΠΟ με πολλή προσοχή, τους παραθέσαμε την κατάσταση και τα κριτήρια που έχουμε θεσπίσει και ακολουθήσει, κριτήρια για τα οποία πρώτος εγώ είχα πει από τον Ιανουάριο ότι έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και διαβάθμιση, αλλά τότε οι Λίγκες δεν τα είχαν αποδεχτεί. Η ΟΥΕΦΑ κατέθεσε γραπτά μια εισήγηση για τα κριτήρια αδειοδότησης. Τα βρήκε αυστηρά και πρότεινε να γίνει αυτό που γίνεται σε κάθε χώρα, να υπάρξει ελαστικότητα και μια περίοδος προσαρμογής.

Όταν λέμε πως δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας και δεν μένουμε στα μεγάλα λόγια. Δεχτήκαμε την εισήγηση αυτή, που προέρχεται από την Ευρώπη και κρίναμε ότι δίνει μια λύση δικαιότερη. Σίγουρα η εξέλιξη αυτή δημιούργησε εκκρεμότητες και προβλήματα. Και ασφαλώς η γενικότερη κινητικότητα και από την πλευρά της Δικαιοσύνης (αθλητικής και τακτικής) δημιούργησε ένα πολύ ρευστό τοπίο και πήγε πίσω τις επικυρώσεις των βαθμολογιών και το σχεδιασμό γενικά των πρωταθλημάτων. Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μπροστά σε ένα τόσο καίριο, μεγάλο και βέβαια ζωτικής σημασίας στόχο όπως είναι αυτός που έχουμε όλοι μας απαιτούνται θυσίες.

Ως προς το θέμα της προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια, παρότι ήταν θέμα που πρώτα από όλα έπρεπε η διοργανώτρια Λίγκα να μεριμνήσει γι αυτό, με τις κινήσεις μας αναλάβαμε και σε συνεργασία και με κοινή γραμμή με την ΟΥΕΦΑ δώσαμε λύση σε ένα θέμα που «πλήγωσε» το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα.

Για τη Βία και τις Επιχορηγήσεις των Σωματείων θέσαμε και θέτουμε -σας δίνω το λόγο μου με όλη μου την ψυχή- προ των ευθυνών της, την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Υπάρχει πλέον για τις Ενώσεις η γραπτή δέσμευση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και για τα δύο αυτά θέματα, για άμεση και θετική συμβολή που ζητήθηκε στις επαφές που είχαμε με την Πολιτεία. Εντός του Αυγούστου έχουμε λάβει την υπόσχεση πως θα καταβληθεί ποσό 1.000.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 63% της επιχορήγησης που έχει συμφωνηθεί. Για τις επιχορηγήσεις σωματείων Β' και Γ' Ερασιτεχνικών Κατηγοριών γίνεται καθημερινή μάχη. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, όμως ελπίζω πως σε πολύ σύντομο διάστημα θα τελειώσει κι αυτό.

Το μήνυμα που στείλαμε με την αναστολή λειτουργίας έπιασε τόπο. Δείξαμε πως οι θεσμοί μπορούν να λειτουργούν και πως ο διάλογος μπορεί να φέρνει αποτελέσματα όταν υπάρχει η ξεκάθαρη βούληση και η ακλόνητη αποφασιστικότητα. Ασφαλώς η προσπάθεια για την εξυγίανση και την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου δεν τελειώνει εδώ. Κι εμείς και η Δικαιοσύνη συνεχίζουμε την προσπάθεια, σε αγαστή συνεργασία μεν αλλά με διακριτούς ρόλους πάντα. Και μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια κι εύκολους λαϊκισμούς.

Ξεκινήσαμε με μια νικηφόρα μάχη αλλά θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη, προκειμένου να αλλάξουμε δεδομένα, νοοτροπίες και συμπεριφορές δεκαετιών. Πιστεύω ότι αυτή η απολογιστικού χαρακτήρα αναφορά στα πεπραγμένα μας, δίνει το δικαίωμα σε κάθε έναν από εσάς να περπατάει με ψηλά το κεφάλι. Διότι η ΕΠΟ δεν είναι μέρος του προβλήματος. Η ΕΠΟ αγωνίζεται και πασχίζει για τις λύσεις. Λύσεις αποτελεσματικές, σύγχρονες, αποδοτικές.

Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν διεκδικώ το αλάθητο. Αν δουλεύεις μπορεί να κάνεις και λάθη. Το ζήτημα είναι να μην αγαπάς τα λάθη σου. Το προσωπικό μου σύνθημα στη ζωή είναι το εξής: Γίνε καλύτερος για να γίνεις ο καλύτερος. Αυτό έκανα στη δουλειά μου, αυτό κάνω και στη θέση του Προέδρου της ΕΠΟ. Αυτό νομίζω πως πρέπει να κάνουμε και για το ποδόσφαιρο. Να μην παραιτηθούμε από το δικαίωμα σε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Και για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το πλούτο γνώσεων, εμπειριών, ιδεών και σκέψεων που υπάρχουν για το ποδόσφαιρο και τη θέση του στην ελληνική κοινωνία.

Σήμερα πάνω από το ποδόσφαιρο πλανάται ένα πολύ επικίνδυνο φάντασμα. Το φάντασμα της απαισιοδοξίας και της απαξίωσης. Αν αφήσουμε να σκεπάσει τα πάντα θα έχουμε αποδειχθεί κατώτεροι των πραγματικών δυνατοτήτων μας. Για να το διώξουμε πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά, υπεύθυνα και αποφασιστικά. Όλοι μας. Την κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για διαχωρισμούς και κυρίως ούτε για ιδιοτελείς στοχεύσεις. Την ώρα της κρίσης δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα και να θέλουμε να συνεχίσουν τα πράγματα να είναι όπως πριν. Θέλουμε δύναμη. Δύναμη πραγματική και όχι ψευτονταηλίκια και θεατρινισμούς.
Δύναμη είναι να αλλάζεις τα πράγματα και να κινείσαι μπροστά. Δύναμη δεν είναι ούτε η βολική συνήθεια, ούτε η αδράνεια. Δύναμη δεν είναι το «έτσι τα βρήκαμε, έτσι να τ' αφήσουμε».

Όσοι αυτή την ώρα, κλείνουν το μάτι υποσχόμενοι τα έτοιμα και τα εύκολα απλά λένε παραμύθια και παίζουν το προσωπικό τους παιχνίδι. Η απάντηση στην κρίση είναι μία και μόνη: Δουλειά. Φιλότιμη και οργανωμένη δουλειά. Συλλογική και με συναίσθηση ευθύνης. Λιγότερα ξύλινα λόγια και περισσότερη αφοσίωση στο έργο μας.
Στους ώμους μας, στους ώμους σας, ακουμπούν ιστορικές ευθύνες για το ποδόσφαιρο. Η ενότητα είναι αυτή που θα δείξει την αποφασιστικότητά μας να πάμε μπροστά. Αυτό θα ήθελα και γι' αυτό και είμαι βέβαιος πως η ενότητα και η κοινή θέληση θα είναι και το ηχηρό μήνυμα της Γενικής μας Συνέλευσης».