Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

EFSF

Από την Ιωάννα Λαΐνη
Υπόσχεση ρευστότητας, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Ο «EFSF» εκτιμάται ότι προβλέπει, την εγγύηση των ελληνικών ομολόγων, αν η Ελλάδα βρεθεί σε κατάσταση «έκτατης ανάγκης», δηλαδή σε «κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας», ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να συνεχίσει να ....
χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, φαίνεται ότι ακούστηκε σε γαλλικό πρακτορείο, από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. 
Επίσης η συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, στο σχέδιο νέου δανεισμού, προσμένουν να εκβληθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία», εκτιμώντας πως θα διαρκέσει, ελάχιστες ημέρες μόνο.
Στο διάστημα αυτό η ΕΚΤ δεν θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανεισμού στις τράπεζες της Ελλάδος. 
Όμως διπλωματικές πηγές, ανέφεραν πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα μπορούσε να εγγυηθεί για τα ελληνικά ομόλογα και έτσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να γίνεται αποδεκτή και να συνεχίζει την δανειοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.  
Βέβαια εάν, η «επιλεκτική χρεοκοπία», διαρκούσε έστω και λίγες ημέρες μόνο, διπλωμάτης ανέφερε πως οι εγγυήσεις θα φτάσουν τα «20 δισεκατομμύρια ευρώ». 
Πάντως το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας, οι ειδικοί φαίνονται να είναι καθησυχαστικοί, αφού εγγυώνται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σχετικά με τις καταθέσεις, καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χορηγούν με ρευστό είτε από την ΕΚΤ είτε από την ΤτΕ.  
Ωστόσο, η μισθοδοσία στον Δημόσιο τομέα, και οι συντάξεις δεν προέχουν κανένα κίνδυνο, διότι το δημόσιο θα συνεχίσει να ενεργεί τις υποχρεώσεις του, όπως επίσης και στις δόσεις των δανείων, αλλαγές δεν επρόκειτο ότι θα υπάρξουν στις τράπεζες.