Από την Ιωάννα Λαΐνη
Ο Σπύρος Τρικούπης, γεννήθηκε το 1788 στο Μεσολόγγι, και απεβίωσε το 1873 στην Αθήνα σε ηλικία, 85 ετών. Ήταν.....
άνθρωπος επιφανής, πολιτικός, διπλωμάτης, ρήτωρ, λόγιος, ποιητής και ιστοριογράφος της Ελληνικής Επανάστασης του 21’ , καθώς, και κάτοχος 3ων γλωσσών.
άνθρωπος επιφανής, πολιτικός, διπλωμάτης, ρήτωρ, λόγιος, ποιητής και ιστοριογράφος της Ελληνικής Επανάστασης του 21’ , καθώς, και κάτοχος 3ων γλωσσών.
Το σπίτι του, το οποίο και βρίσκεται στο Μεσολόγγι στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, έχει διαμορφωθεί πλέον σε μουσείο. Είναι κτίριο μεγάλο, με δυο ορόφους, που έξω το περιβάλλουν τεράστιοι καταπράσινοι φοίνικες, και η πρασινάδα που το περικλείει, να ομορφαίνει, το γύρω τόπο που απομένει. Οι μάντρες του ψιλές και πέτρινες, οι πόρτες λίγες μικρές και σιδερένιες, αλλά και καλά ασφαλισμένες.
Αυτό όμως που αισθάνεσαι μπαίνοντας στο σπίτι του, τόσο η εξωτερική ομορφιά, όσο και η ηρεμία, που αισθάνεσαι σου προκαλεί δέος, συγκίνηση και σεβασμό, για έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο, που άφησε σημαντική ιστορία στο Μεσολόγγι, αλλά και στην Ελληνική Ιστορία.
Ανεβαίνοντας μια μικρή σκάλα για να κατευθυνθώ στο εσωτερικό του σπιτιού του, και πριν καν ανέβω την εσωτερική, που οδηγεί στα έξι δωμάτια του σπιτιού, αρχίζω και παρατηρώ, αυτό το ιδιαίτερο σπίτι, το σπίτι του Σπυρίδων Τρικούπη. Το εσωτερικό του σπιτιού του αποτελείται από έξι δωμάτια, όπου το πάτωμα είναι σκεπασμένο από κόκκινα χαλιά, τα παράθυρα ξύλινα και πολλά, αλλά και ερμητικά κλειστά. Οι τοίχοι διακοσμημένοι, με πίνακες από γενιές μακράς ιστορίας. Τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το γραφείο, η βιβλιοθήκη του καθώς και κάποιες φωτογραφίες του, συντηρούνται σε πολύ κατάσταση.
Οι φωτογραφίες του ξεχωριστές, για την εποχή, του «τότε» και του «τώρα». Η μαγκούρα του, τα βραβεία του, καθώς και άλλα προσωπικά του αντικείμενα, είναι κλειδωμένα σε ένα ξύλινο τραπέζι, αφού είναι μοναδικά, και θα παραμείνουν μοναδικά προσωπικά αντικείμενα , ενός τέτοιου ανθρώπου, με μια τόσο ισχυρή, προσωπικότητα.
Ο Χαρίλαος Τρικούπης γιος του Σπυρίδων Τρικούπη, ήταν και αυτός έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός και πρωθυπουργός, όπου και διετέλεσε το έργο του στην πολιτική σχεδόν 10 χρόνια. Γεννήθηκε το 1832 στο Ναύπλιο και απεβίωσε το 1896, στις Κάννες, της Γαλλία σε ηλικία μόλις 63 ετών.
Από τους προσωπικούς χώρους του, ήταν η κρεβατοκάμαρά του, και ο χώρος του γραφείου του. Η κρεβατοκάμαρα του μικρή. Το κρεβάτι του μικρό, άσπρο και σιδερένιο, καλυμμένο με ένα άσπρο κουβερλί, όπου το περίβαλε, μια αλυσίδα στενά κλειδωμένο. Ο χώρος του γραφείου του μεγάλος, με τέσσερα παράθυρα, ένα γραφείο ξύλινο, και πολύ «καλοδιατηρημένο» , όπως και οι δυο βιβλιοθήκες του άλλωστε, όπου η μια είχε άφθονα βιβλία, όπως «αναμνήσεις πολεμικές», «προϋπολογισμός υποβληθείς 1889», «λεξικό», καθώς και άλλα πολλά, αφού τα περισσότερα βιβλία και εγκυκλοπαίδειες ήταν ξενόγλωσσα.
Ωστόσο, αυτοί οι δύο μεγάλοι ηγέτες της χώρας μας, ο Σπυρίδων Τρικούπης και ο γιος του, Χαρίλαος Τρικούπης, άφησαν «σορία» ιστορικών γεγονότων τόσο στην πολιτική, όσο και στην Ιστορία της Ελλάδας, που αξίζει να γνωρίζουμε!