Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

«Κάποιες ελληνικές ομάδες θα έχουν πρόβλημα στην UEFA»

Το ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν διανύει και τις καλύτερες ημέρες του, επηρεασμένο και αυτό από τη γενικότερη οικονομική κρίση το γνωρίζαμε, ότι οι ομάδες μας βρίσκονται υπό την επιτήρηση της UEFA, επίσης το μάθαμε πρόσφατα, όμως, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι λίγο πιο σοβαρά και αυτό αποδεικνύεται με την....
ξεκάθαρη προειδοποίηση που έστειλε ο Κύπριος αντιπρόεδρος της UEFA, Μάριος Λευκαρίτης σε όσους δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Σύμφωνα με τον Κύπριο παράγοντα, η UEFA δεν προτίθεται να επιτρέψει οικονομικές παρατυπίες και όποια ομάδα δεν είναι τακτοποιημένη, πλέον δεν θα αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εξάλλου, πρόσφατα στην ΕΠΟ έφτασε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με το οποίο ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και ΑΕΚ καλούνται στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA και το παράδειγμα του Δικεφάλου του Βορρά με την πώληση Βιεϊρίνια και την αποδέσμευση του Κοντρέρας, δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος.

Αυτό είπε και με δηλώσεις του στην «Sportday» ο κ. Λευκαρίτης, τονίζοντας πως γνωρίζει τα προβλήματα, όμως η UEFA θα είναι αμείλικτη. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, εξήγησε τι είναι το financial fair play, ενώ μίλησε για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.


Τι είναι το financial fair play: «Όσο απλό κι αν ακούγεται, άλλο τόσο δύσκολο είναι να αποτυπωθεί με συγκεκριμένες ορολογίες. Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται: σύμφωνα με αυτό, οι ομάδες πρέπει να εξαρτώνται από δικούς τους πόρους και όχι από άλλους πόρους. Κι όσα εισπράττουν τόσα να μπορούν να ξοδέψουν. Και βέβαια όλα είναι υπό έλεγχο. Δεν μπορεί π.χ. μια ομάδα να υπογράψει συμφωνία για "ενοίκιο" φανέλας έναντι 200.000.000 ευρώ. Πρέπει να ελεγχθεί αυτό το πράγμα, όταν είναι εξωπραγματικό».


Για τα οικονομικά προβλήματα στις ελληνικές ομάδες: «Ναι, άκουσα π.χ. νωρίτερα στο ραδιόφωνο ότι οι παίκτες της ΑΕΚ πήγαν και αγόρασαν τη βασιλόπιτα μόνοι τους, γιατί είναι απλήρωτοι εδώ και πολύ καιρό από τη διοίκηση. Αν πράγματι φανεί στον επόμενο έλεγχο της UEFA ότι οι παίκτες και γενικά οι υπάλληλοι της εταιρείας παραμένουν απλήρωτοι, τότε η ομάδα θα έχει σοβαρότατο πρόβλημα για τη συμμετοχή της στα κύπελλα Ευρώπης. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ΑΕΚ. Απλώς έτυχε να την αναφέρω ως παράδειγμα. Ακούω ότι γενικότερα υπάρχει πρόβλημα με ελληνικές ομάδες. Αν κάποια απ' αυτές δεν τακτοποιήσει τα οικονομικά της στη διάρκεια της σεζόν, δεν θα πάρει αδειοδότηση για να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη. Είναι σαφές αυτό».


Για τη στάση της UEFA και τις χώρες που περνούν δύσκολα: «Για δύο πράγματα είναι αμείλικτη η UEFA και δεν σηκώνει κουβέντα: για την οικονομική κακοδιαχείρηση και τον ρατσισμό. Γι' αυτά τα δύο θέματα δεν υπάρχει καμία ανοχή. Είναι μηδενική η ανοχή. Πάντως, όσες ομάδες δεν τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους, θα έχον πρόβλημα και στα εγχώρια πρωταθλήματά τους. Όχι μόνο στην Ευρώπη. Δύο χώρες που έχουν μεγάλα προβλήματα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Δύο άλλες χώρες είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Υπάρχουν αρκετές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πιστέψτε με, δεν είναι μόνο η Ελλάδα».