Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Δύο μήνες μετά την ψήφισή του, τίθεται τελικά  σε εφαρμογή το άρθρο 9 παράγραφος 6 του Ν. 4038/2012 για τη ρύθμιση των χρεών των ιδιωτών προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα τους.
Η ρύθμιση τίθεται σε εφαρμογή μετά από τη σχετική κοινή διευκρινιστική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας. Είναι δε, ανάλογη με.....
αυτή των χρεών ιδιωτών προς το ελληνικό Δημόσιο.
Η διαφορά σε σχέση με αυτή του Δημοσίου, που λήγει στις 29 Ιουνίου, είναι πως για τους Δήμους η προθεσμία για ρύθμιση των χρεών των ιδιωτών λήγει στις 14 Οκτωβρίου 2012.
Αναλυτικότερα:
Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), μέχρι τις 29-02-2012, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις 75.000 ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση, υποβάλλεται στον οικείο Δήμο το αργότερο έως τις 14 Οκτωβρίου 2012.
Πάντως, όπως σημειώνεται στην απόφαση, το αίτημα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αριθμό δόσεων άνω των 24, έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του δημάρχου ή του αρμόδιου αντιδημάρχου, οι οποίοι και θα αποφασίζουν για το «ναι» ή το «όχι» στον αιτούντα, αφού εξετάσουν μια σειρά από παραμέτρους.