Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Με μεγάλη επιτυχία έληξε και για το φετινό καλοκαίρι η λειτουργία των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίες λειτούργησαν για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά και βρίσκονται στην πανέμορφη παραλιακή τοποθεσία «Ταξιάρχης» Ηλίων της Βορείου Ευβοίας και σε έκταση 45 περίπου στρεμμάτων, η οποία υπήρξε δωρεά προς τη Μητρόπολη για το σκοπό της κατασκευής Κατασκηνώσεων, της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Ηλίων
Τα δεκατρία αυτά χρόνια λειτουργίας των Κατασκηνώσεων έχουν ....
φιλοξενηθεί σ’ αυτές περίπου 6000 παιδιά, ενώ ενδεικτικό της σωστής εργασίας που γίνεται εκεί είναι η έντονη και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει για συμμετοχή όλο και περισσοτέρων παιδιών.
            Φέτος, λειτούργησαν έξι (6) συνολικά Κατασκηνωτικές Περίοδοι, όπου φιλοξενήθηκαν περίπου εξακόσια (600) παιδιά από το σύνολο της Μητροπολιτικής μας περιφερείας, τα οποία είχαν τη δυνατότητα εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, να συνδυάσουν το «τερπνό» με το «ωφέλιμο», δηλαδή την σωματική ξεκούραση και χαλάρωση, την ψυχαγωγία, την καλή παρέα και την ευχάριστη διάθεση, σε συνδυασμό με την πνευματική εμπειρία, τη συμμετοχή στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και την αναφορά στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Οι Κατασκηνωτικές Περίοδοι και οι Αρχηγοί ήταν οι εξής:
Α΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από την Τετάρτη 27 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 6 Ιουλίου, οπότε φιλοξενήθηκαν 107 αγόρια που είχαν τελειώσει την Α΄ και Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, με Αρχηγό τον Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη.
Β΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από την Κυριακή 8 Ιουλίου έως και την Τρίτη 17 Ιουλίου, οπότε φιλοξενήθηκαν 110 κορίτσια που είχαν τελειώσει την Α΄ και Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, με Αρχηγό την κ. Μαγδαληνή Αργυράκη – Καθηγήτρια Θεολόγο.
Γ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από την Πέμπτη 19 Ιουλίου έως και το Σάββατο 28 Ιουλίου, οπότε φιλοξενήθηκαν 110 κορίτσια που είχαν τελειώσει την Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και το ΛΥΚΕΙΟ, με Αρχηγό την κ. Μαγδαληνή Αργυράκη – Καθηγήτρια Θεολόγο. 
Δ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από την Δευτέρα 30 Ιουλίου έως και την Δευτέρα 6 Αυγούστου, οπότε φιλοξενήθηκαν 110  κορίτσια που είχαν τελειώσει την Ε΄ και ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, με Αρχηγό την κ. Ματίνα Κουβαρά - Εκπαιδευτικό.
Ε΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από την Τετάρτη 8 Αυγούστου έως και την Πέμπτη 16 Αυγούστου, οπότε φιλοξενήθηκαν 107 αγόρια που είχαν τελειώσει την Ε΄ και ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, με Αρχηγό τον Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη – Προϊστάμενο του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος.
ΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από την Παρασκευή 17 Αυγούστου έως και το Σάββατο 25 Αυγούστου, οπότε φιλοξενήθηκαν 90 αγόρια που είχαν τελειώσει την Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και το ΛΥΚΕΙΟ, με Αρχηγούς τον Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη – Ιεροκήρυκα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου – Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.
Στη Διοίκηση των Κατασκηνωτικών περιόδων υπηρέτησαν και 180 εθελοντικά στελέχη, νέοι και νέες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι Εθελοντές Ιατροί κ. Μιχαήλ Μόσχος, κ. Γεώργιος  Μόσχος, κ. Ιωάννα Παύλου, κ. Γεώργιος Πριόνας, κ. Γλυκερία Νέζη, κ. Αλέξανδρος Αποστολάκης και κ. Αλέξανδρος Μακαρώνας, οι εθελόντριες Νοσοκόμες πού πρόθυμα παραχώρησε και φέτος η Διοίκηση του Τοπικού Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και το έμμισθο προσωπικό της Κατασκήνωσης. Ως Πνευματικοί - Εξομολόγοι των παιδιών υπηρέτησαν οι Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου, Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Λιάσκος και Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Θάνος.
            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κύριος Χρυσόστομος βρέθηκε αρκετές φορές μαζί με τα παιδιά, παρέστη στις Εορτές Λήξεως της κάθε Περιόδου και με ιδιαίτερο ζήλο φρόντισε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Κατασκηνώσεων, για την άψογη λειτουργία τους.
Όμως, για να λειτουργήσει και να συντηρηθεί ένα τουριστικό συγκρότημα, όπως είναι οι Κατασκηνώσεις, χρειάζονται κάθε καλοκαίρι πολλά χρήματα (ο ετήσιος Απολογισμός των Κατασκηνώσεων είναι περίπου στα 150.000 €), τα οποία προέρχονται κυρίως από τις φιλότιμες προσφορές των πιστών, ενώ σημαντική υλική βοήθεια, χρηματική και κυρίως σε είδη διατροφής για τη λειτουργία των Κατασκηνώσεων προσέφεραν το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, οι Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως με την ευθύνη των κατά τόπους Εφημερίων και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, όπως και οι περισσότερες Ιερές Μονές μας, με προεξάρχουσα την Ι. Μονή του Οσίου Δαβίδ.
            Όλα τα στελέχη και τα παιδιά πού συμμετείχαν στην Κατασκηνωτική ζωή, ανανέωσαν το ραντεβού τους όχι μόνο για το επόμενο καλοκαίρι του 2012, αλλά και για τον ερχόμενο χειμώνα, μέσα στην Κατηχητική, αλλά και ευρύτερη Νεανική Κίνηση της Μητροπόλεώς μας, στην οποία ΟΛΟΙ καλούνται να συμμετάσχουν.
Την περίοδο αυτή φιλοξενούνται νέοι του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία απεξάρτησης από κάθε είδους ουσίες, το τριήμερο 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί το Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ από το απόγευμα της 2ας έως 9ης Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ