Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Θέμα:«Αναστολή της λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ΣΕΛΜΑΝ Α.Ε.»

H ΣΕΛΜΑΝ Α.Ε., εταιρεία που το 2010 εξαγοράστηκε απο την Alfa Wood , ένας κολοσσός στον κλάδο του ξύλου όχι μόνο στην Ελληνική αγορά αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε σε αναστολή επ' αόριστο τής λειτουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Βασιλικό Χαλκίδας με το πρόσχημα ότι απολυμένοι που τους....
οφείλονται δόσεις αποζημιώσεων, έχουν αποκλείσει την πύλη του εργοστασίου και εμποδίζουν την λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους , όπως καταγγέλλουν, προχώρησαν σε κατάληψη της πύλης του εργοστασίου για να προστατεύσουν τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, γιατί η διοίκηση της ΣΕΛΜΑΝ είχε δώσει εντολή και το εργοστάσιο εδώ και αρκετές ημέρες άδειαζε απο πρώτες ύλες και Η/Υ που υπήρχαν στα γραφεία.

Η απόφαση της ΣΕΛΜΑΝ Α.Ε. για αφαίρεση των πρώτων υλών και Η/Υ , οδηγεί το εργοστάσιο σε πλήρη αποδιοργάνωση και κάθε άλλο παρά δείχνει οτι θέλει την λειτουργία του.

Οι κινήσεις της εταιρείας δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.
Είναι ολοφάνερο ότι ακόμα και να κλείσει το εργοστάσιο ,αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αλλά των γενικότερων σχεδιασμών του ιδιοκτήτη που επιδιώκει με ένα "σχεδιασμένο εκβιασμό" να αποκομίσει κέρδη.
Συγκεκριμένα όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μεταφορά πελατών-κεφαλαίων-παραγωγής απο την Σέλμαν στην Αlfa-Wood,δηλ. παρήγε η Σέλμαν , πουλούσε η Alfa-Wood , εισέπραττε η Alfa-Wood αλλά η Σέλμαν δεν εισέπραττε ευρώ.
Η αναστολή λειτουργίας δεν έχει αιτία τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που διεκδικούν τα αυτονόητα δηλαδή: δεδουλευμένα , αποζημιώσεις, να σταματήσουν οι απολύσεις (500 εργαζόμενοι έχουν χάσει την δουλειά τους) ,να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας
αλλά πιθανόν να έχει ως στόχο, εκμεταλλευόμενη την αγωνία των εργαζομένων, να παίζει στην πλάτη τους, την διαγραφή των τραπεζικών δανείων και των χρεών της .
Είναι γνωστό οτι τα τελευταία 15 χρόνια η εταιρεία είχε επιδοτηθεί έχοντας την υποχρέωση οχι μόνο να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας αλλά να δημιουργήσει νέες.

ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

α) προτίθεσθε να πάρετε μέτρα που θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους
β) σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τις νόμιμες εργάσιμες αποδοχές τους ;
γ) προτίθεσθε να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Επιτροπής και κάθε αρμόδιος προκειμένου να σωθούν θέσεις εργασίας σε ένα νομό που μαστίζεται απο τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Αναγνωστάκης