Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Γ.Σ. ΕΠΟ: Ομιλία Γ.Σαρρή


Με την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Γιώργου Σαρρή άνοιξαν οι εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων μελών της ΕΠΟ, η οποία διεξάγεται στο κτίριο της ΕΟΕ, παρουσία των εκπροσώπων της FIFA Εύας Πασκέ και της UEFA Μιρτσέα Σάντου. Αναλυτικά η ομιλία του κ. Σαρρή.

«Αγαπητοί εκπρόσωποι της FIFA  UEFA
Αγαπητοί εκπρόσωποι των Ενώσεων
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Είναι ήδη σε εξέλιξη μια διαδικασία καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Η ετήσια γενική Συνέλευση των Ενώσεων – Μελών της ΕΠΟ.

Από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας σας....

χαιρετώ όλους.
Στο ξεκίνημα της τοποθέτησής μου δεν μπορώ παρά να .....ευχαριστήσω εκ μέρους της ΕΠΟ τον απελθόντα Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ιωαννίδη για τη βοήθεια που προσέφερε στο ποδόσφαιρο στο μέτρο των δυνατοτήτων του και για την πολύ καλή συνεργασία μας.
Είμαι βέβαιος, πως στο ίδιο και καλύτερο ίσως επίπεδο θα κυμανθούν και οι σχέσεις μας με τον νέο Υφυπουργό Αθλητισμού τον κ. Αδριανό. Η ΕΠΟ είναι έτοιμη να συναντηθεί μαζί του και να θέσει σε πνεύμα συνεργασίας τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλες τις εκδοχές του.
Το διάστημα που πέρασε από τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα ήταν πλούσιο σε εξελίξεις, ποδοσφαιρικές και ευρύτερες. Μια νέα διοίκηση εκλέχτηκε στην Ομοσπονδία, μια νέα φιλοσοφία για τα πράγματα επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί.
Στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία εκτιμώ πως πετύχαμε πολλά.
Αναφέρομαι σε μερικά από αυτά ευθύς αμέσως:

Κάρτα Υγείας
Παρουσιάστηκε το 2005, ως η υλοποίηση ενός μόνιμου αιτήματος των σωματείων και των Ενώσεων. Η διασύνδεσή της με θέματα υγείας αλλά και την ίδια τη ζωή των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών της προσέδωσε χαρακτήρα οράματος. Αποδείχθηκε, στην πράξη, η μεγαλύτερη, ιστορικά παγίδα στην οποία έπεσε η Ομοσπονδία. Τα  νούμερα που χάθηκαν και είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να ανευρεθούν ποτέ ζαλίζουν, όταν τα αναφέρει κάποιος. Δεκατρία εκατομμύρια ευρώ ψάχνει και μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να τα βρει η Ομοσπονδία, οι Ενώσεις και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Κι άλλα τόσα και παραπάνω πρέπει να πληρωθούν σύμφωνα με τη σύμβαση, χειρότερη της οποίας δεν πρέπει να έχει υπογραφεί στην νεότερη ελληνική ιστορία.
Η νέα διοίκηση διακήρυξε προεκλογικά την αμετακίνητη απόφασή της να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και το έπραξε άμεσα, χωρίς να υπολογίσει προσωπικό ή πολιτικό κόστος. Μπλόκαρε την υλοποίηση της σύμβασης, προχώρησε σε νέες συνομιλίες με την ανάδοχο εταιρεία και όταν έγινε απολύτως φανερό πως τίποτε θετικό δεν πρόκειται να προκύψει για την ομοσπονδία την κατήγγειλε εκεί που έπρεπε και ετοιμάζεται για ένα σκληρό δικαστικό αγώνα με την πεποίθηση πως έχει όλα τα δίκια του κόσμου με το μέρος της.
Το ίδιο, ακριβώς, θα πράξει και με όσους ευθύνονται για την υπόθεση, είτε αυτό αρέσει, είτε όχι.

Μνημόνιο ΠΣΑΠ και Επαγγελματικών Λιγκών

Στο περιθώριο της σκληρής οικονομικής κρίσης, που πλήττει τη χώρα, οι συμβάσεις, δηλαδή τα συμβόλαια,  στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έδειχναν να υποφέρουν σημαντικά, ως προς την έγκαιρη και καθολική εξυπηρέτησή τους.
Τα αιτήματα, προφορικά και έγγραφα, των επαγγελματικών ενώσεων για τη ρύθμιση πλευρών της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας ( υπογράφτηκε το 2009) στο πνεύμα της νέας εποχής και εντός της προσπάθειας εξορθολογισμού των  οικονομικών δεδομένων των επαγγελματικών κατηγοριών, ήταν πολλά και καθημερινά. Οι πιέσεις «να βρεθεί μια λύση για να μην κλείσουν εταιρείες» συνεχείς. Όλες εδράζονταν σε πραγματικά περιστατικά και γεγονότα που αποδείκνυαν, πως οι παλιές συμφωνίες δεν μπορούσαν πλέον να ισχύουν, ούτε να εξυπηρετηθούν.
Οι διαδικασίες για την σύγκληση διάσκεψης των εταίρων (Επαγγελματικές Λίγκες και ΠΣΑΠ) ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές και ήταν πολύωρες, πολυήμερες και σκληρές. Η Ε.Π.Ο. παρούσα σε όλες, με κομβικής σημασίας παρεμβάσεις και με εμφανή τη διάθεση να υπάρξει συμφωνία προς όφελος όλων των πλευρών είδε, τελικά, την επιλογή της να δικαιώνεται.
Με την πολύτιμη συνδρομή του Π.Σ.Α.Π. και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις όλων των πλευρών η συμφωνία ολοκληρώθηκε, κυρώθηκε από τα αρμόδια όργανα και πια λειτουργεί κανονικά.

Αναδιάρθρωση κατηγοριών

Ήδη από τον Απρίλιο 2011, επί προεδρίας  του κ. Πιλάβιου, είχε αποφασιστεί, ομόφωνα, από το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. η αναδιάρθρωση, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, του πρωταθλήματος της Δ΄ Εθνικής κατηγορίας. Στη συζήτηση που τότε έλαβε χώρα και υπάρχει στο αντίστοιχο, εγκαίρως διανεμημένο πρακτικό, τόσο από την πλευρά της ΕΠΟ όσο και από αυτή του εκπροσώπου της Ένωσης Β΄- Γ΄ Εθνικής κατηγορίας εκφράστηκε η ευχή η αναδιάρθρωση αυτή να συνδυαστεί με μια ανάλογη στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Το πρόβλημα που τότε υπήρχε και λειτουργούσε ανασταλτικά          ήταν το θεσμοθετημένο νομικό καθεστώς (ΠΑΕ και ΤΑΠ) των ομάδων της Γ΄ Εθνικής.
Καθώς η διαδικασία αναδιάρθρωσης της Δ΄ Εθνικής εξελίσσονταν ομαλότατα η Πολιτεία, με θεσμική παρέμβασή της τον Ιανουάριο 2013 (Ν. 4115/2013) τροποποίησε το καθεστώς των ομάδων της Γ΄ Εθνικής σε απολύτως ερασιτεχνικό, προσφέροντας στην Ομοσπονδία μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει στην συνένωση δύο ερασιτεχνικών κατηγοριών από την αγωνιστική περίοδο 2013/2014. Η συνένωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2013 στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. με αριθμό 11 , με θέμα την τροποποίηση των κανονισμών και έκτοτε ισχύει.
Η εξέλιξη αυτή κρίνεται απολύτως ικανοποιητική για το ελληνικό ποδόσφαιρο, διαμορφώνει ένα πιο υγιές τοπίο στις εθνικές κατηγορίες, μειώνει το κόστος λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αναβαθμίζει σημαντικά την ερασιτεχνική εκδοχή του αθλήματος, που τόσο καιρό η Ομοσπονδία αναζητούσε τρόπους να την πετύχει.

Αδειοδότηση  Ομάδων
Κορυφαία διαδικασία, σε ετήσια βάση  η οποία περιβάλλεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, από μύθους και κατασκευές ενόχων.
Η διοίκηση έθεσε ως στόχο να αναβαθμίσει τη διαδικασία, να εξηγήσει σε όλους τα όρια και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και να σταματήσει, εν τη γενέσει τους, τις όποιες αμφισβητήσεις της διαδικασίας.
Πέτυχε απολύτως σε όλα με την πολύτιμη βοήθεια του Τμήματος Αδειοδότησης.
Στην εξέλιξη των διαδικασιών ζήσαμε αντικρουόμενες αποφάσεις των Επιτροπών Αδειοδότησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό,
Πιστή στην απόφασή της να μην εμπλακεί σε καμία περίπτωση στις αποφάσεις των Επιτροπών, να στηρίξει την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία τους η ΕΠΟ αποδέχθηκε τις αποφάσεις τους όποιες και αν ήταν αυτές. Σήμερα, περηφανεύεται να υποστηρίξει ότι διαθέτει ένα αποδεκτό, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, Τμήμα Αδειοδότησης, οι εισηγήσεις και το επίπεδο αξιοπιστίας του οποίου πανηγυρικά επιβεβαιώθηκαν και εκτός συνόρων.
Στρεφόμενη δε προς κάθε πλευρά, που μπορεί ακόμη και σήμερα να αισθάνεται πως μια απόφαση εσωτερικού ή διεθνούς οργάνου δεν είναι σύμφωνη με τα όσα η ίδια πιστεύει για το φάκελό της την καλεί να αποδεχθεί εγγράφως την άρση της εμπιστευτικότητας και την δημοσιοποίηση του φακέλου της.
Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά επικοινωνιακά κόλπα, παλιάς κοπής που δεν πείθουν πια ούτε τις οργανωμένες θύρες οπαδών.

Εθνικές Ομάδες
Στην Τουρκία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για ομάδες κάτω των 20 ετών η εθνική μας ομάδα, πρωτάρα στη διοργάνωση, στρέφει ήδη όλα τα φώτα πάνω της με τις εμφανίσεις της. Σήμερα είναι ο τρίτος αγώνας της και όλοι περιμένουμε να επιβεβαιωθεί η πρόκρισή της στην επόμενη φάση. Η μεγάλη Εθνική βρίσκεται στη διαδικασία πρόκρισης σε μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση με τις ελπίδες της ακέραιες και αποτελεί κοινό τόπο η πεποίθηση πως στο τέλος θα τα καταφέρει και πάλι. Πρόοδο, μεγαλύτερη του αναμενομένου παρουσίασαν οι εθνικές ομάδες του γυναικείου ποδοσφαίρου και των ειδικών μορφών ποδοσφαίρου (Σάλας και Beach Soccer), την ώρα που τα αντίστοιχα πρωταθλήματα είτε διατελούν εν υπνώσει είτε απλώς δεν υπάρχουν και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να ξεκινήσουν οργανωμένα, με άξονα τις ΕΠΣ και την κατακτημένη τεχνογνωσία της ΕΠΟ στην οργάνωση και διεξαγωγή τους.

Να σημειώσουμε πως οι εθνικές ομάδες γυναικών σε όλες τις ηλικίες ανταποκρίθηκαν θετικότατα σε προσκλήσεις για την ανάπτυξη του αθλήματος σε όλη τη χώρα.

Οικονομικά / Επιχορηγήσεις ΕΠΣ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ευθέως ανάλογη με αυτή της χώρας. Ύφεση, περικοπές έως ακυρώσεις επιχορηγήσεων και μια προφανής διάθεση για καλά λόγια αλλά με μικρό έως ελάχιστο αντίκρισμα. 

Η επιχορήγηση της περιόδου 2013 ανακοινώθηκε στο ύψος του ενός εκατομμυρίου πενήντα χιλιάδων ευρώ και μέχρι σήμερα οι Ενώσεις δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ, καθώς δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της ΕΠΟ.

Αντικαταστατικές μάλιστα ενέργειες με δικαστικές διαδικασίες σε εξέλιξη οδήγησαν την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού να ανακαλέσει ακόμη και την απόφαση εκταμίευσης τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ και αυτή τη στιγμή η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις να αγνοούν πότε θα επανέλθει η κανονική διαδικασία εκταμίευσης του ποσού που έχει ανακοινωθεί.

Σε όλο αυτό το διάστημα η ίδια η ΕΠΟ με ίδια έσοδα επεχείρησε να καλύψει ανάγκες έκτακτης περισσότερο φύσεως. Θα εξακολουθήσει να το κάνει στο βαθμό που μπορεί χωρίς να βαρυγκομάει, καθώς οι Ενώσεις είναι που ζουν και λειτουργούν το ποδόσφαιρο και σε αυτές πρέπει κάθε δυνατή βοήθεια.
Σημειώνω πως η ΕΠΟ είχε θετική χρήση για τη χρονιά που πέρασε ακόμη και μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Αθλητικός Νόμος (απόπειρα που αποσύρθηκε)
Πρόκειται για μια απόπειρα να επανέλθει από το παράθυρο η παλιά τάξη πραγμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με επικεφαλή μια ομάδα «ειδικών και συμβούλων» που κατοικοεδρεύουν με διάφορες ιδιότητες στα κτίρια και διαρκώς επιθυμούν την επάνοδο στο παλιό καθεστώς με την Πολιτεία να ελέγχει μέχρι και τις εκλογές του σωματείου της Άνω Ραχούλας.
Για την ομάδα αυτή ότι διαμορφώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το ν. 3479/2006 που θεσμοθέτησε το αυτοδιοίκητο θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως. Στο πνεύμα αυτό ξεκίνησαν τις διαδικασίες κωδικοποίησης της αθλητικής νομοθεσίας έχοντας κατά νου, όπως αποδείχθηκε από το προσχέδιο που κυκλοφόρησε, να εγκλωβίσουν τον τότε Υφυπουργό και την ΕΠΟ στην πιο στείρα και κρατικίστικη λογική για την οργάνωση και λειτουργία του ποδοσφαίρου.
Η άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στις αιτιάσεις της Ομοσπονδίας για την απόσυρση του σχεδίου διατήρησε τις σχέσεις ΕΠΟ – Πολιτείας σε καλό επίπεδο και ακύρωσε μια έντονη κρίση που ήταν έτοιμη να εξελιχθεί.

Νέες χορηγικές συμβάσεις
Σε ένα οικονομικό περιβάλλον ύφεσης  για έκτη συνεχή χρονιά και τεράστιας απώλειας εισοδημάτων η ΕΠΟ πέτυχε να εξακολουθήσει να βρίσκεται εντός της αγοράς ως αποδέκτης χορηγιών και συνεργάτης μεγάλων εταιρειών της χώρας.
Με αξιοπιστία, πολύ καλή, επαγγελματική θα έλεγα, δυνατότητα υλοποίησης των συμφωνιών, αυξανόμενη με το χρόνο θετική δημόσια εικόνα παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται η Ομοσπονδία είναι δυνατός εταίρος μεγάλων οικονομικών και παραγωγικών εταιρειών με πολλαπλά οφέλη για το άθλημα.

Οι νέες χορηγικές συμβάσεις που υπογράφτηκαν και οι συμβάσεις τηλεοπτικής εκμετάλλευσης ποδοσφαιρικών προϊόντων αποδεικνύουν τη δυναμική της Ομοσπονδίας ακόμη και στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας.
Προσδοκούμε σε αντιστροφή των δεδομένων σύντομα ώστε να ετοιμαστούμε να εκμεταλλευτούμε τα νέα δεδομένα με νέα προϊόντα και βελτιωμένη δημόσια εικόνα.
Η ΕΠΟ ετοιμάζει ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει τις Ενώσεις να αποκτήσουν τεχνογνωσία και πρόσβαση στις μορφές μάρκετιγκ και να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Σημειώνω πως η Ομοσπονδία είχε θετική χρήση στη χρονιά που πέρασε, γεγονός που αποδεικνύει σωστή χρήση των οικονομικών μεγεθών από τη διοίκηση.
Συμφωνία με FIFA για σωματεία ιδρυτικά ΠΑΕ που υποβιβάστηκαν σε επαγγελματικές κατηγορίες
Η απειλή από την πλευρά της παγκόσμιας ομοσπονδίας να παρεμβαίνει αποφασιστικά και σκληρά στις περιπτώσεις όπου ερασιτεχνικά σωματεία ιδρυτικά των ΠΑΕ κληρονομούσαν οφειλές προς αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές και προπονητές υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η FIFA λειτουργώντας με βάση τους δικούς της κανόνες δεν αντιλαμβάνονταν την ιδιαιτερότητα της μετάβασης από ένα νομικό καθεστώς σε ένα άλλο, ούτε, πολύ περισσότερο, την πρόβλεψη του νόμου 2725/1999, που θεωρεί πως το ιδρυτικό ερασιτεχνικό σωματείο δεν κληρονομεί καμία οικονομική οφειλή της ΠΑΕ.
Χρειάστηκε η ΕΠΟ να ταξιδέψει δύο φορές στη Λωζάννη , να εξηγήσει δια ζώσης στους αρμόδιους την παγκόσμια ιδιαιτερότητα του ελληνικού νόμου και να ζητήσει ειδικό καθεστώς, έστω και… προφορικώς, για τις ελληνικές ομάδες.
Τι συμφωνήθηκε; Ότι από την ώρα που μια ΠΑΕ ολοκληρώνει τη διαδικασία εκκαθάρισης και πλέον δεν υφίσταται ούτε τυπικά το ερασιτεχνικό σωματείο δεν κληρονομεί καμία οφειλή.
Για το λόγο αυτό άλλωστε η Πολιτεία θεσμοθέτησε, με παρέμβαση της ΕΠΟ,  τρίμηνη διαδικασία εκκαθάρισης των ΠΑΕ που υποβιβάζονται σε ερασιτεχνική κατηγορία αντί αυτής των τριάντα μηνών που προβλέπονταν παλαιότερα.
Το θετικό αναμφισβήτητα πρόσημο της περιόδου που πέρασε από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν μπορεί να καλύψει σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία και τα οποία επηρεάζουν αρνητικά  την ίδια ως οργανισμό, τα στελέχη της και αποτελούν τροχοπέδη στο έργο της.
Η Ε.Π.Ο. από την επομένη των εκλογών έως και σήμερα ( και κανείς δεν ξέρει έως πότε) έχει τεθεί, επί της ουσίας, σε  εισαγγελικό έλεγχο  εξαιτίας επιλογών και κινήσεων που προέρχονται τόσο από το εσωτερικό της όσο και από τρίτους.
Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν όλο αυτό το διάστημα, η εντονότατη παρουσία εισαγγελικών λειτουργών που ερευνούν πτυχές της λειτουργίας της, οι ακραίες επικλήσεις αρμοδιοτήτων που ακουμπάνε ακόμη και την ουσία του αυτοδιοίκητου είναι η κατάληξη ενός οργανωμένου σχεδίου, που έχει αφεντικά και υπηρέτες.
 Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να πούμε ονόματα. Όλοι έχετε καταλάβει για ποιους πρόκειται, τι τους συνδέει, τι είναι αποφασισμένοι να κάνουν και ποια υπηρετική σχέση τους χαρακτηρίζει.
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει όμως είναι ένα. Κανείς στη διοίκηση της ΕΠΟ, στο σώμα των Ενώσεων, στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να τους επιτρέψει να επιβάλουν το πισωγύρισμα που ονειρεύονται.
Η Ε.Π.Ο. θα υπερασπιστεί την ύπαρξή της, το μέλλον της και την πρόοδο του αθλήματος με όλες τις δυνάμεις της. Στο τέλος η Ομοσπονδία θα είναι η νικήτρια.
Η δύναμη που αντλούμε όλοι όσοι υπερασπιζόμαστε το παρόν και το μέλλον της Ομοσπονδίας είναι τεράστια και δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει.
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε σύντομα, εντός και εκτός αιθουσών και πάντα στο ανοιχτό πεδίο της εμπιστοσύνης των Ενώσεων και της απόλυτης υπεράσπισης του Καταστατικού της Ε.Π.Ο., της FIFA και της UEFA.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Προγραμματισμός

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια τηλεγραφική παρουσίαση πλευρών της δραστηριότητας της Ομοσπονδίας που προγραμματίζονται για την επόμενη περίοδο:
Να συνεχίσουμε τη διαδικασία  της αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, με έμφαση στις επαγγελματικές κατηγορίες και την αποφασιστική συνδρομή των επαγγελματικών ενώσεων
Ομοσπονδία και επαγγελματικές Ενώσεις να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν για να προτείνουν προς θεσμοθέτηση από την Πολιτεία ένα νέο επενδυτικό νόμο για το ποδόσφαιρο σε αντικατάσταση όλων εκείνων των διατάξεων που ισχύουν σήμερα.
Η τεράστια ανάπτυξη των εθνικών ομάδων και οι μεγάλες ανάγκες που δημιουργούνται μας οδηγούν στο να ξαναδούμε τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των προπονητικών υποδομών εθνικών ομάδων, καθώς είναι σε όλους αποδεκτό πως μια σύγχρονη Ομοσπονδία χρειάζεται ένα σύγχρονο κέντρο για να καλύπτει το σύνολο των δραστηριοτήτων της.
Μεγάλο κομμάτι του μέλλοντος του αθλήματος ανήκει δικαιωματικά στις ειδικές μορφές του αθλήματος, στις οποίες εντάσσεται και το γυναικείο ποδόσφαιρο. Η ανάπτυξη των ειδικών μορφών ποδοσφαίρου θα αυξήσει τη διεισδυτικότητα του αθλήματος και σε άλλες πληθυσμιακές και οικονομικές κατηγορίες και θα ενισχύσει το ρόλο της Ομοσπονδίας με πολλαπλά οφέλη
Το ποδόσφαιρο θα ψάξει να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης, που θα του επιτρέψουν την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του, με όφελος ειδικά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η Ομοσπονδία θα ξεκινήσει να τις διερευνά, σε συνεργασία με την FIFA, την UEFA  και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλουμε οι Ενώσεις  να μπορούν να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις οικονομικές ανάγκες και να αναπτύσσουν νέες μορφές χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους. Από την πλευρά της η ΕΠΟ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να μην αντιμετωπίσουν οι Ενώσεις μεγάλα προβλήματα.
 Όσο πιο γρήγορα γίνεται πρέπει να οδηγηθούμε στην θεαματική αλλαγή του πλαισίου αστυνόμευσης αγώνων.  Η Αθλητική Αστυνομία που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της UEFA, η θεαματική ανατροπή στη νοοτροπία και στο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα, η αλλαγή του ρόλου της αστυνομίας, ο κεντρικός έλεγχος των δυνάμεων της ιδιωτικής ασφάλειας και οι βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου για αντιμετώπιση της διαφθοράς και των προσυνεννοημένων αγώνων  είναι πλευρές του ίδιου θέματος για τις οποίες η ΕΠΟ χρειάζεται να παρέμβει αποφασιστικά
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έκανε, με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες, οχτώ μήνες πριν, την διοικητική επιλογή του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η επιλογή αυτή δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω από κανένα, όποιος και αν είναι αυτός, ότι και αν πιστεύει.
Επιλογή της διοίκησης είναι η ηρεμία και η συνεργασία όλων των πλευρών για τον απαραίτητο ανασχεδιασμό και την προκοπή του αθλήματος.
Το χέρι μας είναι απλωμένο για τον καθένα που θέλει να ακούσει το λόγο μας και να συνεργαστεί ισότιμα μαζί μας.
Οι υπόλοιποι απλώς θα μας βρουν μπροστά τους.

Σας ευχαριστώ».