Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Σε δημόσια διαβούλευση το προκαταρκτικό στάδιο της μελέτης  για το Γ.Π.Σ. της Δ.Ε. Νέας Αρτάκης
 
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η προκαταρκτική πρόταση της μελέτης για το «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δημοτικής Ενότητας Νέας Αρτάκης Δήμου Χαλκιδέων», που ήδη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκιδέων (www.dimos-xalkideon.gr).
Η παρουσίασή της έγινε το βράδυ της Παρασκευής, 17ης Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Αρτάκης, από την μελετήτρια Μαρία Αλεξάκη, σε ειδική συγκέντρωση ενημέρωσης, καταγραφής απόψεων και κατάθεσης
προτάσεων που συγκάλεσε η Δημοτική Κοινότητα Νέας Αρτάκης,
Το θέμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των πολιτών και των φορέων της....
περιοχής. Η αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος ήταν κατάμεστη. Ενώ το «παρών» έδωσε και ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Το ΓΠΣ συνιστά κατ’ ουσία τοπικό χωροταξικό της Νέας Αρτάκης.
Αφού σκοπεύει στη ρύθμιση του χώρου των εντός και εκτός σχεδίου περιοχών, παρέχοντας το πλαίσιο για τη χωρική οργάνωσή τους. Σε οικιστικούς υποδοχείς (υφιστάμενους και προς πολεοδόμηση), ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων (βάσει των παραγωγικών τομέων) και περιοχές ειδικής προστασίας (φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος).
Με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και τις τοπικές ανάγκες, δυνατότητες και καταλληλότητες.
Στο καθορισμένο από το νόμο θεσμικό πλαίσιο εκπόνησής του.
Και σε εναρμόνιση με τους γενικότερους στόχους του υπερκείμενου στρατηγικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της Περιφέρειας και σε εξειδίκευσή των κατευθύνσεών του στο επίπεδο του Καλλικρατικού Δήμου
και ειδικότερα, της Δημοτικής Ενότητας.
Το παρουσιασθέν -και υπό διαβούλευση- πρώτο στάδιο της μελέτης περιλαμβάνει την καταγραφή, επισκόπηση και ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, τη διάγνωση των προβλημάτων, την ανίχνευση των τάσεων και των μελλοντικών προοπτικών και τη διατύπωση της προκαταρκτικής πρότασης χωροταξικής ρύθμισης της περιοχής.
Προκαταρκτική πρόταση που:
Α. Τακτοποιεί από πολεοδομική άποψη την πόλη και παρουσιάζει τις πρέπουσες εντός οικισμού παρεμβάσεις αναβάθμισης, μέσω του μηχανισμού των αναπλάσεων.
Ενώ, χαρακτηρίζει οικιστικές περιοχές, ικανοποιώντας τις ανάγκες ένταξης στο σχέδιο πόλης, με επέκτασή του κυρίως στον άξονα Ν. Αρτάκης – Βατώντα και δευτερευόντως προς Χαλκίδα και Ψαχνά.
Β. Προσδιορίζει τη δημιουργία των αναγκαίων τεχνικών έργων, λαμβάνοντας ως δεδομένο τον άξονα της παράκαμψης Χαλκίδας και αποδεχόμενο μίνι περιφερειακό δρόμο που συνδέεται με τον κεντρικό δρόμοτης πόλης έως την κατασκευή του.
Καθώς και των απαραίτητες κοινωνικές υποδομές.
Γ. Οργανώνει τις ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων, γεωργικές και γεωργο-κτηνοτροφικές περιοχές (για προστασία από τη διάχυση ασύμβατων χρήσεων) και βιοτεχνικές ζώνες χαμηλής και μέσης όχλησης (στο πλαίσιο
εξορθολογισμού της υφιστάμενης κατάστασης).
Δ. Ρυθμίζει –εξισορροπητικά- τις περιοχές ειδικής προστασίας για τον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη, τη δασική φύση προς Δίρφη (με το καταφύγιο άγριας ζωής στη Γιαμίνα) και τους αρχαιολογικούς χώρους (με προτεραιότητα στην προϊστορικών ευρημάτων περιοχή Μάνικα).
Τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκαν και οι προοπτικές που έκαναν παραδεκτές οι μελετητές, δεν αμφισβητήθηκαν. Ενώ και η προκαταρκτική πρόταση που παρουσιάστηκε, έγινε κατ’ ουσία αποδεκτή.
Στην παρέμβασή του, ο Δήμαρχος προέβη σε επί μέρους παρατηρήσεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα για την όσο το δυνατόν μακρύτερα από τον οικισμό οριοθέτηση των βιοτεχνικών ζωνών, κατά τρόπο που να μην
ενοχλούν οικιστικές περιοχές και να μην προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα.
Παρατηρήσεις επί της προκαταρκτικής πρότασης υπέβαλαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Ν. Αρτάκης, Χαράλαμπος Κώσταρος και ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ν. Αρτάκης, Κώστας Τσεσμετζής.
 
Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Η προκαταρκτική πρόταση της μελέτης για το «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δημοτικής Ενότητας Νέας Αρτάκης Δήμου Χαλκιδέων», είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκιδέων (www.dimosxalkideon.
gr) και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής, με τις απόψεις και τις θέσεις τους, σε συνεργασία με την επιστημονική θεώρηση των μελετητών και την αυξημένη ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, καλούνται να συνδιαμορφώσουν την τελική πρόταση.
Θέσεις και απόψεις μπορούν να κατατίθενται στα γραφεία της Αντιδημαρχίας και της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αρτάκης, έως και τα τέλη Ιανουαρίου.
Μέσω του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, θα κωδικοποιηθούν και θα τεθούν υπ’ όψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο, μέσα στο Φεβρουάριο, θα συζητήσει και θα εγκρίνει τις
κατευθύνσεις για την επεξεργασία και σύνταξη της οριστικής πρότασης των μελετητών, την οποία και θα κληθεί να επικυρώσει.