Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ο Κλάουντιο Ρανιέρι

«Ομάδα υψηλού επιπέδου η Ελλάδα»

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στο συνέδριο ομοσπονδιακών προπονητών, που συνδιοργάνωσαν FIFA-UEFA και πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, ο Κλάουντιο Ρανιέρι μιλά για τις εντυπώσεις του και, φυσικά, για την Εθνική Ομάδα!

Τι εμπειρίες παίρνετε μαζί σας από το συνέδριο προπονητών;
Αυτά τα συνέδρια είναι πάντα πολύ ενδιαφέροντα, γιατί σε βοηθούν να μάθεις τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Γενικά, ο καθένας έχει τις ιδέες του, αλλά μαθαίνεις στοιχεία και στατιστικές σχετικά με τα γκολ που επιτυγχάνονται, με τα κόρνερ και ούτω καθεξής. Επίσης, έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις κάποιους φίλους συναδέλφους και όσοι συμμετέχουν σε τέτοια συνέδρια μπορούν να....
ανταλλάξουν απόψεις.

Μπορεί η ανταλλαγή απόψεων να επηρεάσει και την προσωπική προσέγγιση κάποιου προπονητή;
Ναι, πιστεύω είναι πιθανό. Οι πληροφορίες που εισπράττεις μπορούν να κάνουν έναν προπονητή να σκεφτεί κάποια πράγματα. Αυτό που παρακολουθήσαμε όλοι, ήταν σημαντικό. Για παράδειγμα, είδαμε ότι ο Νόιερ συμμετείχε αρκετά στην έναρξη των επιθέσεων και γι' αυτό χρειάζεσαι έναν τερματοφύλακα που να είναι καλός με την μπάλα στα πόδια. Αυτή είναι μια καλή βάση για έναν προπονητή, έτσι ώστε να δείξει πόσο σημαντικό στοιχείο είναι η ηρεμία με την μπάλα στα πόδια, ακόμα και από τον τερματοφύλακα.
 
Είστε ένας πολύ επιτυχημένος προπονητής σε συλλόγους υψηλού επιπέδου. Τώρα, ως ομοσπονδιακός, ποιες διαφορές αντιμετωπίζετε;
Όλα είναι διαφορετικά, διότι συναντάς τους παίκτες 3-4 ημέρες πριν από τα παιχνίδια, ενώ, μάλιστα, αυτοί προέρχονται από αγωνιστική δραστηριότητα και χρειάζεται να ανακτήσουν δυνάμεις. Συνεπώς, οι πραγματικές ώρες δουλειάς μαζί τους είναι περιορισμένες. Δεν υπάρχει χρόνος για πολλή προπόνηση. Αν είσαι προπονητής σε σύλλογο, μπορείς δύο ημέρες ύστερα από έναν αγώνα να τον αναλύσεις και να διορθώσεις κάποια πράγματα στην ομάδα σου. Ως ομοσπονδιακός, ωστόσο, δεν βλέπεις τους παίκτες σου μετά τον αγώνα, αλλά έπειτα από έναν μήνα. Τότε πρέπει και να δουλέψεις πάνω στα λάθη του προηγούμενου παιχνιδιού και να προετοιμαστείς για το επικείμενο. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα χρειάζεται να τα συνδυάσεις όλα. Επίσης, δεν έχεις τον έλεγχο των παικτών σου επί καθημερινής βάσεως και πρέπει να ταξιδεύεις συνέχεια, διότι στην Ελλάδα αγωνίζονται λίγοι διεθνείς παίκτες.   

Ποιο ήταν το κυριότερο κίνητρό σας για να αναλάβετε τη δουλειά του ομοσπονδιακού τεχνικού και ποιοι είναι οι στόχοι σας με την Εθνική Ελλάδας;
Η Εθνική Ελλάδας είναι ομάδα υψηλού επιπέδου. Πριν από δέκα χρόνια κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Διαθέτει μια στέρεα βάση, με επαγγελματίες, ομαδικό πνεύμα και στόχος είναι να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη.

Ένας νέος προπονητής, φέρνει μαζί του και νέες ιδέες. Τι αλλαγές θα δούμε, συγκρίνοντας την ομάδα με το παρελθόν;
Μιλώντας για αλλαγές, πάντα πρέπει να προχωράς βήμα προς βήμα, γιατί δεν υπάρχει αρκετός χρόνος με τους παίκτες. Μπορεί να έχεις εκατοντάδες ιδέες, αλλά σημασία έχει αν αυτές μπορούν να εφαρμοστούν από τους παίκτες. Ειδάλλως, δεν κάνεις σωστή δουλειά. Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να έχω παίκτες σε καλή φυσική κατάσταση, που φυσικά θα καταλαβαίνουν τις ιδέες μου στην προπόνηση.

Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι ως ομάδα δεν δέχεται εύκολα γκολ, αλλά ταυτόχρονα δεν σημειώνει πολλά γκολ. Αυτό το σημείο θα προσπαθήσετε να το βελτιώσετε;
Η Εθνικής έπαιζε μέχρι πρότινος με έναν φορ σε σχηματισμό 4-3-3. Το πρώτο μου βήμα είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα αγωνίζεται με δύο φορ και να προσπαθούμε να σκοράρουμε με αυτούς τους παίκτες, που έχουν έφεση στο γκολ. Αν δεν έχεις στην ομάδα σου σκόρερ, τι να τις κάνεις τις ιδέες σου; Ο φορ πρέπει να έχει το γκολ στο αίμα του, στη διαίσθησή του και να διαθέτει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να είναι κυνικός μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Αν δεν έχεις τέτοιους παίκτες, δεν έχεις και πολλές επιλογές. Είναι σημαντικό να αναζητάς τέτοιους παίκτες και να δεις αν ταιριάζουν στο σύστημα που εφαρμόζεις. 

Αρχίσατε με ήττα από την Ρουμανία. Πώς αξιολογείτε την απόδοση της ομάδας σας;
Μπορώ να πω ότι από τη μία πλευρά η παρουσία ήταν αρνητική ως προς το αποτέλεσμα, αλλά από την άλλη ήταν και θετική, διότι γνώριζα πριν από τον αγώνα ότι η ομάδα δεν ήταν καλά προετοιμασμένη. Πολλοί από τους παίκτες δεν είχαν δώσει καν φιλικό, είχαν αρχίσει να προπονούνται πριν από δέκα ημέρες. Το ελληνικό πρωτάθλημα είχε μόλις αρχίσει, ενώ το ρουμανικό βρισκόταν στην 6η αγωνιστική. Επίσης, ο αντίπαλός μας διέθετε παίκτες που είχαν αγωνιστεί στα προκριματικά του Champions League ή του Europa League. Επομένως, υπήρχε μια αξιοσημείωτη διαφορά στη φυσική κατάσταση. Είχα αυτό το στοιχείο κατά νου, αλλά στο τέλος ήταν κρίμα που χάσαμε το παιχνίδι.  

Τι πρέπει να βελτιώσετε για τον αγώνα σας με την Φινλανδία;
Πρώτα απ' όλα τη φυσική κατάσταση. Ελπίζω οι παίκτες μας να είχαν την ευκαιρία να παίξουν στις ομάδες τους. Αυτό είναι κι ένα επιπλέον θέμα: κάποιοι ποδοσφαιριστές δυστυχώς δεν επιλέγονται στους συλλόγους τους ως βασικοί. Ωστόσο, θα έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση. Γνωρίζουμε την Φινλανδία ως αντίπαλο. Θυμάμαι ότι το πρώτο παιχνίδι του Οτο Ρεχάγκελ, που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ήταν στην Φινλανδία, όπου η Ελλάδα ηττήθηκε 5-1. Αρα, είναι πάντα ένας δύσκολος αντίπαλος...    

Η ισοπαλία θα είναι αρκετή για την ομάδα σας ή χρειάζεται να νικήσει;
Η δική μου φιλοσοφία είναι ότι πρέπει να προσπαθείς να νικάς σε όλους τους αγώνες. Σύμφωνα με την ιταλική φιλοσοφία, στο τέλος είναι σημαντικό να μη χάσεις ένα παιχνίδι, αλλά εγώ αυτό που θέλω όταν αρχίζει η αναμέτρηση είναι να επιβάλουμε το παιχνίδι μας και να πάρουμε τη νίκη.

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που η Ελλάδα σήκωσε το τρόπαιο στην Πορτογαλία. Τι θυμάστε από εκείνον τον τελικό;
Θυμάμαι πάρα πολύ καλά όλο το τουρνουά. Η Ελλάδα ήταν η ομάδα που μας εξέπληξε όλους, υποθέτω. Επαιξε με προσοχή στην άμυνα και νικώντας με 1-0 ήταν αρκετό μέχρι τέλους. Υπήρχαν παίκτες με υπέροχη τεχνική δεξιότητα και τακτικά ήταν πολύ δυνατοί αμυντικά. Θυμάμαι μία ομάδα με τρομερό ομαδικό πνεύμα και υπερηφάνεια, που πάντα σκόραρε ένα γκολ, σε αντίθεση με τους αντιπάλους της.