Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΡΑΝΟΥ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

            Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία εορτάζουμε την «έξοδο» του Θεού από τον Εαυτό του για τη σωτηρία του κόσμου και του ανθρώπου, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η «έξοδος» του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας, για τις ανάγκες όλων των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας.
            Ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 20 Δεκεμβρίου 2014 και τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα της αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα για να ζητήσουν όχι για τους ίδιους, αλλά για τους πτωχούς αδελφούς μας.
            Για την σωστό συντονισμό του Εράνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος εξαπέστειλε την υπ’ αριθμόν 84 Εγκύκλιό του, η οποία θα .....
διαβαστεί στις Ενορίες τις δύο ερχόμενες Κυριακές (7 και 14 Δεκεμβρίου 2014), ενώ παράλληλα έχει προσκαλέσει σε τρεις διαφορετικές κατά τόπους Συνάξεις (Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στη Χαλκίδα, Τρίτη 9 Δεκεμβρίου στην Ιστιαία και Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου στο Προκόπι) όλους τους Ιερείς και εθελοντές στο φιλανθρωπικό αυτό έργο, όπου πρόκειται να δώσει τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου και να τους δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου.
            Ενημερώνουμε ότι η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με τη βοήθεια όλων των χριστιανών διέθεσε από τον Νοέμβριο 2013 έως και τον Οκτώβριο του 2014, ποσό της τάξεως των 1.983.482,20 € για το φιλανθρωπικό της έργο.
            Επίσης, η Τοπική μας Εκκλησία, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, απέδωσε φορολογία (φόρο μισθωμάτων 20%, φόρο ακίνητης περιουσίας (Φ.Α.Π.), φόρο επί κληρονομιών και δωρεών, τέλος χαρτοσήμου ενοικίων, ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στο Κράτος, το ποσό των 71.875,37 €.
Γνωρίζουμε καλά ότι οι ημέρες είναι εξαιρετικά δύσκολες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των δυσβάστακτων οικονομικών βαρών, που έχουν «γονατίσει» το Λαό μας, αλλά επειδή πάντοτε υπάρχουν και πιο φτωχοί από μας, αλλά και γιατί ως Τοπική Εκκλησία έχουμε καθαρό πρόσωπο και καθαρά χέρια, τολμούμε και ζητούμε όχι για εμάς, αλλά γι’ αυτούς τους πτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, οι οποίοι βρίσκουν κουράγιο, απαντοχή και σημαντική βοήθεια στην πάντοτε φιλόξενη, φιλάνθρωπη και ζεστή αγκαλιά της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Η 84Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,
 Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο είναι προέκταση της αγάπης προς τον Θεό. Αυτήν την αγάπη, που κινεί η Χριστιανική μας πίστη και όχι κάποια κοινωνική η ηθική υποχρέωση, καλούμαστε για άλλη μια φορά να εκδηλώσουμε μέσω του Εράνου της Αγάπης. Είναι ένα κίνημα, που σκοπό του έχει να παρακινήσει όλους μας. Εμάς, που επιθυμούμε να ονομαζόμαστε χριστιανοί, αλλά δεν πράττουμε σαν χριστιανοί, πολλές φορές. Μερικούς από εμάς, που δεν βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, όσο είναι καιρός. Που ζούμε μέσα στην απόλαυση, έστω και μικρή η λίγη, ενώ οι αδελφοί μας μέσα στη δυστυχία. Που πλουτίζουμε, αν και εκείνοι στερούνται. Που έχουμε υγεία, όμως κάποιοι άλλοι δεν χαίρονται την φροντίδα μας. Που χορταίνουμε, ντυνόμαστε και κοιμόμαστε ήσυχοι, παρ’ όλο που οι αδελφοί μας περιδιαβαίνουν τους δρόμους άστεγοι και γυμνοί.
   Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από έντονες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις. Λίγοι έχουν πολλά και πολλοί μόλις αποζούν. Προκαλούμε, λοιπόν, εκείνους που έχουν πολλά να γίνουν εύσπλαγχνοι Σαμαρείτες. Αλλά και εκείνοι που δεν έχουν, ας μιμηθούν εκείνη τη δύσμοιρη χήρα, που όμως σώθηκε δίνοντας το δίλεπτό της, δηλαδή το υστέρημά της.
Η Τοπική μας Εκκλησία, μέσω του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και των Ενοριακών, καθώς και των ευαγών Ιδρυμάτων της, προσφέρει έργα φιλανθρωπίας, τα οποία τόσο καλά γνωρίζετε και στηρίζετε και ενισχύετε ηθικά και υλικά.
Αισθάνομαι, ως εκ τούτου, την υποχρέωση, αφ’ ενός μεν να Σας ενημερώσω ότι, το ποσό που δαπάνησε η Ιερά Μητρόπολις μας στα έργα της φιλανθρωπίας, από 1ης Νοεμβρίου 2013 έως και 31 Οκτωβρίου 2014, ανέρχεται στα 1.983.482,20 €, αφ’ ετέρου δε, να Σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την εμπιστοσύνη και την αγάπη Σας.
Και φυσικά Σας παρακαλώ να ενισχύσετε γενναιόδωρα και τον εφετινό έρανο της αγάπης. Ο πόνος μας κυκλώνει από παντού. Ας τον κυκλώσουμε κι εμείς με την αγάπη μας.
Η χάρη και το έλεος του φιλανθρώπου Κυρίου μας να είναι μαζί Σας πάσας τας ημέρας της ζωής Σας.
Με πατρική στοργή
Ο    Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ
† ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ