Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ Ν. Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ κυρό ΝΙΚΟΛΑΟ (ΣΕΛΕΝΤΗ)

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εφέτος, τεσσαράκοντα ετών (1975-2015), από της προς Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου  Χαλκίδος κυρού  ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Σελέντη), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, τιμώντας τον μακαριστό Προκάτοχό του και Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, διοργάνωσε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 το απόγευμα, Εκδήλωση στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια της Εκδήλωσης, ο εξαίρετος φιλόλογος και συγγραφεύς κ. Νικόλαος Δ. Τριανταφυλλόπουλος μίλησε στους 100 περίπου ανθρώπους, οι οποίοι προσήλθαν και τίμησαν την Εκδήλωση αυτή, μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης... Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, με θέμα: «ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Η ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΕΛΕΝΤΗ».
Ο εκλεκτός ομιλητής, μελετητής του Παπαδιαμαντικού έργου, «ξεδίπλωσε» την ψυχή του, αναφερόμενος στο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Νικολάου και στο πώς συνετέλεσε, αναθέτοντάς του το 1971 να πραγματοποιήσει στον ίδιο χώρο, όπου τότε στεγαζόταν το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, ομιλία για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και να σταθεί έτσι η ουσιαστική αφορμή για την σπουδή του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου στο Παπαδιαμαντικό έργο.
Παράλληλα, ανέλυσε αριστοτεχνικά το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Έρως – Ήρως», όπως έιχε κάνει και στην εκδήλωση του 1971, παρόντος τότε του Μητροπολίτου Νικολάου και καθήλωσε κυριολεκτικά τους ακροατές.
Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Τριανταφυλλόπουλο για την «μυσταγωγία», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, που χάρισε στους ακροατές, όπως και τον Σεβασμιώτατο άγιο Σιατίστης κ. Παύλο για την παρουσία του, αλλά και όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν  και με αυτό τον τρόπο την ιερά μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Νικολάου Σελέντη.