ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Σχετικά με τις απολύσεις από την εταιρία SABO Hellas S.A. εργαζομένων και εκλεγμένου εκπροσώπου εργαζομένων και τη μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
Από τις 21 Δεκέμβρη 2015 η εταιρία SABO Hellas S.A. προέβη σε απολύσεις εργαζομένων με το αιτιολογικό των περικοπών προσωπικού λόγω των δυσκολιών που όπως ισχυρίζεται έχουν προκύψει από τη μείωση του τζίρου της. Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα η εν λόγω εταιρεία είχε επιβάλλει καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας, με τις υπερωρίες και τις περικοπές αδειών να έχουν γίνει καθεστώς, ώστε να διεκπεραιωθεί η παραγωγή. Παράλληλα ...
προωθεί την απασχόληση μέσω δελτίων παροχής υπηρεσιών και ανάθεσης σε εργολάβο προκειμένου να απαλλαγεί από τα όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων έχουν μείνει. Την ίδια στιγμή διαφημίζει την επενδυτική της δραστηριότητα, η οποία σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία το 2014 της απέφερε κέρδη προ φόρων 6,9 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2013. Επίσης παραδέχεται την επέκταση της δραστηριότητάς της σε διάφορους τομείς πέρα του κύριου αντικειμένου της (πχ σκουπίδια, εξοπλισμοί εργοστασίων) προκειμένου όπως λέει να πετύχει διασπορά του επιχειρηματικού της ρίσκου.
Ανάμεσά στους απολυμένους εργαζόμενους είναι και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Εύβοιας και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Ασημίνα Καραμπέτσου. Η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ ο νόμος 1264/82, που απαγορεύει ρητά την καταγγελία σύμβασης εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων και μάλιστα προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία της επιτροπής του άρθρου 15.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Χαλκίδας στο πόρισμά του με ημερομηνία 27/1/2016 αναφέρει με σαφήνεια ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο παράβασης του άρθρου 4 του Ν. 1264/82 και συστήνει στην επιχείρηση την ανάκληση της απόλυσης της συνδικαλίστριας. Επίσης το Υπουργείο Εργασίας στο πρακτικό συμφιλιωτικής διαφοράς με ημερομηνία 7/3/2016 επαναβεβαίωσε τη συμφωνία με το περιεχόμενο του Δελτίου Εργατικής Διαφοράς του Τ.Ε.Ε.Σ Ευβοίας και συνέστησε, για μια ακόμη φορά, στον εργοδότη την επαναπασχόληση της συνδικαλίστριας. Ταυτόχρονα διαπιστώνει ότι “η εργοδοτική πλευρά δεν κατέθεσε οποιαδήποτε συμβιβαστική /συμφιλιωτική πρόταση στην εν εξελίξει διαδικασία, καίτοι ενημερώθηκε για την ισχυρή πιθανότητα ευνοϊκής για την απολυμένη δικαστικής έκβασης της υπόθεσης”.
Παρ' όλες τις διαπιστώσεις όμως και των δύο κρατικών μηχανισμών, μέχρι σήμερα δεν έχει επιστρέψει στη δουλειά της η συγκεκριμένη εργαζόμενη.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
• Τι μέτρα θα πάρει για την ανάκληση των απολύσεων στην εν λόγω εταιρεία και τη διασφάλιση του δικαιώματος των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι μέσα από μπλοκ παροχής υπηρεσιών ή εργολαβίες;
• Τι μέτρα θα πάρει για να επιστρέψει στην εργασία της το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Εύβοιας και πρόεδρος της Ένωσης ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Ασημίνα Καραμπέτσου, κατ’ εφαρμογή του νόμου 1264/82;
• Σε τι ύψος έχει χρηματοδοτηθεί ο εν λόγω Όμιλος μέχρι σήμερα από Κοινοτικούς ή Εθνικούς πόρους και με ποιους όρους;
Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Γκιόκας
Κώστας Στεργίου