Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΕΤΕΛΕΣΘΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 το βράδυ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας του ιατρού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.
Στην ακολουθία του Εσπερινού τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι Αρχιμ. π. Νικόδημος Πόγκας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, Αρχιμ. π. Χριστόδουλος Μάνιας, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος, ....
Αρχιμ. π. Νεκτάριος Ευγενικός, Εφημέριος-Ιεροκήρυκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Βογιατζής, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, οι Εφημέριοι του Ιερού Ναού Αρχιμ. π. Συμεών Ηλιοδρομίτης - Προϊστάμενος και Διευθυντής του Γηροκομείου Χαλκίδος, Οικονόμος π. Ιωάννης Φαφούτης, Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Καλαφάτης και οι Διάκονοι π. Νικόλαος Πριμηκύριος και π. Ευγένιος Τσάλλας.    
Μάλιστα, κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας, εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν για να προσκυνήσουν το απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο φυλάσσεται μόνιμα στον Ι. Ναό σε ειδικό προσκυνητάρι.
Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κόλλυβο του Αγίου και απηύθυνε λόγο πνευματικού καταρτισμού αναφερόμενος στο βίο του νεοφανούς Αγίου Λουκά του ιατρού και ιδιαίτερα στις πολλές εξορίες που υπέστη κατά την επίγεια βιοτή του από το αθεϊστικό καθεστώς της χώρας του.
Επίσης, τελέσθηκε Τρισάγιο για τον Μακαριστό Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ Γέροντος Λίμνης Ευβοίας, Γέροντα Κύριλλο Γεραντώνη, αναφερθείς στο εκκλησιαστικό του φρόνημα και ήθος.   
Το Ιερό Αναλόγιο κατόπιν ευγενούς παραχώρησης από τους Ιεροψάλτες του Ι. Ναού, διηκόνησαν οι Ιεροψάλτες και Αναγνώστες κ. Ελευθέριος Πνευματικός και κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Όλη η Ιερά αγρυπνία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μ. Χαλκίδος στους 97,7 μεγακύκλους των fm.