Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Δελτίο τύπου 

Με αφορμή τη συζήτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο  Χαλκίδας, για την ανάκληση της απόφασης  χωροθέτησης στο ΠΕΙ Δοκού Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επισημαίνει:
Διαχρονικά και σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται, δημιουργεί προβλήματα, αναδεικνύεται σε παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Το βασικό εμπόδιο, ήταν και είναι η αξία των σκουπιδιών. Το κεφάλαιο έγκαιρα αναγνώρισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού, γι’ αυτό το ενέταξε στις προτεραιότητές του, ως προνομιακό χώρο επενδύσεων που αποδίδουν ασφαλή κέρδη.  Το περιβάλλον, η Δημόσια Υγεία, το κόστος για το λαό, ....
γι’ αυτούς είναι έννοιες ξένες. Για την επίτευξη του στόχου τους είχαν πολλούς συμπαραστάτες σε τοπικό επίπεδο και κεντρικό επίπεδο. 
Μέρος του συνολικότερου προβλήματος είναι η χωροθέτηση. Δεν είναι θέμα τεχνικό αλλά βαθιά πολιτικό. Θεωρούμε αστείο τον ισχυρισμό της Δημοτικής Αρχής ότι ήταν «ελιγμός» η επιλογή στο ΠΕΙ Δοκού και επίσης επισημαίνουμε ότι και η αναφορά στα 900 στρέμματα στα Γυρίσματα Αφρατίου είναι μια αυθαίρετη επιλογή χωρίς να στηρίζεται σε κανένα δεδομένο, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων υλοποιεί όλες τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Βασικοί στόχοι και του νέου ΕΣΔΑ είναι η όλο και μεγαλύτερη και σε βάθος και σε έκταση ιδιωτικοποίηση του τομέα, η παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, η πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου  και η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  για να μη χάσει το λαϊκό  έρεισμα, αφήνει περιθώρια  – δήθεν – επιλογών στους Δήμους.
Αυτά τα περιθώρια αγωνιζόμαστε να αξιοποιήσουμε και στην περίπτωση του Δήμου Χαλκίδας, που έτσι θα απομακρύνει τη λογική της ιδιωτικοποίησης μιας τόσο σημαντικής υπηρεσίας όπως η καθαριότητα.
 Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή, συμφωνώντας με την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση, ξεθεμελιώνει αργά, σταθερά και με μέθοδο κάθε οργανωμένη δομή στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, συμμετέχει στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε.  
Η πραγματικότητα είναι, πως, ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε αποτελεί τον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησης και πως συμβάλλει στην εμπορευματοποίηση της κοινωνικά αναγκαίας υπηρεσίας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Στην εμπέδωση της ανταποδοτικότητας. 
Ο ΦοΔΣΑ λειτουργεί με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και καθορίζει ουσιαστικά ανεξέλεγκτα ό,τι αφορά τη λειτουργία του, αλλά και την τιμολογιακή του πολιτική, που επιβαρύνει τελικά τον λαό. 
Ήδη με βάση το  νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, θα κληθούν τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν επιπλέον για το αυξημένο κόστος επεξεργασίας που από 10 ευρώ θα πάει στα 50 ευρώ ο τόνος, για το υψηλό αυξημένο κόστος αποκομιδής, για το χαράτσι ταφής, για τα πρόστιμα που πληρώνουν οι δήμοι και μεταφέρονται στους δημότες και για τα κεφαλικά πρόστιμα από 200 έως 500 ευρώ που θα θεσμοθετηθούν μελλοντικά και θα επιβάλλονται στους πολίτες από τους δήμους.
Υπενθυμίζουμε τις αντιρρήσεις  που έχουμε διατυπώσει στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που συνέταξε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στα αντίστοιχα Τοπικά Σχέδια, που πρέπει να βλέπουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Να προβλέπουν συγκεκριμένα έργα σαφώς προσδιορισμένα και μελετημένα από τους Δήμους, αλλά και να προνοούν για την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους. Για τη μείωση του όγκου τους. Τα όποια έργα γίνουν στην περιοχή θα πρέπει να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του λαού και να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένα σχέδιο ευρύτερα αποδεκτό, που θα αποκλείει την διείσδυση μονοπωλίων και κεφαλαιοκρατών. Θα αποκλείει την μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που προφυλάσσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτά τα έργα θα γίνουν με χρήματα του λαού και φυσικά με κανέναν τρόπο δεν θα είναι χάρισμα του ΦοΔΣΑ Α.Ε.
Σοβαρό, επίσης, πολιτικό ζήτημα, που δεν λύνεται με δικαστικές αποφάσεις, είναι η παραχώρηση του δικαιώματος καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων -που σε τελευταία ανάλυση επιβαρύνει το λαό-  σε μια Ανώνυμη Εταιρεία.
Λύση προς όφελος του λαού υπάρχει και αυτή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση: Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από ενιαίο δημόσιο φορέα, χωρίς την ανάμειξη επιχειρηματικών ομίλων, για να μπορούν οι δήμοι να κάνουν τη διαχείριση προς όφελος των δημοτών.
Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη Δημόσια Υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που προϋποθέτει εξουσία και οικονομία της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές και εργατικό λαϊκό έλεγχο, μπορούμε να λύνουμε τέτοιου είδους λαϊκά προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα μπορούμε να απαιτήσουμε:
Την κατάργηση της ανταποδοτικότητας, των χαρατσιών ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω". Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι δήμοι από κεντρικούς δημόσιους πόρους.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, συνθήκες υγιεινής και προστασίας.
Γενναία χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους (εγχώριους και κοινοτικούς) πόρους, του σχεδιασμού διαχείρισης των ΑΣΑ (Αστικών Στέρεων Αποβλήτων). Η κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει έγκαιρα και πλήρως όλα τα αναγκαία έργα, χωρίς την ανάμιξη επιχειρηματιών, ΣΔΙΤ και Α.Ε., αξιοποιώντας με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και τις δήθεν κοινοτικές επιδοτήσεις(χρήματα των λαών της Ε.Ε.)
Πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων. Μηχανική ανακύκλωση του υπολειμματικού ρεύματος των σύμμεικτων αποβλήτων.
Εξασφάλιση ορθολογικής και ασφαλούς αποκομιδής με κρατική χρηματοδότηση για σύγχρονο εξοπλισμό, υποδομές.
Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.
Να καθοριστούν επιστημονικά κριτήρια για την καταλληλότητα χώρων για την εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας και χώρων υγειονομικής ταφής και με βάση αυτά να επιλεγούν οι κατάλληλοι χώροι για τις εγκαταστάσεις και για τους ΧΥΤΑ. 

26-10-17
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Σταματούκος Βαγγέλης
Δημάκη Κατερίνα