Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ-ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, έλαβε χώρα, η καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας - Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, σε συνεργασία με το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στη Μεγάλη Εορτή της Γέννησης του Χριστού.
Στην φετεινή Συναυλία, την οποία παρουσίασε η φοιτήτρια Παρασκευή Καλαφάτη και συμμετείχαν περισσότερα από 200 παιδιά, προσήλθαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των αρχών της Πόλεώς μας, μεταξύ των οποίων ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Μπικάκης, ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων κ. Γεώργιος Γιαννούκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χαλκιδέων .....
κ. Αναστασία Ψυχογιού και κ. Ιωάννα Δαριβέρη, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως πρ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός και η οικογένειά του, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Αθανασίου, η πρ. Βουλευτής κ. Ουρανία Παπανδρέου, πολλοί Κληρικοί και πλήθος κόσμου, παρουσιάσθηκαν γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες Ελλήνων και ξένων συνθετών, καθώς και κάλαντα από τη Δημοτική μουσική μας παράδοση.
Ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου – Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος και Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου, ο οποίος πραγματοποίησε μία θαυμάσια ομιλία, στην οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι ορθόδοξοι καλούμαστε να επιδείξουμε ιδιαίτερη σπουδή στα γεγονότα της θείας επιφανείας και να γνωρίσουμε την αγάπη του Χριστού που ξεπερνά όλα τα γεγονότα. 
        Ανέφερε, ακόμη, ότι τα Χριστούγεννα, ως γεγονός δεν είναι απλά σημαντικό, αλλά «συμπαντικό». Αφορά ολόκληρο το σύμπαν, γιατί ο Θεός ήλθε για να γίνει ένα με μας και να παραμένει αιωνίως «μεθ' ημών», ακόμη και όταν πολλοί προτιμούν να είναι «μεθ' ημών» το χρήμα, η εξουσία κ.ά. και όχι ο Θεός. 
        Τόνισε, ακόμη, ο π. Νικηφόρος, ότι τα Χριστούγεννα κακοποιούνται, όταν γίνονται ένα «μεγάλο παζάρι», κι αυτό αποτελεί μια τραγωδία για τούς σημερινούς Ευρωπαίους. 
        Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ζητούμενο είναι, να ανακαλύψουμε τον Χριστό: «Χριστός γεννάται· δοξάσατε. Χριστός εξ ουρανών· απαντήσατε»., ανακαλύπτοντας στην πραγματικότητα και το νόημα της εορτής που είναι ότι Χριστός γεννάται, για να γίνει ο άνθρωπος θεός. 
        Και στα πλαίσια αυτά, παρουσίασε τί σημαίνει «Χριστός Σωτήρας», αναφέροντας ότι χρειάζεται να υπάρχει κάτι από το οποίο να πρέπει να σωθούμε κι αυτό είναι ο θάνατος, γι' αυτό και ο Χριστός γεννάται για να σώσει τον άνθρωπο και ολόκληρη της δημιουργία από τον θάνατο. 
        Κλείνοντας δε την θαυμάσια ομιλία του, ο π. Νικηφόρος, προέτρεψε όλους τους ακροατές, ιδιαιτέρως τα νέα παιδιά, να συναντήσουν, με αφορμή και ευκαιρία τις Εορτές της Θείας Επιφανείας, αυτόν τον Χριστό, τον Σωτήρα Χριστό της Εκκλησίας. 
Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και απένειμε ένα μικρό δώρο στα παιδιά της Χορωδίας, τα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή διακρίθηκαν σε άλλους τομείς (αθλητικούς αγώνες, μεταπτυχιακές σπουδές κ.τ.λ.), ή ακόμη συμπλήρωσαν πολλά χρόνια συμμετοχής στην Χορωδία - Ορχήστρα μας.
Εκ μέρους των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μίλησε ο κ. Γεώργιος Μιχαήλ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο και την Χορωδία-Ορχήστρα της Ι. Μητροπόλεως και τους υπευθύνους της, αφού και εκεί, όπως είπε, έλαβε σπουδαία διδάγματα γι την ζωή του.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνεχάρη τα παιδιά, τα οποία μαζί με τα προ αυτών μέλη της Χορωδίας-Ορχήστρας, επί 38 ολόκληρα χρόνια πραγματοποιούν αυτή την Εκδήλωση, στην οποία μεταδίδουν ουράνια, ελπιδοφόρα και σωτηρία μηνύματα, με κυριώτερο ότι τα Χριστούγεννα δεν προσφέρουν μόνο υλική ευωχία, αλλά αποτελούν κυρίως πνευματικό γεγονός, που θα πρέπει να τελειοποιήσει την σχέση του κάθε ανθρώπου με τον Θεό. 
        Εξέφρασε, ακόμη, τις ολοκάρδιες ευχαριστίες του στον ομιλητή π. Νικηφόρο, για την όμορφη ομιλία του, τονίζοντας ιδιαιτέρως το εξαιρετικά σημαντικό που είπε, ότι δηλαδή ο Χριστός έρχεται και μένει και ότι το πραγματικά συγκλονιστικό είναι ότι η ανθρώπινη φύση Του, δεν χωρίζεται ποτέ από την Θεότητά Του. 
        Ακόμη, με αφορμή ένα από τα τραγούδια που τα παιδιά τραγούδησαν και ανέφερε ότι «Χριστούγεννα δεν γίνεται χωρίς εσένα», ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τα παιδιά και όλους να συνειδητοποιήσουν ότι Χριστούγεννα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς Χριστό, ακόμη κι όταν σήμερα ο κόσμος επιλέγει, αρκετές φορές, να μιλά για χειμερινές διακοπές και όχι για Χριστουγεννιάτικες Γιορτές. 
        Τέλος, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη, καθώς και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνο του Παιδικού Τμήματος κ. Άννα Ροδά, αλλά πρωτίστως και ιδιαιτέρως την Γενική Υπεύθυνη της Χορωδίας - Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο, μαζί με την βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφάτη, γιατί παραλαμβάνουν από τους καλούς τους γονείς, τα μικρά παιδιά στη Χορωδία και με φροντίδα, στοργή και αγάπη τα μεγαλώνουν, ώστε να γίνονται ομορφιά της κτίσεως και δημιουργίας.