Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
της ΕΣΑΚ - ΔΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Χαλκίδας και ΚΥ Εύβοιας
(που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ)

Καταγγείλουμε για άλλη μία φορά την προκλητική στάση των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας για την κοροϊδία που εξαπολύουν στους εργαζόμενους του νοσοκομείου αλλά και τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής. Ο Υπουργός Υγείας, στην επίσκεψή του στη Χαλκίδα στις 13 Ιούλη, εγκαινίασε υποτιθέμενες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι «αναβαθμίζεται το δημόσιο σύστημα Υγείας», ότι ήρθε η «ηθικοποίηση» στις δαπάνες για την υγεία και άλλα τέτοια… Από κοντά και ο....
Διοικητής του νοσοκομείου που μιλούσε για το προσωπικό, την καλή συνεργασία και τη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική…
Βέβαια τους κυρίους, τους προδίδει η πραγματικότητα, που όσες φιέστες και να στήσουν με τους κλακαδόρους τους, δεν μπορούν να την κρύψουν! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στην υγεία σαρώνει ό,τι δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι. Διαμορφώνει μια όλο και πιο εκρηκτική κατάσταση και στο ΓΝΧ όπως και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία, με τεράστιες ελλείψεις, τραγική υποστελέχωση, κλινικές και τμήματα «στον αέρα», γενίκευση της «ευελιξίας» και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Βαφτίζει «εξορθολογισμό» το συνεχές πετσόκομμα των κονδυλίων. Περνάει νόμους όπως για τον οικογενειακό γιατρό και τα φάρμακα που σπρώχνει τις λαϊκές οικογένειες να βάζουν το χέρι στην τσέπη όλο και πιο πολύ. 
Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων, στη θέση τους έρχονται εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που και αυτοί καλύπτουν ένα μέρος μόνο των πάγιων και μόνιμων αναγκών, με τα κενά να είναι τεράστια. Σε μια δομή μάλιστα που καλύπτει χιλιάδες κόσμου στην περιοχή, βιομηχανική ζώνη, την εθνική οδό, την δομή των προσφύγων και όλα αυτά αποκλειστικά με τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες του ελλιπούς προσωπικού.
Σημειώνουμε μάλιστα ότι κομμάτι του προσωπικού αυτού που ξεζουμίζεται παραμένει για 4 μήνες απλήρωτο, όπως επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν πληρωθεί με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου. Παρόλα αυτά το μόνο που λαμβάνουν από τη Διοίκηση είναι κοροϊδία και την αβεβαιότητα για την «ημερομηνία λήξης» τους.  Αυτή είναι η «καλή συνεργασία» που καμώνεται η Διοίκηση και ο Υπουργός: απολύσεις που αναμένονται τους επομένους μήνες από συμβασιούχους ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ, ΔΠΥ, εργολαβικούς, εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις, για να δώσουν τη θέση τους και πάλι σε εργαζόμενους που θα προσληφθούν με ημερομηνία λήξης... Χειρίζονται τους συναδέλφους μας και τις ανάγκες τους ως εκλογική δεξαμενή, εκβιάζοντας τους, με εργασιακή ομηρία.
Που είναι κύριε Υπουργέ και κύριε Διοικητά το καινούριο νοσοκομείο της Χαλκίδας; Που είναι οι απαραίτητες κλινικές και ο εξοπλισμός, πέρα από το εργατικό δυναμικό, για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών της περιοχής; Δεν λέτε τίποτα για αυτά τα φλέγοντα ζητήματα ενώ εγκαινιάζετε δήθεν δομές πρωτοβάθμιας υγείας χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, χωρίς νέες θέσεις στο πετσοκομμένο οργανόγραμμα, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Βέβαια ευθύνες για την κατάσταση έχουν και οι συνδικαλιστές και εκλεγμένοι της πλειοψηφίας. Από τη μια αυτοί που χειροκροτούν αυτήν την πολιτική και ανέβηκαν να χειροκροτήσουν στην πρόσφατη επίσκεψη. Αλλά και από την άλλη αυτοί που ενώ βγάζουν επαναστατικές κορώνες βάζουν στον πάγο τους εργαζόμενους, την οργάνωση της πάλης τους. Είναι αυτοί που αντί να βοηθήσουν να πάρει φωτιά από τη δράση το ΔΣ του Σωματείου μας, αντί να ενημερώνει τους συναδέλφους σε κάθε πόστο, αντί να οργανώνει συνελεύσεις και να συντονίζει τη δράση με τα υπόλοιπα σωματεία της περιοχής, καλεί, μετά από τεράστια πίεση δική μας, σε συνεδρίαση του ΔΣ την τελευταία στιγμή, βάζει τη σφραγίδα του Σωματείου σε κινητοποιήσεις που με τη στάση του έχει προεξοφλήσει την αποτυχία τους αφού δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι συνάδελφοι. Έτσι σπέρνει τη μοιρολατρία, την απογοήτευση στους συναδέλφούς, δεν μαθαίνει κανένας για σημαντικές εξελίξεις στον χώρο, δεν οργανώνεται με ενότητα των εργαζομένων η πάλη για τα δικαιώματά μας, τη δουλειά και τη ζωή μας.  
Έχουν ευθύνη οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του Σωματείου μας καθώς με τη δράση τους στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση βάζουν πλάτη στην πολιτική της Κυβέρνησης και της Διοίκησης που στόχο έχει τη διαρκή συμπίεση του «κόστους» του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της διασφάλισης των «πρωτογενών» πλεονασμάτων για τη στήριξη του κεφαλαίου, που θησαυρίζει στον κλάδο της Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε θα έρθουμε αντιμέτωποι με την αποδέσμευση της μισθοδοσίας του προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη σταδιακή μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε αμιγείς επιχειρήσεις, ώστε από το 2020 και μετά - σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ - τα νοσοκομεία να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, με την ελάχιστη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι φιέστες τους χρειάζεται να βρουν απάντηση από την οργάνωση και πάλη στο χώρο μας μέσα από ένα σωματείο που θα συσπειρώνει όλους τους συναδέλφους, με κάθε σχέση εργασίας, θα βάζει μπροστά τα δίκαια αιτήματά μας, θα οργανώνει τον αγώνα ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους, την Ε.Ε.–ΔΝΤ που τους στηρίζουν.
Στην κυβερνητική προπαγάνδα απαντάμε με την αλήθεια για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι.
Διεκδικούμε:
Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί)
Άμεση καταβολή δεδουλευμένων σε επικουρικούς που είναι 4 μήνες απλήρωτοι. 
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αναμόρφωση του Οργανισμού ώστε να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες.
Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Να μην περικοπεί το ανθυγιεινό επίδομα. Να επεκταθεί και να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους.
Άμεση παράδοση του νέου Νοσοκομείου με πλήρη κάλυψη σε μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και αναλώσιμα. 

Καλούμε όλα τα Σωματεία και τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής να αγωνιστούμε μαζί για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Για την ΕΣΑΚ – ΔΕ
(που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ)