Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΑ ΚΑΙΟΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Καθώς συνεχίζει να μαίνεται η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης και Ιστιαίας-Αιδηψού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη εκεί, προκειμένου να επικοινωνήσει με τους βαριά πληγέντες χριστιανούς της περιοχής, ώστε και αυτοπροσώπως να συμπαρασταθεί στην μεγάλη δοκιμασία τους.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 το απόγευμα, τρίτη μέρα της πυρκαγιάς, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ενορία Ωρεών. Χοροστάτησε στον Εσπερινό, κήρυξε τον θείο λόγο και ανήγγειλε τον νέο Εφημέριο της Ενορίας, Οικον. Ιωάννη Σούρα, εις διαδοχήν του προσφάτως εκδημήσαντος Ιερέως Κωνσταντίνου Χρήστου.
Ανήμερα της Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Παρασκευή 6 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην πυρόπληκτη και θαυμαστώς διασωθείσα Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο (Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παραπάνω ιερές Ακολουθίες από το διαδικτυακό κανάλι της Ι. Μονής... https://www.youtube.com/watch?v=FBtF9K7Ocoo), ενώ λίγο πριν την απόλυση ανέφερε ότι δέχθηκε τηλεφωνήματα συμπαράστασης, για την δοκιμασία, από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, επιστολή συμπαραστάσεως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τηλεφωνήματα επίσης από συνεπισκόπους του εντός και εκτός Ελλάδος.

Από την πρώτη στιγμή εκκένωσης κωμοπόλεων, χωριών και οικισμών και η τοπική μας Εκκλησία συντρέχει στην ανακούφιση αδελφών μας, που διατάχθηκαν για λόγους ασφαλείας τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρέχοντάς τους προσωρινή στέγαση στον Ξενώνα του Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι, στις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως στα Ήλια, στο Κέντρο Στηρίξεως Οικογενείας και στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Αρτάκη, σε Ι. Μονές, σε Ενοριακά Πνευματικά Κέντρα και στο Βησσαριώνειο Γηροκομείο Ιστιαίας. Επίσης από το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο δόθηκαν ήδη οι πρώτες ποσότητες αναγκαίων σκευασμάτων και συνεχίζεται η διάθεση.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, επίσης, συνεχίζει ακούραστα τις εκκλήσεις προς τους αρμοδίους φορείς για ενισχύσεις εναερίων και χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και συνέστησε στους Ιερείς περισσότερες ιερές Ακολουθίες και Δεήσεις υπέρ της κατασβέσεως της πυρκαγιάς και κάλεσε τους χριστιανούς της Ι. Μητροπόλεως σε προσευχή.
Μάλιστα, στα πλαίσια αυτά, απόψε, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, μετά την τέλεση της ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο, πραγματοποιήθηκε λιτανεία πέριξ του Ι. Ναού από τους Ιερείς και τους συμμετέχοντες πιστούς.
Παρακαλείται κάθε πιστός να συντονίσει την προσευχή του με την μεγάλη και άνευ προηγουμένου δοκιμασία του τόπου μας αλλά και όλης της Πατρίδας μας και της ενισχύσεως και βοηθείας και σωτηρίας όλων των αγωνιζομένων στα μέτωπα του πολέμου της φωτιάς!