Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ

Δεν γνώρισε την αναγνώριση
και τη δόξα όσο ζούσε...


Έκθεση με 70 τοπία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, η πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή τοπίων του μεγάλου ζωγράφου, εγκαινιάζεται την επόμενη εβδομάδα στο μουσείο Κουνστ της Βασιλείας. Παράλληλα με την βασική συλλογή του ολλανδού καλλιτέχνη θα εκτεθούν και τοπία γάλλων ζωγράφων, σύγχρονων του Βαν Γκογκ, όπως ο Ανρί Ματίς και ο Ζαν-Μπατίστ Καμίγ Κορό.
Ο Βαν Γκογκ γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1853 και ήταν γιος πάστορα. Αφησε πίσω του σχεδόν 600 πίνακες και περισσότερα από 800 σχέδια και ακουαρέλες.
Σχεδόν άσημος στη διάρκεια της ζωής του, ο Βαν Γκογκ κέρδισε την αναγνώριση μετά το θάνατό του. Οσο ζούσε πουλήθηκε ένας και μοναδικός πίνακάς του σε ανοιχτή αγορά στις Βρυξέλλες, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες οι πίνακές του είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους της αγοράς.
Ο πίνακας "Το Πορτρέτο του Δρ Γκασέ", το οποίο δημοπρατήθηκε το 1990 πουλήθηκε έναντι 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το δημιουργικό έργο του Βαν Γκογκ αντικατόπτρισε μια περίπλοκη και μεταβατική καμπή στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Διαπνέεται από θερμή αγάπη προς τη ζωή και τον απλό άνθρωπο.
Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε το 1890, σε ηλικία 37 ετών, στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ, κοντά στο Παρίσι, όπου έμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.