Σάββατο 25 Απριλίου 2009

κρούσματα γρίπης των χοίρων

Εκατοντάδες ανθρώπινα
κρούσματα γρίπης των χοίρων
σε Μεξικό και ΗΠΑ


Αρκετές εκατοντάδες κρούσματα της γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Μεξικό, εκ των οποίων τα 60 ήταν θανατηφόρα και σχεδόν δέκα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.
"Υπάρχουν σήμερα 800 ύποπτα κρούσματα της γρίπης των χοίρων με 57 θανάτους στην περιοχή του Μεξικού\", δήλωσε στον Τύπο η Φαντέλα Σαΐμπ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Παρόμοια κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή Σαν Λιους Ποτόσι στο κεντρικό Μεξικό, όπου έχουν καταμετρηθεί 24 ασθενείς, εκ των οποίων οι τρεις απεβίωσαν\", πρόσθεσε.
Στις ΗΠΑ συνολικά είναι επτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα: πέντε στην Καλιφόρνια και δύο στο Τέξας. Όλοι οι ασθενείς θεραπεύτηκαν. Στις ΗΠΑ ο ιός που ευθύνεται για τη νόσο είχε ταυτοποιηθηθεί ως το στέλεχος Η1Ν1, διευκρίνισε η Φαντέλα Σαΐμπ.
Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι ο ιός αυτός είναι μια πρωτοφανής ανάμιξη ιών που συνήθως υπάρχουν στους χοίρους, τα πτηνά και τους ανθρώπους.
Μεξικό
Στο Μεξικό οι πρώτες ενδείξεις της επιδημίας έγιναν εμφανείς στα τέλη Μαρτίου, με κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τον Απρίλιο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΟΥ.
Οι ασθενείς στο Μεξικό είναι κυρίως νεαροί ενήλικες που δεν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από γνωστές ασθένειες.
Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχίες αλλά δεν ακόμη δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες.
Σήμερα, η μεξικανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να μείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Πόλη του Μεξικού και στην Πολιτεία του Μεξικού, στα κεντρικά της χώρας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου.
Η ανησυχία αξιωματούχων του ΠΟΥ αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι χοίροι μπορεί να αποτελέσουν εστία γέννησης ενός νέου στελέχους υψηλής παθογένειας για τον άνθρωπο, με το συνδυασμό των γενετικών υλικών της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών.
Οι χοίροι εμπλέκονται στην εμφάνιση νέων στελεχών ιών που ευθύνονται για δύο πανδημίες γρίπης τον 20ο αιώνα. Το αναπνευστικό σύστημα των χοίρων έχει υποδοχείς που καθιστούν τα ζώα αυτά ευάλωτα σε λοιμώξεις ταυτόχρονα από τους ανθρώπινους ιούς και από τους ιούς των πτηνών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.