Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ - ΦΟΡ


Παρουσία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλου και του εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωλίγκα Τζόρντι Μπερτομέου, οι διοικούντες τις ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να στείλουν ηχηρό μήνυμα στους Έλληνες φιλάθλους που θα βρεθούν στο φάιναλ φορ του Βερολίνου το τριήμερο 1-3 Μαϊου να συμπεριφερθούν αντάξια του ονόματος της Ελλάδας.
Τον Παναθηναϊκό εκπροσώπησε στο πάνελ, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παύλος Γιαννακόπουλος (απουσίασε ο αδελφός του Θανάσης), ενώ για τον Ολυμπιακό παρόντες ήταν τόσο ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, όσο και ο αδελφός του Γιώργος.
Παρών, ανάμεσα σε άλλους υψηλούς προσκεκλημένους ήταν και ο επικεφαλής της διαιτησίας της Ευρωλίγκα, Κώστας Ρήγας.
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ είναι χορηγοί του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, στο πλαίσιο της προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος παίρνοντας πρώτος τον λόγο είπε:
«Είναι μία συγκυρία να γιορτάσουμε την παρουσία δύο φιναλίστ στο φάιναλ φορ, μια γιορτή του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού. Να γιορτάσουμε την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ.
Είναι η τρίτη χρονιά και θα συνεχίσουμε γιατί αισθανόμαστε ότι είναι ένα κομμάτι, της επιτυχίας του αθλητισμού, που πρέπει να προβάλουμε και να είμαστε μεγάλοι χορηγοί αυτού του γεγονότος του αθλητικού, του πολύ σημαντικού για την Ελλάδα.
Δεν ξέρω ποιος θα κερδίσει... προφανώς θα κερδίσει ο καλύτερος.
Ακόμη κι αν δεν σηκώσει το τρόπαιο ελληνική ομάδα, είναι μεγάλη επιτυχία να εκπροσωπούμαστε με δύο ελληνικές ομάδες στο φάιναλ φορ.
Είναι σημαντικό ν' αποδειχτεί αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια πως δεν υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο νικητές και νικημένοι.
Αυτός που θα είναι σίγουρα κερδισμένος από αυτή την ιστορία είναι η Ελλάδα και η προβολή της. Κι εγώ είμαι φίλαθλος και αποτελεί μεγάλη στιγμή και μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ.
Η παρουσία, λοιπόν των προέδρων των δύο ομάδων, πολλών συναδέλφων μου υπουργών και το όλο κλίμα που θα αναπτύξουμε εκεί θέλουμε να συνδεθούν με μια εξαιρετική συμπεριφορά και εκτός παρκέ σε ένα γήπεδο κόσμημα».
«Είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά στο Βερολίνο και οι Έλληνες φίλαθλοι ν΄ αποδείξουν ότι αξίζει να λέγονται φίλαθλοι στο εξωτερικό. Ας να είναι προσεκτικοί και να πετύχουν το καλύτερο δυνατό για το όνομα της Ελλάδας.
Πιστεύω ότι ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους διχάζει. Ο κόσμος πρέπει να διαφημίσει την Ελλάδα και όχι να τη δυσφημίσει.» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Παύλου Γιαννακόπουλου.
«Αυτή η στιγμή είναι ιστορική,» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης Αγγελόπουλος και συνέχισε:
«Ένας υπουργός και ένας άνθρωπος που ηγείται της Ευρωλίγκα κατάφεραν να μας βάλουν στο ίδιο τραπέζι για να ξεκαθαρίσουμε πως είμαστε αντίπαλοι μόνο μέσα στο παρκέ. Και οι δύο πλευρές αγαπάμε το μπάσκετ και σταματάνε όλα εκεί.
Ο ημιτελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό θα μπορούσε να ήταν και ο τελικός της διοργάνωσης. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Αγωνιζόμαστε ο καθένας για την ομάδα του και απ΄ ότι έχω δει σε ένα γήπεδο... κόσμημα.»
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος τόνισε από την πλευρά του: «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω να έχει και συνέχεια. Περιμένουμε από τους Έλληνες φιλάθλους να βοηθήσουν την ομάδα τους μόνο με τις φωνές τους και να μην... πετάνε... τίποτα».
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου εξήγησε:
«Μετά από πολλά χρόνια, δύο ομάδες από την Ελλάδα βρίσκονται στο φάιναλ φορ. Είναι μία μεγάλη στιγμή. Η Αθήνα ήταν διοργανώτρια του φάιναλ φορ πριν από δύο χρόνια. Όπως και τότε, έτσι και στο Βερολίνο έχουμε ομάδες με υψηλή ποιότητα, έχουμε εξασφαλίσει το "sold out" των εισιτηρίων και ζωντανή μετάδοση των αγώνων σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθήσουν τους τέσσερις αγώνες σε περισσότερες από 170 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Στην Ελλάδα τους αγώνες θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι ζωντανά από τον Sky, ενώ για την Κύπρο τα δικαιώματα έχει η NOVA. Το φάιναλ φορ είναι η γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει».
Σε μία φιλική ατμόσφαιρα, τα αστεία δεν έλλειψαν ανάμεσα στους διοικούντες των δύο «αιωνίων», δίνοντας με τη στάση τους και μόνο το καλύτερο παράδειγμα στους φιλάθλους. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν... συγκρατήθηκε και όταν ευχήθηκε να νικήσει ο καλύτερος, αμέσως μετά πρόσθεσε: «και ο καλύτερος θα είναι η ομάδα μου».
«Δεν πρέπει με τίποτα να χάσω αυτό το φάιναλ φορ,» σχολίασε χαμογελώντας ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος.
Ο πρόεδρος των «πρασίνων» απάντησε όταν του ζητήθηκε να καταθέσει ποιο από τα τέσσερα τρόπαια που έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα κατέχει την υψηλότερη θέση στην καρδιά του: «Όταν πήραμε το πρώτο στο Παρίσι,» απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Μια ανέκδοτη ιστορία θυμήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης Αγγελόπουλος... αποκαλύπτοντας: «Το 1999 στο Μόναχο είχε πάει μόνο ο αδελφός μου. Εγώ δεν είχα πάει, ήμουν στο ναυτικό και κράτησαν.»
Δεν έλειψαν και οι... σπόντες με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο να απαντά σε ερώτηση για παρόμοια πρωτοβουλία «συναδέλφωσης» των δύο «αιωνίων» και στα ελληνικά πλέι οφ: «Αυτό πείτε το στον κύριο Οικονομίδη που είναι πρόεδρος της ελληνικής λίγκας. Εκείνος πρέπει να πάρει πρωτοβουλία... να κάνει και τίποτα.»
Σε ερώτηση αν έχει προβλεφθεί να μπουν αγκαλιασμένοι στο γήπεδο οι πρόεδροι των δύο ομάδων για να δείξουν στους φιλάθλους πως δεν χωρίζει τίποτα τις δύο ομάδες, ο Τζόρντι Μπερτομέου έσπευσε να απαντήσει γελώντας: «Το πρωτόκολλο της διοργάνωσης δεν προβλέπει κάτι τέτοιο...»
Πάντα σοβαρός, ο Γιώργος Αγγελόπουλος αρκέστηκε να πει: «Όποιος τίτλος και να έρθει για τον Ολυμπιακό, για μας θα είναι χαρά. Είχαμε πει πως η πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα θα ήταν επιτυχία, τώρα κοιτάμε ακόμη ψηλότερα.
Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα φλέγοντα θέματα στο Βερολίνο με τον εκτελεστικό διευθυντής της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου να εξηγεί: «Η ασφάλεια είναι πάντα μέλημά μας σε όλα τα φάιναλ φορ, έτσι θα είναι και στο Βερολίνο.
Φέτος, λάβαμε σοβαρά υπ΄ όψη την παράδοση και την κουλτούρα τέτοιων αγώνων «αιωνίων» στην Ελλάδα και προσπαθούμε να μάθουμε από τη δική σας εμπειρία για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Εδώ θέλω να σταθώ στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και με τους δύο συλλόγους πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς βέβαια και με τη γερμανική αστυνομία.
Σε κάθε χώρα υπάρχει νομοθεσία, στην οποία υπόκεινται όλοι οι πολίτες. Με συνεργασία και διάλογο θα μπορέσουμε να απολαύσουμε όλοι και αυτό το φάιναλ φορ».
Σχετικά με τα μέτρα ελέγχου ως προς το ποιοι φίλαθλοι θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο, ο Μπερτομέου είπε: «Το θέμα αυτό θα το χειριστεί η γερμανική αστυνομία», ενώ ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος εξήγησε:
«Όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωσή μας, δεν αποκλείουμε κανέναν κάτοχο εισιτηρίου διαρκείας από το φάιναλ φορ του Βερολίνου, με δεδομένο βέβαια τον περιορισμό στον αριθμό εισιτηρίων. Υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, αφού για την παραλαβή του εισιτηρίου απαιτείται και η επίδειξη του εισιτηρίου της πτήσης και της κράτησης δωματίου σε ξενοδοχείο. Υπάρχει διαφάνεια.» Όσον αφορά στον αριθμό των φιλάθλων κάθε ομάδας που θα βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μπερτομέου εξήγησε πως δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς από τη στιγμή που το 80% των εισιτηρίων διατέθηκε μέσω του διαδικτύου, αλλά επιβεβαίωσε πως η Ευρωλίγκα έχει προβλέψει να τοποθετήσει στην ίδια κερκίδα τους φιλάθλους κάθε ομάδας, ανεξάρτητα από τον τρόπο που ο καθένας εξασφάλισε το εισιτήριο.
Στο τέλος, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος ερωτηθείς για το ύψος της χορηγίας εξήγησε πως το κόστος δεν είναι σταθερό, αλλά δεν είναι και υπερβολικό τονίζοντας πως το φάιναλ φορ μεταδίδεται τηλεοπτικά σε 170 χώρες «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη και γι' αυτό είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε εκεί.» Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Τζόρντι Μπερτομέου για να δώσει έμφαση στο γεγονός πως «η Ευρωλίγκα και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης διατηρούμε εκπληκτική συνεργασία.
Μας δίνετε πολλά, βέβαια εμείς πάντα θέλουμε... περισσότερα, αλλά κι από την πλευρά μας βασικό μέλημα είναι σας ανταποδώσουμε ακόμη πιο πολλά.
Η Ελλάδα είναι παρούσα σε περισσότερους από 200 αγώνες μπάσκετ, δηλαδή σε εκατομμύρια ανθρώπους που μέσω των ΜΜΕ γνωρίζουν για την ομορφιά της χώρας σας,» κατέληξε ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκα απευθυνόμενος προς τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστα Μαρκόπουλο.