Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Υπεγράφησαν οι εργολαβικές σύμβασεις των έργων
«Ανάπλαση πλατείας πεσόντων οπλιτών»
και «Ανάπλαση περιοχών Πυροσβεστικής
και Αγ. Βαρβάρας»
Υπογράφηκαν από το Δήμαρχο Χαλκιδέων, Θανάση Ζεμπίλη, οι συμβάσεις των έργων : «Ανάπλαση πλατείας πεσόντων οπλιτών» και «Ανάπλαση περιοχών Πυροσβεστικής και Αγ. Βαρβάρας» συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 1.188.000,00 Ευρώ.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2009 Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας ΓΚΡΑΟΥΤΕΚ Α.Ε, κ. Φρούσσος Αθανάσιος, υπέγραψαν την εργολαβική σύμβαση του έργου: «Ανάπλαση πλατείας πεσόντων οπλιτών».
Η δημοπρασία του έργου έγινε στις 17-2-09 με προϋπολογισμό Δημοπρασίας 538.000,00 € και μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «ΓΚΡΑΟΥΤΕΚ Α.Ε», με ποσοστό έκπτωσης 42,21%.
Ακολούθως, την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας ΚΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ, κ. Τσιριγώτης Νικόλαος, υπέγραψαν την εργολαβική σύμβαση του έργου: «Ανάπλαση περιοχών Πυροσβεστικής και Αγ. Βαρβάρας».
Η δημοπρασία του έργου έγινε στις 10-2-09 με προϋπολογισμό Δημοπρασίας 650.000,00 € και μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «ΚΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ», με ποσοστό έκπτωσης 33,35%.
Με τα ανωτέρω έργα επιδιώκεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και εντάσσονται στον σχεδιασμό ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης.
· Ειδικότερα το έργο της «ανάπλασης της πλατείας πεσόντων οπλιτών» περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική διαμόρφωση της πλατείας και του περιβάλλοντος χώρου, με καθιστικά (παγκάκια), μαρμάρινες βρύσες, καθαρισμό της υπάρχουσας λιθοδομής, διαμόρφωση της υπάρχουσας παιδικής χαράς, εγκατάσταση πρασίνου και φωτιστικών σωμάτων.
Ιδιαίτερη έμφαση όμως θα δοθεί στην ανάδειξη των μνημείων, του Οθωμανικού τεμένους και της κρήνης.
Παράλληλα, εκπονείται μουσειολογική μελέτη από εξειδικευμένο αρχαιολόγο, για την αξιοποίηση ως επισκέψιμου χώρου του τεμένους, που αποτελεί πάγιο αίτημα των συμπολιτών μας.
Σε ό,τι αφορά το έργο της «ανάπλασης των περιοχών Πυροσβεστικής και Αγ. Βαρβάρας» προβλέπεται η δημιουργία χώρων καθιστικών, νέων παιδικών χαρών, αντικατάσταση και εμπλουτισμός του υπάρχοντος φωτισμού με νέα φωτιστικά σώματα, η αύξηση των στοιχείων πρασίνου με τη διαμόρφωση νέων παρτεριών και τη φύτευση νέων δένδρων, καθώς και η επίστρωση των χώρων με ειδικό βοτσαλωτό και των πεζοδρομίων με πλάκες (τύπου πέτρας).
Επίσης στο έργο προβλέπεται η αρχιτεκτονική αποτύπωση των μεσαιωνικών τειχών της πόλης, που θα συνδέονται με τα μοναδικά σωζόμενα τμήματα των τειχών, που βρίσκονται στο Λαογραφικό μουσείο, το οικόπεδο πρώην ΚΤΕΛ και τη Σχολή Πεζικού.
Σημειωτέον, ότι η πλατεία της Πυροσβεστικής επεκτείνεται στη προβλεπόμενη έκταση της από το Σχέδιο πόλεως και συγκεκριμένα από 453τ.μ. σε 2085τ.μ..
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υλοποιείται η ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στο κέντρο της πόλης, που είχαν εγκαταλειφθεί για δεκαετίες.
Έργα με τα οποία επιχειρείται η ενίσχυση της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας της πόλης, με αναφορά στην πολιτιστική της κληρονομιά.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων ζητά την κατανόηση των δημοτών για την αναστάτωση που θα προκαλέσει στο κέντρο της πόλης η δημιουργία των απαραίτητων εργοταξιακών χώρων .
Τέλος, για τη διευκόλυνση των οδηγών θα τεθούν σε εφαρμογή προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα. Ειδικότερα από 1-5-2009 αναστέλλεται η απαγόρευση της στάθμευσης επί της οδού Κώτσου μέχρι το ύψος της οδού Βαρατάση.