Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Επιστολή του Νομάρχη Ευβοίας προς τους πλημμυρόπληκτους Δήμους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε χειμάρρους

Ο Νομάρχης Εύβοιας έστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τους πλημμυρόπληκτους Δήμους του Νομού με θέμα τις άμεσες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους χειμάρρους από την πρόσφατη πλημμύρα.

Αγαπητοί Δήμαρχοι,
Στην πρόσφατη θεομηνία, η πολιτεία ενήργησε με έναν περίεργο τρόπο
.
Προσπάθησε να δείξει ότι είναι κοντά στο πρόβλημα για αποφυγή του όποιου πολιτικού κόστους, ενώ ήταν πολύ μακριά.
Με χρήματα του ΕΣΠΑ θέλησε να ξεπεράσει το πρόβλημα της έλλειψης Εθνικών Πόρων και να δείξει ότι επεμβαίνει άμεσα.
Όπως ήταν φυσικό αντιδράσαμε έντονα και καταγγείλαμε τους χειρισμούς και την αδιαφορία και κυρίως το γεγονός ότι δεν μας δόθηκε η δυνατότητα άμεσων επεμβάσεων και αγνοήθηκαν οι κίνδυνοι νέων και ενδεχομένως μεγαλύτερων καταστροφών.
Με Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας και στη συνέχεια με έγγραφο ανακοινώθηκε η διάθεση Εθνικών Πόρων συνολικού ύψους 8,3 εκ. € από την ΣΑΕΠ 066, από το ΘΗΣΕΑ και από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Τα ποσά είναι αναγκαία για τους λόγους που διατίθενται.
Πάλι όμως αγνόησαν το σοβαρό πρόβλημα
των χειμάρρων και δεν διέθεσαν ούτε ένα (1) €, ίσως για να δείξουν σταθερότητα στις απόψεις τους, ότι δηλαδή είναι εφικτή η άμεση εκτέλεση έργων με πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ απαιτούνται μερικά χρόνια.
Διαπιστώνουμε για ακόμα μια φορά ότι η μικροψυχία και η εμπάθεια περισσεύει.
Διέθεσαν χρήματα για ορισμένους δρόμους και εξαίρεσαν προκλητικά άλλους, αποκλείοντας τις περιοχές από τις οποίες δέχθηκαν κριτικές, που όπως φαίνεται δεν τις αντέχουν (περίπτωση επαρχιακού δρόμου Μανίκια-Γάϊα-Βρύση, κόστος 3 εκ. € και άλλα).
Δεν έχουν αντιληφθεί ορισμένοι ότι μπροστά στην καταστροφή είναι αδιανόητο να κάνουν μικροπολιτική και να βγάζουν μικρότητα και κακία.
Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συμβάλλει στην έκταση που ήθελε, στις επείγουσες επεμβάσεις στους χειμάρρους και θα περιοριστεί στα πεδινά τμήματα όπως έχουν οριοθετηθεί και ανήκουν στην αρμοδιότητά της, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που σας έχουν κοινοποιηθεί και σας αποστέλλονται και πάλι.
Επίσης σύμφωνα με το Ν.3010/2002, άρθρο 5 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει αρμοδιότητα στα πεδινά τμήματα, μόνον όταν οι χείμαρροι διέρχονται από δύο Δήμους.
Όταν ένας χείμαρρος πηγάζει και εκβάλλει στα όρια του ίδιου Δήμου, η αρμοδιότητα ανήκει στο Δήμο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν εμπλέκεται.
Σας ενημερώνουμε τέλος ότι αν χρειαστεί η συνδρομή των Τεχνικών μας Υπηρεσιών για βοήθεια σε τεχνικά θέματα ή για την εκτέλεση έργων με προγραμματικές συμβάσεις ή με άλλο τρόπο, είναι στη διάθεσή σας.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ