Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΓΡΙΠΠΗ

Αύξηση των προσωρινών «λουκέτων» στα σχολεία, λόγω της γρίπης, αναμένουν οι ειδικοί


Σε αποφάσεις για αρκετά προσωρινά σχολικά «λουκέτα», εκτιμούν οι ειδικοί ότι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες αρχές, ενώ ορισμένα σενάρια κάνουν λόγο για προσβολή έως και του 40% των παιδιών από τη νέα γρίπη.
Όπως επισημαίνουν στην εφημερίδα
Τα Νέα, το μέτρο αυτό έχει αποτελεσματικότητα μόνον όταν η πανδημία βρίσκεται στην πρώτη φάση εξάπλωσης.
Στην Ελλάδα η πανδημία κυμαίνεται περίπου στο 1% του πληθυσμού. Όταν όμως μολυνθεί το 10%, τότε υποστηρίζουν πως δεν θα έχει πια κανένα νόημα να μπαίνει «λουκέτο» για προληπτικούς λόγους.
«Το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει σε καθημερινή βάση τις απουσίες όλων των σχολείων, όλης της χώρας. Ένα επιτελείο περίπου 15 ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, μελετούν τις καταγεγραμμένες απουσίες της προηγούμενης ημέρας με στόχο να εντοπίσουν εάν σε μία σχολική μονάδα καταγράφεται διαφοροποίηση στις απουσίες συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα», λέει στην εφημερίδα ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Π.Ευσταθίου.
Εάν το κλιμάκιο που παρακολουθεί το απουσιολόγιο διαπιστώσει πως σε μία τάξη υπάρχουν πάνω απο 5 ύποπτες απουσίες, τότε δίδεται εντολή να διεξαχθεί δειγματοληπτικός έλεγχος.
«Επικοινωνούμε με κάποιους από τους γονείς των μαθητών που ασθενών -τους επιλέγουμε με τυχαίο τρόπο- με το αίτημα να υποβάλουν τα παιδιά τους σε εξέταση βιολογικού υλικού, ώστε να επιβεβαιωθεί εάν όντως νοσούν εξαιτίας της νέας γρίπης», προσθέτει ο κ. Ευσταθίου.
Εάν τα αποτελέσματα βγουν θετικά, τότε χτυπά «συναγερμός»: το επιστημονικό επιτελείο του υπουργείου Υγείας εκτιμά την κατάσταση, και εάν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, τότε η Νομαρχία κλείνει το σχολείο.
Newsroom ΔΟΛ